Presedintele Traian Basescu a avertizat joi, referindu-se la partidul extremist ungar Jobbik, ca Romania nu va tolera mesaje care contravin Constitutiei si orice persoana poate fi expulzata daca nu respecta legile in vigoare.

"Este mesajul pe care il transmit si politicienilor maghiari, care in perioada urmatoare s-au anuntat in numar mare in Romania (...) statul roman nu va tolera mesaje care sa contravina Constitutiei. Oricine poate fi expulzat daca nu respecta legile si Constitutia", a declarat seful statului, intr-o conferinta de presa organizata la Palatul Cotroceni, dupa ce a avut, in cursul zilei, o intalnire cu premierul Victor Ponta, ministrul de Interne si sefii serviciilor de informatii.

Acesta a precizat ca obiectivul Romaniei este ca "oamenii politici maghiari sa nu utilizeze perioadele de campanie electorala pentru declaratii care contravin Constitutiei, statului de drept si comportamentului unui oaspete", adaugand ca si el a facut campanii electorale in tari in care traiesc comunitati de romani, dar intotdeauna a cerut respectarea legii statului respectiv.

Seful statului a precizat ca, in cadrul discutiilor cu premierul Victor Ponta, s-a convenit o serie de masuri, care va fi anuntata vineri de ministerul de Interne sau de Guvern.

Intrebat de ziaristi cum comenteaza afirmatiile liderului Jobbik, Vona Gabor, care a declarat ca Traian Basescu si Victor Ponta "ori au fost dezinformati, ori fac un joc politic antimaghiar", presedintele a declarat: "Joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin aici si ne spun cum sa ne organizam administrativ, ce sa modificam in Constitutie, cum sa ne purtam cu cetatenii romani. Nu cred ca romanii au tot atatea drepturi in Ungaria cat au minoritarii maghiari in Romania".

In ceea ce-l priveste pe Vona Gabor, Traian Basescu i-a transmis acestuia ca ca "statul roman ii cunoaste foarte bine activitatea", inclusiv cele legate de fortarea autonomiei Tinutului Secuiesc sau discursurile "antisemite".

"Lectii de la politicieni maghiari nu primim in ce priveste modul in care tratam minoritatile, ar putea sa ia ei exemplu de la noi", a mai spus seful statului.