Un grup de 27 de parlamentari PSD propun, printr-o initiativa legislativa depusa la Parament, castrarea chimica a persoanelor care au savarsit infractiuni de agresiune sexuala asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, scrie Mediafax.

Cei 27 de deputati si senatori ai PSD, printre care Catalin Radulescu, Ovidiu Iane, Maria Draghici, Petru Andea, Viorel Dragomir, Ion Scheau, Sorin Grindeanu, Constantin Radulescu, Petre Petrescu, Vasile Popeanga, Cristian Rizea, Lucretia Rosca au depus, in data de 5 martie, acest proiect care urmeaza sa fie discutat mai intai in Senat si, apoi, in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Proiectul se refera la combaterea si prevenirea actelor cu caracter pedofil si a infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale ale persoanelor si prevede ca faptuitorul acestor infractiuni poate fi obligat sa urmeze tratamentul de castrare chimica. Cei care accepta si urmeaza acest tratament de castrare chimica vor beneficia de reducerea la jumatate a limitelor speciale ale pedepsei.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, initiatorii considera ca "prin masura de castrare chimica se intelege inhibarea pornirilor sexuale prin metode chimice a condamnatului gasit vinovat de abuz sexual asupra unui copil minor, in scopul prevenirii unei recidive".

"Castrarea chimica este reversibila si consta in administrarea unor medicamente ce reduc nivelul testosteronului, inhiband astfel dorintele sexuale, drept urmare, este redus libidoul si dispar fanteziile deviante ce duc la abuzul minorilor", mai precizeaza initiatorii.

Ei au dat exemple de state unde se practica castrarea chimica, aratand ca primul caz a fost inregistrat in 1944 in SUA, iar in Europa, Polonia aplica acest tratament. "Pedofilii si violatorii trebuie sa beneficieze de reabilitare psihologica pentru ca au intradevar nevoie de ajutor in acest sens, dar trebuie sa fie si motivati rin faptul ca pedepsele se reduc la jumatate numai daca accepta si urmeaza tratamentul ce le va inhiba pornirile ce atenteaza la inviolabilitatea sexuala a unei persoane, inclusiv a minorilor", mai considera initiatorii.

Ei mai arata ca persoanele condamnate pentru infractiuni de natura sexuala si considerate un pericol social risca sa se intoarca in inchisoare si dupa ispasirea pedepsei, daca nu accepta un tratament chimic pentru a le "inabusi pornirile", iar costurile legate de executarea pedepsei cu inchisoarea sunt incomparabil mai mari decat costurile castrarii chimice.

Nu este prima initiativa de acest fel din Parlament, un proiect similar a fost depus si respins in legislatura trecuta, initiatori fiind parlamentari de la PDL.