DIICOT informeaza ca are pe rol un dosar in care mai multe persoane sunt cercetate pentru "actiuni impotriva ordinii constitutionale", prin declaratii cu caracter revizionist si separatist, surse judiciare precizand, pentru Mediafax ca in cauza sunt vizati cetateni ungari.

"Pe rolul Serviciului de prevenire si combatere a infractiunilor de terorism si a celor contra sigurantei statului se afla in curs de solutionare un dosar penal in care se efectueaza cercetari fata de mai multe persoane, sub aspectul acuzatiei privind savarsirea infractiunii de 'actiuni impotriva ordinii constitutionale' prevazute de art. 397 Cod penal cu aplicarea art. 5 Cod penal", se arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri seara, de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Surse judiciare au precizat pentru agentia de presa citata ca persoanele vizate in acest dosar sunt cetateni ungari.

In cauza, precizeaza DIICOT, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada 2013-2014, pe teritoriul Romaniei, cu ocazia mai multor manifestari ce au vizat promovarea Aliantei Tinerilor de Dreapta - Miscarea pentru o Ungarie mai buna, au fost facute declaratii cu caracter revizionist si separatist, contrare ordinii constitutionale.

"Mentionam ca, potrivit art. 4 alin. 1 din Codul de procedura penala, orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva", se mai arata in comunicat.

Precizarile DIICOT vin dupa ce purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anuntat ca autoritatile romane au decis nepermiterea intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, urmand sa fie facute demersurile necesare pentru ca acestia sa fie declarati indezirabili.

Dajbog a mai spus, intrebata despre presedintele Jobbik, Vona Gabor, ca nu poate furniza informatii, pentru ca pe rolul Ministerului Public se afla, in faza implementarii, o cauza penala.