Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, marti, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale. Agenda discutiilor a vizat pregatirea reuniunii Consiliului European din 20 - 21 martie 2014, implementarea Semestrului European la nivelul UE in 2014 si Comunicarea Comisiei Europene asupra mecanismului privind statul de drept. In debutul lucrarilor, Consiliul a adoptat, cu unanimitate, Concluziile pe marginea Rapoartelor Comisiei Europene privind progresele inregistrate de Romania si Bulgaria in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), publicate la 22 ianuarie 2014. Concluziile reflecta progresele realizate de Romania in privinta recomandarilor Comisiei si a obiectivelor de referinta MCV.

In pregatirea Consiliului European de primavara, ministrii afacerilor externe sau afacerilor europene din statele membre UE au avut un schimb de opinii asupra proiectului de concluzii, cu accent pe Semestrul European, competitivitatea industriala, pachetul 2030 privind energia si schimbarile climatice, Uniunea Bancara si relatiile externe.

In acest context, secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a exprimat sustinerea pentru initiativele Comisiei Europene vizand consolidarea bazei industriale a UE, subliniind importanta asumarii si realizarii obiectivului de crestere a contributiei industriei europene la 20% din PIB-ul UE pana in anul 2020. In acest sens, demnitarul roman a accentuat necesitatea sprijinirii industriei europene, prin asigurarea accesului la energie si materii prime la preturi rezonabile si reluarea finantarii pentru economie.

Referitor la viitorul cadru in domeniul energiei si schimbarilor climatice in orizontul anilor 2020-2030, care va reprezenta un punct central in discutiile liderilor europeni, secretarul de stat George Ciamba a pledat pentru o abordare echilibrata intre stabilirea de obiective de mediu ambitioase si necesitatea protejarii competitivitatii industriale si securitatii energetice la nivel european. A aratat ca este necesara o abordare prudenta la nivel european in ceea ce priveste adoptarea unor tinte mai ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, inainte de obtinerea unui acord international, care sa reflecte angajamente ferme si comparabile ca nivel de ambitie ale partenerilor internationali.

Totodata, a subliniat faptul ca mentinerea locurilor de munca in industriile mari consumatoare de energie, precum si cresterea competitivitatii sectorului industrial european trebuie sa reprezinte prioritati pentru UE si pentru statele membre.

In ceea ce priveste politica energetica, secretarul de stat George Ciamba a subliniat interesul Romaniei pentru dezvoltarea infrastructurii care sa permita consolidarea pietei de gaze naturale la nivelul UE, cu evidentierea prioritara a pietei energetice in Europa Centrala si de Sud-Est, precum si importanta diversificarii rutelor si surselor de aprovizionare in vederea asigurarii obiectivului de securitate energetica a UE.

In contextul prezentarii de catre Comisia Europeana a Comunicarii sale privind mecanismul UE in domeniul statului de drept, publicata la 11 martie 2014, George Ciamba a exprimat sustinerea de principiu a Romaniei si a punctat importanta asigurarii unui cadru echitabil, nediscriminatoriu, in raport cu toate statele membre in implementarea acestui mecanism. Totodata, a reliefat rolul important pe care propunerile vizand protectia valorilor fundamentale si a statului de drept il pot avea inclusiv ca instrument de contracarare a fenomenelor de intoleranta, xenofobie si extremism care se manifesta tot mai pregnant la nivelul UE.

Referitor la Semestrul European si prima evaluare a Strategiei Europa 2020, secretarul de stat roman a salutat publicarea, la 5 martie 2014, a Comunicarii Comisiei Europene privind evaluarea de etapa a Strategiei Europa 2020 pentru crestere economica inteligenta, durabila si favorabila incluziunii, aratand ca Semestrul european ramane in continuare un cadru viabil de coordonare a politicilor economice si de reforme structurale. A salutat faptul ca evaluarea Comisiei arata ca semnele redresarii economice a UE au devenit vizibile, aratand ca Romania a contribuit semnificativ la aceasta tendinta cu propria sa crestere economica din ultimul an. A aratat, in context, faptul ca, pe fundalul unei situatii macroeconomice stabile, Romania a inregistrat in 2013 o crestere economica notabila (3,5%).

In domeniul relatiilor externe UE, discutiile de la nivelul CAG si in cadrul dejunului de lucru cu Presedintele Van Rompuy, au vizat si cele mai recente evolutii referitoare la situatia din Ucraina. In context, secretarul de stat George Ciamba a reiterat sustinerea pentru consolidarea relatiei UE - Ucraina, pledand pentru semnarea Acordurilor de Asociere si a Acordului Cuprinzator si Aprofundat de Comert Liber cu Ucraina. Referitor la Republica Moldova si Georgia, a subliniat necesitatea urgentarii, pe baza unui calendar cat mai ambitios, a semnarii Acordului de Asociere si a Acordului Comprehensiv si Aprofundat de Comert Liber cu Republica Moldova, pentru a sprijini eforturile acestora de apropiere de UE. Totodata, a informat asupra evolutiilor recente legate de regiunea transnistreana, exprimand preocupare fata de declaratiile Tiraspolului.