Premierul Victor Ponta a semnat joi decizia prin care Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei, este trecut din postul de secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului in cel de secretar de stat in Ministerul de Interne, informeaza Mediafax.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, cererea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de detasare a fostului procuror general al Romaniei Ilie Botos la acest minister.

Detasarea lui Ilie Botos, procuror militar in cadrul Sectiei Parchetelor Militare - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, se va face pe o perioada de trei ani, incepand de luni.

Prin decizia de luni, a incetat detasarea lui Botos la Cancelaria prim-ministrului din cadrul aparatului propriu de lucru al Guvernului, care a inceput in 13 februarie 2013.

Anterior, in 2 august 2012, generalul Ilie Botos a fost numit sef al Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA), de catre ministrul Apararii de atunci, Corneliu Dobritoiu.

Generalul Ilie Botos detinuse functia de adjunct al directorului general al DGIA, generalul Gheorghe Savu.

In 21 iulie 2006, Ilie Botos si-a dat demisia din functia de procuror general al Romaniei, ca urmare a fugii din Romania a lui Omar Hayssam (condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru implicare in rapirea a trei reporteri in Irak).

Fuga lui Hayssam a generat, pe langa demisia generalului magistrat Botos, si demisiile a trei sefi de servicii secrete.