Partidul radical nationalist Jobbik nu accepta interdictia impusa de guvernul de la Bucuresti unor membri ai acestei formatiuni, care timp de un an nu mai au dreptul sa intre pe teritoriul Romaniei, a declarat agentiei ungare de presa MTI unul dintre parlamentarii vizati de aceasta masura, potrivit Agerpres. Purtatorul de cuvant al Ministerului roman de Interne, Monica Dajbog, a anuntat luni seara ca doi parlamentari ai Jobbik, Istvan Szavay si Gyula Gyorgy Zagyva, impreuna cu alte doua persoane, respectiv Zsolt Tyirityan, membru al organizatiei Oastea Haiducilor, si Bela Mikola, liderul gruparii paramilitare Noua Garda maghiara, nu mai au dreptul sa intre in Romania timp de un an.

Ei au fost acuzati ca fac parte din organizatii care sustin idei radical nationaliste si reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala a Romaniei si pentru ordinea publica, explica agentia ungara de presa, citand-o pe Monica Dajbog. Autoritatile romane au initiat si procedurile ca Bela Mikola sa fie declarat persona non grata. De asemenea, Romania monitorizeaza si alte persoane suspectate ca desfasoara activitati ce contravin legilor interne si ale Uniunii Europene, mai precizeaza MTI, mentionand aceeasi sursa.

In opinia lui Istvan Szavay, decizia este excesiva, iar explicatiile oferite de autoritatile romane sunt vagi. El considera ca Jobbik nu a afirmat si nici nu a intreprins vreo actiune care sa justifice o asemenea masura. Parlamentarul ungur mai crede ca decizia guvernului roman este indreptata nu doar impotriva Jobbik, ci impotriva intregii comunitati maghiare din Transilvania si acuza autoritatile romane ca incearca sa-i intimideze.

Jobbik nu va permite acest lucru, a mai spus Szavay, precizand ca partidul sau isi va prezenta programul in Transilvania. Textul nu va include ceva ce ar putea fi impotriva Romaniei sau care ar putea incalca legislatia romana, sustine el.

Dupa "marsul secuilor", desfasurat pe 10 martie la Targu Mures, presedintele Traian Basescu a cerut ca liderii si membrii Jobbik sa primeasca interdictia de intra pe teritoriul Romaniei, mai mentioneaza MTI.