Ministerul Afacerilor Interne a anuntat vineri ca a fost instituita masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitata instantei competente declararea ca "indezirabil" pentru "un numar de cetateni ungari care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de tineret din cele 64 de comitate (HVIM), Oastea Haiducilor si Jobbik.

"Autoritatile romane au luat decizia instituirii unor masuri preventive in vederea preintampinarii producerii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala", a anuntat purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

Reprezentantul MAI a precizat ca "a fost instituita masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitata instantei competente declararea ca 'indezirabil' pentru un numar de cetateni ungari care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de tineret din cele 64 de comitate (HVIM), Oastea Haiducilor si Jobbik".

"Despre acestia s-a stabilit cu certitudine ca sunt implicati in activitati a justifica masurile dispuse in conditiile legi", a precizat Monica Dajbog, precizand, la insistentele presei, ca nu se pot face inca publice numarul sau numele celor vizati. "La acest moment, suntem intr-o procedura de informare a autoritatilor ungare, pentru a avea certitudinea ca si persoanele vizate sunt informate", a explicat reprezentantul MAI.

Decizia MAI a fost luata "in urma activitatilor de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice si a securitatii nationale, in conformitate cu dispozitiille legale".

Intrebat daca pe lista se afla presedintele Jobbik, Vona Gabor, purtatorul de cuvant al MAI a spus ca nu poate furniza informatii, pentru ca pe rolul Ministerului Public se afla, in faza implementarii, o cauza penala.

Potrivit Mediafax, declararea ca indezirabil a unui cetatean al Uniunii Europene se dispune de catre Curtea de Apel Bucuresti (CAB) si devine executorie imediat, chiar daca este atacata cu recurs la instanta suprema, arata legislatia in vigoare.

CAB se pronunta, prin hotarare motivata, in termen de maximum zece zile de la sesizarea formulata. Daca declararea ca indezirabil este motivata de ratiuni de securitate nationala, in motivare nu se mentioneaza datele si informatiile ce au stat la baza deciziei.

Conform legii, punerea in executare a hotararii prin care cetateanul UE sau membrul de familie a fost declarat indezirabil se realizeaza prin escortarea strainului pana la frontiera sau pana in tara de origine, de catre personalul specializat al Oficiului Roman pentru Imigrari.

"Declararea ca indezirabil este o masura care se dispune impotriva unui cetatean al Uniunii Europene sau unui membru de familie al acestuia care a desfasurat, desfasoara ori despre care exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol securitatea nationala sau ordinea publica. Masura se dispune de Curtea de Apel Bucuresti, la sesizarea procurorului anume desemnat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Procurorul sesizeaza instanta de judecata la propunerea institutiilor cu competente in domeniul ordinii publice si securitatii nationale care detin date sau indicii temeinice in acest sens", prevede legislatia in vigoare.

Hotararea instantei poate fi atacata cu recurs, in termen de 10 zile de la data comunicarii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), insa este executorie. ICCJ trebuie sa se pronunte in maximum cinci zile de la formularea recursului.

Perioada pentru care un cetatean al Uniunii Europene sau membru de familie al unui cetatean al Uniunii Europene poate fi declarat indezirabil este de la 1 la 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o noua perioada cuprinsa intre aceste limite, in cazul in care se constata ca nu au incetat motivele care au determinat luarea acestei masuri.

Dreptul de rezidenta al persoanei in cauza inceteaza de la data pronuntarii hotararii prin care aceasta a fost declarata indezirabila.