​La Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie „Victor Babes” din Timisoara pacientii diagnosticati cu tuberculoza impart acelasi salon cu cei care au alte boli infectioase. TBC-ul este o boala inalt contagioasa care se transmite pe cale aeriana.

Spital din RomaniaFoto: Hotnews

Este nevoie de aproximativ 14-20 de zile de la initierea tratamentului pentru ca bolnavul diagnosticat cu TBC sa nu mai fie contagios. Cei mai predispusi la a fi infectati sunt cei cu sistemul imunitar slabit sau afectati deja de alte boli. Adica exact colegii de salon ai pacientilor cu TBC.

Romania ocupa primul loc in randul tarilor UE la imbolnavirile cu tuberculoza. Saracia si ingrijirile medicale precare au transformat Romania in centrul european al tuberculozei. Sesizata in privinta unor posibile nereguli, o echipa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a inspectat saptamana trecuta spitalul timisorean.

Surse din cadrul OMS au confirmat situatia de la Timisoara, catalogand-o ca fiind „foarte grava”. Un raport oficial urmeaza a fi dat publicitatii saptamana viitoare. Mai mult, aceasta situatie s-ar intalni in mai multe spitale de profil din Romania.

De inspectia OMS, programata a incepe pe 12 martie, se stia in Spitalul din Timisoara cu trei saptamani inainte ca aceasta sa aiba loc. Prin urmare, vineri 7 martie s-a trecut la cosmetizarea masiva a saloanelor din spital. De la cadre medicale din spital, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, am aflat ca s-a incercat ascunderea situatiei in care pacienti cu tuberculoza au fost asezati in saloane cu pacienti cu alte afectiuni.

Vineri toti acesti pacienti au fost redistribuiti astfel incat sa satisfaca cerintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Intr-unul din saloanele de TBC-barbati i-am intrebat pe pacienti de ce, daca acum s-au putut gasi solutii pentru a fi distribuiti in functie de boala, nu i-au intrebat pe medici de ce nu s-a facut asa de la inceput? Barbatii din jurul meu, slabi, cu fete supte si chinuite, nebarbieriti, tritti, au plecat capetele a neputinta si au ridicat din umeri, fara sa raspunda nimic.

Adriana Socaci, pneumolog al Spitalului Victor Babes, coordonator al dispensarului TBC, si vicepresedinte al sectiunii tuberculoza a Societatii Romane de Pneumologie, este persoana desemnata de directiunea spitalului ca fiind ”omul cu painea, sarea si programul folcloric” in timpul intalnirii cu comisia OMS. Am contactat-o pe 9 martie, referindu-ma la vizita OMS, dar raspunsul a fost rece: Directia de Sanatate Publica din Timis trebuie contactata, nu are comentarii legate de vizita OMS, iar accesul in spital in ziua vizitei OMS este interzis.

Pe directorul DSP Timis, prof. Horia Vermesan, il contactasem deja dar domnia sa a raspuns ca nu stie nimic despre inspectia OMS. Ulterior desfasurarii evenimentelor nu a mai putut fi contactat.

La o zi dupa vizita expertilor OMS l-am contactat pe seful sectiei Pneumologie I din spitalul timisorean, dr. Dorin Vancea. L-am intrebat cum a fost posibil ca in timpul vizitei OMS pacientii sa poata fi distribuiti corect, dar inainte nu. Mi-a raspuns ca nu e abilitat sa-mi vorbeasca despre asta.

Directoarea interimara a spitalului, Voichita Lazureanu, a avut insa amabilitatea sa raspunda intrebarilor. Astfel a aparut dialogul urmator:

”- Cum a fost posibil ca pacientii cu TBC sa stea in aceleasi saloane cu cei cu alte boli, dar sa fie mutati inainte de vizita OMS?

- Pacientii au stat separat.

- Regret, dar nu e adevarat.

- Cel putin pe hartie erau separat. Eu nu pot verifica in fiecare zi

cine cu cine este in salon. Si nici nu stiu pe ce va bazati dumneavoastra cand spuneti asta.

- Pe informatii primite de la medici si de la pacienti. Toti pacientii stiau ca inspectia OMS este motivul pentru mutarea lor. Stiau si ca au stat amestecati cu pacienti cu TBC.

- Probabil ca, dintr-un exces de zel s-a luat aceasta masura, ca vine comisia, si... sa schimbam ceva. Nu are relevanta ce spune un pacient sau altul. Eu cred ca e bine ca bolnavii sa stea separat, desi poate [mutarea] nu s-a facut printr-un mijloc bun... adica datorita acestei inspectii. Nu inteleg de ce doriti sa amplificati acest lucru. Important e rezultatul. Dar e bine ca ati sesizat.

- Veti declansa o ancheta interna pentru a se vedea cum a fost posibila aceasta situatie?

- Da, voi declansa.”

Regulamentul intern al Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara mentioneaza ca ”spitalul raspunde, in conditiile legii, pentru calitatea actului medical”. Printre abaterile disciplinare sunt mentionate „nerespectarea oricaror situatii care ar pune in primejdie (...) viata si integritatea corporala ori sanatatea unor persoane”.

Se ridica intrebarea de ce, pana la aparitia echipei Organizatiei Mondiale a Sanatatii, celalalte autoritati responsabile locale (Directia de Sanatate Publica Timis) si centrale (Ministerul Sanatatii prin comisia sa de specialitate) nu au identificat problema incercand sa o rezolve.

La sfarsitul lui mai 2013, la Arad, va avea loc a doua conferinta nationala a sectiunii de tuberculoza sub egida Soceitatii Nationale de Pneumologie. Tema conferintei este ”Tuberculoza in era globalizarii”. Ironic nu?