Zeci de localnici din localitatile vasluiene Silistea si Armasoaia au iesit din nou in strada, luni noapte, in incercarea de opri o coloana de autotrenuri care se indrepta spre perimetrul detinut de Chevron la Pungesti, jandarmii mobilizati in zona blocand drumul judetean cu garduri metalice, transmite corespondentul Mediafax. Politistii vasluieni au intocmit trei dosare penale pentru distrugere, in urma incidentelor.

Politistii vasluieni au intocmit trei dosare penale pentru distrugere, in urma incidentelor care au avut loc in noaptea de luni spre marti la Pungesti, dupa ce mai multe autotrenuri care transportau utilaje catre platforma Chevron au fost lovite cu pietre de catre localnicii protestatari.

Potrivit site-ului de stiri Vremea Noua, protestele localnicilor au fost declansate de informatia ca la Pungesti au inceput sa soseasca, la miezul noptii, TIR-uri componente ale sondei care urmeaza sa fie amplasata aici.

Potrivit primelor informatii furnizate de politisti, cercetarile in acest caz au fost declansate in urma plangerilor penale facute de soferii a trei autotrenuri apartinand unor societati diferite de transport, care au reclamat ca le-au fost avariate masinile.

Astfel, soferii au reclamat Politiei ca in timp ce circulau pe drumul judetean Vaslui - Garceni, intre localitatile Armasoaia si Pungesti, persoane necunoscute au aruncat cu pietre in autotrenuri, distrugand parbrizele si suportul de protectie de la oglinda laterala in cazul a doua dintre masini, precum si un geam lateral la cel de-al treilea autovehicul.

"In urma sesizarilor primite, politistii au intocmit trei dosare penale pentru infractiunea de distrugere. Serviciul de Investigatii Criminale Vaslui desfasoara cercetari in acest caz pentru identificarea autorilor, activitatea desfasurandu-se sub supravegherea procurorilor Parchetului Judecatoriei Vaslui", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Vaslui, Mihaela Straub.

In noaptea de luni spre marti, pe sectorul de drumul judetean care tranziteaza satele Silistea si Armasoaia din comuna vasluiana Pungesti au avut loc noi proteste ale localnicilor, fata de intentia companiei Chevron de explorare a gazelor de sist in zona, unde a fost amenajata deja platforma betonata pe care urmeaza sa fie amplasata sonda de explorare.

Zeci de localnici au incercat sa opreasca mai multe camioane care transportau utilaje spre perimetrul detinut de compania petroliera americana intre localitatile Silistea si Pungesti. Oamenii au atacat cu pietre masinile companiei, iar unii dintre ei au incercat sa se aseze in fata acestora pentru a nu le mai permite sa inainteze.

"Localnicii au incercat sa opuna rezistenta acelor masini care, din ce am inteles, transportau componente ale sondei care urmeaza sa fie instalata la Silistea. Au trecut foarte multe camioane, iar soferii, in loc sa incetineasca, au accelerat pe acele portiuni unde oamenii au iesit in strada. Din cate am aflat, au fost sparte cu pietre geamurile a trei camioane", declarat Zina Domintean, unul dintre liderii Asociatiei Miscarii de Rezistenta Pungesti.

In zona au fost mobilizati zeci de jandarmi, care au montat garduri metalice de-a latul soselei, pe drumul judetean Vaslui - Garceni, la iesirea din localitatea Silistea, pentru a nu le permite localnicilor sa inainteze spre perimetrul detinut de Chevron.

Marti, cea mai mare parte a jandarmilor au fost retrasi din zona, insa la iesirea din localitate Silistea exista in continuare filtrul unde se face legitimarea celor care doresc mearga pe drumul judetean spre localitatea Pungesti.

Compania Chevron detine in concesiune, in judetul Vaslui, patru perimetre in care ar urma sa fie amplasate sonde de explorare a gazelor de sist, operatiuni pentru care a obtinut certificate de urbanism, inclusiv acorduri de mediu.

De asemenea, in perimetrul de la Silistea, comuna Pungesti, compania are si autorizatie de construire emisa de CJ Vaslui la inceputul lunii octombrie 2013, motiv pentru care a si inceput lucrarile de amenajare a platformei pe care urmeaza sa fie amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

Aproape 400 de persoane au protestat, in 7 decembrie 2013, pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui. In urma acestor incidente, Politia Vaslui a constituit o "zona speciala de siguranta" in localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati, iar printr-o dispozitie a sefului Politiei Municipale Vaslui in localitatile Silistea si Pungesti, precum si pe sectorul de drum judetean care leaga cele doua sate, a fost suplimentat considerabil numarul fortelor de ordine care patruleaza, fiind vorba in special de jandarmi.

De asemenea, Jandarmeria si Politia au instituit filtre pe drumul judetean Vaslui - Garceni, la Silistea si la Pungesti, iar orice persoana care trece prin zona este legitimata si notata in carnetele de catre fortele de ordine. Totodata, jandarmii nu permit oprirea masinilor sau a persoanelor care merg pe jos in dreptul perimetrului detinut de Chevron.

Incidente intre jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si in 2 decembrie, cand Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.