Numele lui Mihail Vlasov a tinut de mai multe ori prima pagina a ziarelor, fie ca a fost vorba de scandaluri legate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, de relatia sa cu Mona Pivniceru, invocata inclusiv de presedintele Traian Basescu ("Nu stiu care sunt preferatii doamnei Pivncieru, stiam ca preferatul doamnei e pe la Camera de Comert. Credeti ca il face pe dl Vlasov procuror general? Eu stiu ca e economist, nu jurist) sau de pasiunea pentru cazinouri si asocierea sa cu clanuri de interlopi precum "Duduianu" sau "Caran".

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, a fost dus la audieri, marti seara, de procurorii DNA, in urma unui flagrant. Potrivit unor surse din cadrul DNA, citate de Mediafax, Vlasov a fost ridicat de procurori si condus la sediul DNA pentru audieri, dupa ce a fost surprins in flagrant in timp ce primea aproximativ 200.000 de euro, bani pentru care ar fi trebuit sa isi foloseasca influenta.

Mihail Vlasov s-a nascut in 1943 la Tighina, in Republica Moldova, si a absolvit facultatea de drept din Iasi in 1974. Inainte de revolutie a fost judecator si avocat, dar a suferit o condamnare la sase luni de inchisoare, inainte de 1989, pentru luare de mita. In CV-ul publicat pe site-ul Camerei de Comert si Industrie se precizeaza: "Arestat de statul comunist si lipsit de libertate 2 ani, achitat in 1990 ca nevinovat".

Iata cum explica Mihail Vlasov acel eveniment, intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei in 2007:

"Eram un tanar judecator mai greu de stapanit decat sunt acum pentru ca aveam apanajul varstei. Si eram singurul judecator din tara care nu era membru de partid. Si am fost obligat sa condamn un tip si nu l-am condamnat. Sigur ca n-a contat ce-am facut eu pentru ca instanta superioara peste mine l-a condamnat. Tipul avusese un accident stupid de circulatie, lovise un politist, care era cumatrul lui Emil Gogu si s-a aruncat beat mort in fata masinii.

Au vrut sa-l condamne pentru crima si asa mai departe. Eu l-am condamnat doar pentru ca probabil condusese mai neatent, cu toate ca nu incalcase nicio dispozitie a codului rutier. Pentru asta am fost dat afara din justitie. Si apoi m-au arestat si m-au bagat la inchisoare ca as fi luat mita de la una, ca am fost la ea acasa. Bine, pana la urma am aratat ca fapta n-a existat, nu ca n-am savarsit-o eu. Am avut tot timpul greutati".

Este considerat un apropiat al liberalilor din Iasi si are doua fete celebre, Ingrid si Vanda Vlasov, la fel ca si ginerele sau Cristian David, ministru in doua guverne si proaspat demisionar din PNL, dupa ce DNA a cerut inceperea urmaririi penale impotriva sa, deoarece nu ar putea justifica 60.000 de euro din declaratia de avere.

In spatiul public, numele sau este legat in special de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Mihail Vlasov a fost ales in 2007, cand conducea Camera de Comert Iasi, in functia de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, dupa o serie de acuzatii si un proiect de modificare a legii de organizare si functionare a Camerelor de Comert si Industrie, denumita atunci de cotidianul "Romania Libera" drept "Legea Ponta". Potrivit presei din acea vreme, Mihail Vlasov nu se afla la prima tentativa de preluare a sefiei CCIR,

In 2013, Mihail Vlasov, in calitate de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, a incercat pentru a patra oara sa isi treaca in subordine Oficiul National al Registrului (de la Ministerul Justitiei), fiind vehiculat si un sprijin din partea ministrului Justitiei din acea vreme, Mona Pivniceru. Miza acestei afaceri era data de veniturile de peste 60 de milioane de euro anual dar si patrimoniul Registrului, evaluat la peste 10 milioane de euro. Proiectul a fost respins de Senat in iunie 2013.

Revista Kamikaze scria, in 2011, ca Mona Pivniceru locuia intr-un imobil de 300 de metri patrati, de pe strada Eliza Leonida Zamfirescu, care apartine sefului Camerei de Comert, avocatul iesean Mihail Vlasov.

Presedintele Traian Basescu a raspuns, intrebat in februarie 2013 cum comenteaza informatiile potrivit carora ministrul Justitiei de atunci, Mona Pivniceru, l-ar dori procuror general pe Florin Magyar: "Nu stiu care sunt preferatii doamnei Pivncieru, stiam ca preferatul doamnei e pe la Camera de Comert. Credeti ca il face pe dl Vlasov procuror general? Eu stiu ca e economist, nu jurist".

In mai 2012, un grup de 12 Camere Judetene de Comert s-au adresat DNA solicitand anchetarea presedintelui CCIR, Mihail Vlasov, pentru abuz in serviciu in legatura cu modul de administrare a patrimoniului Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Lui Vlasov i se reprosa cheltuirea a peste 1.300.000 de euro peste plafonul care ii fusese aprobat de AGA, desi CCIR a fost pe pierdere in 2011.

Un alt scandal de care este legat numele lui Mihail Vlasov este cel legat de jocurile de noroc. Evenimentul Zilei scria, in noiembrie 2013, ca Vlasov are calitatea de parte vatamata in celebrul dosar al clanurilor de interlopi "Duduianu" si "Caran", acuzati ca dadeau bani cu camata unor amatori de jocuri de noroc.

"Cu privire la Mihail Vlasov s-a stabilit faptul ca acesta frecventeaza saptamanal cazinourile. Acesta pariaza sume considerabile de bani, iar in momentul in care pierde, pentru a continua sa joace, apeleaza la diversi camatari, printre care si Stan Gheorghe, zis "Bulgaru'", de la care imprumuta bani cu camata", se arata in rechizitoriul procurorilor din Parchetul Capitalei, citat de Evenimentul Zilei.

Un martor cu identitate protejata, "Neagu Ivan", a declarat la Parchet: "De la Raducan Aurel am aflat ca numitul Misu Vlasov , angajat la Camera de Comert si Industrii, este un impatimit al jocurilor de noroc si intrucat a pierdut sume foarte mari, a imprumutat de la membrii celor doua familii, dobanda impusa de catre acestia, respectiv Raducan Constantin si Udila Florin, fiind de 10% pe zi".

Afaceristul Abbas Mohamad Ali, si el impatimit al jocurilor de noroc, a sustinut ca are cunostinta de faptul ca, in una din seri, Mihail Vlasov a imprumutat 1.500.000 de euro de la Florin Udila, suma pe care i-a restituit-o acestuia a doua zi. Din evidentele cu intrarile in cazinouri rezulta ca, in perioada decembrie 2012 - ianuarie 2013, Vlasov figureaza cu 15 intrari la Platinum. "Printre clientii din cazinouri, dar si printre camatari, se cunoaste faptul ca atunci cand vine in cazino Mihail Vlasov, zis ᅡnea Misuᅡ, acesta obisnuieste sa joace sume mari de bani, motiv pentru care acestia merg in cazinouri la momentele respective, avand asupra lor disponibil banesc pentru a-l imprumuta pe jucator", au concluzionat procurorii. Vlasov era "alintat" in discutiile interlopilor drept: "tataie", "mosu", "mosneagu" sau "batranu".