Patru cetateni ungari, printre care doi membri Jobbik, unul fiind Szavay Istvan, au interdictie de a intra in Romania timp de un an, a anuntat luni seara purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog, potrivit Mediafax.

Cei patru sunt Tyirityan Zsolt - membru al organizatiei "Oastea Haiducilor", Zagyva Gyorgy Gyula - membru Jobbik si al Miscarii de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan - membru Jobbik si Mikola Bela - membru al organizatiei "Noua Garda Ungara", fata de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucuresti, in vederea declararii acestuia ca indezirabil, a precizat Dajbog.

Szavay Istvan este deputat in Parlamentul ungar.

"Referitor la aceste persoane exista indicii temeinice ca fac parte din structuri implicate in activitati de natura nationalist-extremista, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice si a securitatii nationale a Romaniei", a mai spus purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Interdictia data celor patru a fost dispusa "cu scopul preintampinarii producerii unor evenimente de natura a afecta grav ordinea publica pe teritoriul Romaniei", a mai spus Dajbog.

Monica Dajbog a subliniat ca interdictia a fost data in urma unor "activitati specifice de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice si a securitati nationale, in conformitate cu dispozitiile legale".

"Prevederile legale in baza carora au fost realizate aceste activitati sunt: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102 din 14 iulie 2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si a cetatenilor Confederatiei Elvetiene, republicata; Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, cu respectarea legislatiei comunitare relevante, respectiv Directiva 38/2004/CE privind dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre pentru cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora, precum si Regulamentul 562/2006 de instituire a unui Cod Comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de catre persoane - Codul Frontierelor Schengen", a mai precizat oficialul MAI.

Dajbog a mai anuntat ca institutiile abilitate au in atentie "si alte persoane care desfasoara in mod sistematic, pe teritoriul Romaniei, astfel de actiuni care contravin normelor comunitare si legislatiei nationale in materie".

"Autoritatile romane sunt hotarate sa aplice cu fermitate legislatia in vigoare in toate cazurile in care cetatenii altor state, prin declaratii publice sau orice alte actiuni desfasurate pe teritoriul Romaniei, incalca in mod direct sau instiga la nerespectarea Constitutiei si a legilor tarii", a mai spus ea.

Purtatorul de cuvant al MAI anunta vineri, inainte de manifestantiile prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, ca autoritatile romane au decis nepermiterea intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, urmand sa fie facute demersurile necesare pentru ca acestia sa fie declarati indezirabili.

"In urma activitatii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice si a securitatii nationale, in conformitate cu dispozitiile legale a legislatiei comunitare, autoritatile romane competente au luat decizia instituirii unor masuri preventive in vederea preintampinarii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala. Astfel, au fost instituite masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabili pentru un numar de cetateni ungari, care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor si Jobbik", a declarat atunci Monica Dajbog.

Despre acestia, a precizat purtatorul de cuvant al MAI, s-a stabilit "cu certitudine ca sunt implicati in activitati de natura a justifica masurile dispuse in conditiile legii".

"La acest moment, suntem intr-o procedura de informare a autoritatilor ungare, pentru a avea certitudinea ca si persoanele vizate sunt informate", a mai spus Monica Dajbog.

Referitor la presedintele Jobbik, Vona Gabor, purtatorul de cuvant al MAI a spus ca nu poate furniza informatii, pentru ca pe rolul Ministerului Public se afla, in faza implementarii, o cauza penala.

Tot vineri, dupa anuntul facut de Dajbog, DIICOT a informat ca are pe rol un dosar in care mai multe persoane sunt cercetate pentru "actiuni impotriva ordinii constitutionale", prin declaratii cu caracter revizionist si separatist, surse judiciare precizand, pentru Mediafax, ca in cauza sunt vizati cetateni ungari.

"Pe rolul Serviciului de prevenire si combatere a infractiunilor de terorism si a celor contra sigurantei statului se afla in curs de solutionare un dosar penal in care se efectueaza cercetari fata de mai multe persoane, sub aspectul acuzatiei privind savarsirea infractiunii de 'actiuni impotriva ordinii constitutionale' prevazute de art. 397 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal", s-a aratat intr-un comunicat remis de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, ca persoanele vizate in acest dosar sunt cetateni ungari.

In cauza, a precizat DIICOT, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2013-2014, pe teritoriul Romaniei, cu ocazia mai multor manifestari ce au vizat promovarea Aliantei Tinerilor de Dreapta - Miscarea pentru o Ungarie mai buna, au fost facute declaratii cu caracter revizionist si separatist, contrare ordinii constitutionale.

Dupa anuntul MAI de vineri, candidatul din Targu Mures de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, a afirmat ca, din cate stie el, masura de interzicere a intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni nu este permisa de "legile UE" si spune ca se poate declansa un "scandal international".

Presedintele Traian Basescu le-a transmis, in 13 martie, un mesaj politicienilor maghiari care se anunta in numar mare in Romania in urmatoarele zile, ca "oricine poate fi cu usurinta expulzat in plin sejur de pe teritoriul Romaniei, daca nu respecta legile si Constitutia".

Seful statului i-a avertizat pe politicienii maghiari "sa aiba in vedere ca statul roman nu va tolera mesaje care sa contravina Constitutiei Romaniei".

"Obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari sa nu utilizeze perioadele de campanie electorala pentru a face declaratii care contravin Constitutiei Romaniei, statului de drept si comportamentului unui oaspete pe teritoriul altor tari", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele i-a transmis un mesaj si liderului Jobbik, Vona Gabor: "Sa fie convins domnul presedinte al Jobbik ca ii stim foarte bine activitatea politica".

Tot Traian Basescu declara, la 11 martie, ca cere Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ prin care sa se interzica prezenta membrilor partidului Jobbik in Romania, pe care l-a catalogat drept "extremist".

"Cred ca e timpul sa punem capat actiunilor acestui partid pe teritoriul Romaniei, si cer public Guvernului si Parlamentului sa se emita act normativ prin care prezenta pe teritoriul Romaniei a membrilor si liderilor acestui partid sa fie interzisa. Este un partid extremist", a spus Basescu.

Ministerul de Interne il poate declara miercuri pe liderul Jobbik drept persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei daca presedintele Traian Basescu, ca sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, avizeaza procedura, declara premierul Victor Ponta.

El preciza ca ministerul a elaborat de marti dimineata documentatia in acest sens, dar presedintele, avand informatii despre ce se intampla la nivelul Guvernului, a vrut sa "fure caimacul".

In 10 martie, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucisi in 1854, organizata la Targu Mures, CNS cerand autonomia Tinutului Secuiesc, dar si inceperea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Participantii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore si jumatate, in fata Monumentului Secuilor Martiri, dupa care presedintele CNS i-a indemnat pe manifestanti sa se deplaseze pe trotuar spre centrul orasului. Participantii au pornit in mars strigand "Hungaria", "Sa piara Trianonul" si "Autonomia".

In timpul manifestatiei, mai multe persoane imbracate in tricouri cu insemnele organizatiei "64 de Comitate" (HVIM), veniti din Ungaria, s-au certat si imbrancit cu jandarmii, la un moment dat aruncandu-se cu petarde.

Strainii care prezinta un pericol pentru ordinea publica din Romania pot fi opriti de autoritatile de frontiera sa intre pe teritoriul tarii, se arata in OUG 194/2002, care reglementeaza regimul strainilor in Romania.