Candidatul din Targu Mures de pe lista Jobbik la alegerile din Ungaria, Kisgyorgy Levente, afirma ca, din cate stie el, masura MAI de interzicere a intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni nu este permisa de "legile UE" si spune ca se poate declansa un "scandal international", transmite Mediafax.

Kisgyorgy Levente, care se regaseste pe lista partidului la alegerile generale din Ungaria, a declarat, vineri seara, pentru agentia de presa citata, ca reactie la masura MAI de interzicere a intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, ca "dupa legile UE, asa ceva nu exista".

"Din cate stiu eu, legile UE nu permit asa ceva. Eu zic sa asteptam numele ce le vor da autoritatile romane, care vor fi interzise. Sa vedem cum reactioneaza si Jobbik din Ungaria. Exista filiale Jobbik si in Romania, sa vedem - se interzic si comemorarile noastre? Spre exemplu, maine (sambata - n.r.) avem aprobata o comemorare la statuia lui Petofi Sandor din Targu Mures, pe teren public. Bine, se poate tine pe teren particular. Eu am si cetatenie ungara, deci am un statut interesant, pentru ca am domiciliul in Romania", a spus Kisgyorgy.

El a adaugat ca in urma masurii anuntate de MAI "scandal international poate sa iasa", subliniind ca, pentru un diplomat, spre exemplu, "intre Romania si Ungaria granita practic nu exista", intrucat pe acesta "nici granicerul, nici politistul nu-l opreste".

Kisgyorgy a precizat ca deputatul Jobbik Szavay Istvan nu mai este in Romania, ci in Serbia, de o zi, iar presedintele partidului, Vona Gabor, a parasit tara imediat dupa "marsul secuilor" de la Targu Mures, din 10 martie.

"Scandalul acesta a facut foarte bine Jobbik, ne-au contactat in ultimele zile, din Ardeal si Ungaria, foarte multi simpatizanti, oameni care ne compatimesc. Eu zic ca in urma acestuia pierde Fidesz (formatiunea la putere in Ungaria - n.r.) si poate pierde si Guvernul roman, daca ajunge Jobbik la putere, chiar si in 2018, si Vona prim-ministru", a apreciat Kisgyorgy.

Cu o zi in urma, deputatul in Parlamentul ungar Szavay Istvan declara, la Brasov, ca partidul Jobbik nu poate fi interzis in Romania pentru ca nu are filiale inregistrate aici, ci doar simpatizanti in opt judete ale tarii, si anume Bihor, Salaj, Satu Mare, Cluj, Mures, Covasna, Harghita si Maramures, care sustin interesele cetatenilor maghiari.

"Nu putem fi interzisi pentru ca nu avem filiale inregistrate, ci simpatizanti. Problema este o diversiune sau o carte nationalista", afirma deputatul ungar.

Ministerul Afacerilor Interne a anuntat vineri ca a fost instituita masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitata instantei competente declararea ca "indezirabil" pentru "un numar de cetateni ungari care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de tineret din cele 64 de comitate (HVIM), Oastea Haiducilor si Jobbik.