Mica comunitate maghiara din Galati a sarbatorit sambata Ziua Magiarilor de Pretutideni, transmite cotidianul local ViataLibera.ro. Circa 30 de etnici maghiari impreuna cu familiile s-au adunat la evenimentul organizat de UDMR Galati, filiala condusa de dr. Szekely Csaba Levente. La actiune au luat parte prefectul de Galati, Dorin Otrocol, si alte oficialialitati judetene.

"Maghiarii din Galati vor sa traiasca in pace si buna comuniune. Nu negam ca mai sunt si extremisti, dar aici, la noi, nu e vorba despre asa ceva. Organizatia de la Galati a demonstrat ca se poate trai in buna intelegere cu alte etnii", a tinut sa precizeze liderul UDMR Galati.

Comunitatea de la Galati s-a format in jurul combinatul siderurgic din localitate, etnicii meghiari venind in urma cu mai multe decenii din judetele Mures si Harghita pentru a munci pe platforma. Majoritatea au format familii mixte si s-au stabilit aici, multi alegand insa sa plece in judetele de bastina la inceputul anilor 2000, cand legea le-a permis sa isi revendice proprietatile.

Potrivit publicatiei locale, in prezent, etnicii maghiari care traiesc in Galati sunt in majoritate varstnici. Cifrele oficiale arata ca organizatia judeteana a UDMR numara 150 de membri, insa neoficial, in Galati ar trai, in prezent, circa 1.000 de etnici maghiari.