La nivelul UE si al comunitatii internationale democratice nu este acceptat dreptul invocat de Rusia de ingerinta prin mijloace armate intr-un alt stat pentru a sprijini o minoritate, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul de Externe, Titus Corlatean.

Ministrul de Externe a declarat ca a insistat foarte mult la Consiliul Afaceri Externe asupra reafirmarii faptului ca, la nivelul comunitatii internationale democratice si la nivelul UE, nu se accepta "asa-zisul drept invocat de Federatia Rusa al ingerintei prin mijloace armate intr-un alt stat pentru a veni in sprijinul minoritatii inrudite". "Nu exista un astfel de drept in dreptul international si trebuie sa reafirmam faptul ca nu acceptam interventia respectiva. Acest lucru a fost condamnat in 2008 de Comisia de la Venetia in speta Abhazia si Osetia de Sud", a spus Corlatean, potrivit Mediafax.

"Daca am accepta un asa-zis drept de interferenta, ne putem intreba ce s-ar intampla cu inviolabilitatea frontierelor", care este "un principiu fundamental, inclusiv in Europa de astazi", a mai spus seful diplomatiei.

Pe de alta parte, ministrul de Externe a precizat ca in textul concluziilor CAE se reafirma necesitatea ca autoritatile ucrainene sa respecte "drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, inclusiv minoritatii romane".