Maratonul comemorativ organizat anual de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, in judetul Covasna, care risca sa fie anulat anul acesta din cauza unei taxe pentru ocuparea unei portiuni de drum in timpul manifestarii, va avea totusi loc, dupa ce organizatorii au ajuns la o intelegere cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri (CNADNR), relateaza Mediafax.

Presedintele Cercului de alergare "Gal Lajos" din Sfantu Gheorghe, Csutak Tamas, a declarat joi, pentru Mediafax, ca organizatorii maratonului comemorativ din 15 Martie, aflat la a treisprezecea editie, au ajuns la o intelegere cu reprezentantii CNADNR, dupa ce au fost "in impas" din cauza taxei pentru ocuparea unei portiuni de drum in timpul manifestarii.

Csutak a explicat ca anul trecut a aparut o ordonanta care prevede ca, pentru avizarea manifestarilor culturale, artistice si sportive care se desfasoara pe drumurile aflate sub autoritatea CNADNR se percepe o taxa de 10 euro pe ora, plus 40 de euro pe kilometru, astfel ca suma pe care organizatorii ar fi trebuit sa o plateasca pentru traseul Bretcu - Chichis - Sfantu Gheorghe se ridica la circa 2.400 de euro.

In urma discutiilor purtate cu reprezentantii companiei, s-a stabilit insa ca se plateste taxa de 10 euro pe ora, respectiv 60 de euro, si in plus 40 de euro pentru un kilometru cand sportivii vor fi efectiv obligati sa ocupe drumul national.

Astfel, organizatorii maratonului au achitat in total 100 de euro.

Csutak a explicat ca participantii vor porni, sambata, la ora 9.30, de la Bretcu, urmand sa ajunga la Sfantu Gheorghe la ora 18.00.

Zeci de sportivi iau startul in fiecare an la maratonul dedicat Zilei Maghiarilor de Pretutindeni - 15 Martie, parcurgand zeci de kilometri alergand sau pe bicicleta, iar evenimentul este organizat in fiecare an in diferite zone ale judetului Covasna. Anul acesta a fost stabilit traseul Bretcu - Chichis - Sfantu Gheorghe.

Sportivii se opresc, timp de cateva minute, in fiecare localitate pentru a depune coroane de flori la monumentele in memoria luptatorilor si martirilor Revolutiei ungare din 1848-1849, iar o singura coroana este purtata tot drumul si este asezata la final la monumentul istoric dedicat Zilei libertatii maghiarilor din Parcul Central Elisabeta din Sfantu Gheorghe.

Pe aceasta coroana semneaza toti primarii acelor localitati prin care trec sportivii in cadrul acestui maraton omagial.