Judecatorul Horatius Dumbrava a pus joi in discutie posibilitatea de a-l mandata pe presedintele Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala cu un eventual conflict intre puterea judecatoreasca si Parlament, invocand faptul ca Legislativul se opune infaptuirii justitiei prin respingerea ridicarii imunitatii in cazul unor ministri, informeaza Agerpres.

Horatius Dumbrava, fost presedinte CSMFoto: AGERPRES

Totodata, acesta a anuntat ca va inainta si presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa pe acest subiect.

Membrii CSM au decis joi ca solicitarea judecatorului Horatius Dumbrava sa fie analizata in Comisia nr.1 a Consiliului.

"Am facut o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei pentru ca are acest atribut de a sesiza CCR cu privire la conflict juridic de natura constitutionala. El are si rolul de mediator. In acelasi timp am solicitat membrilor CSM sa reflectam cu totii de a da mandat presedintelui CSM sa sesizeze CCR. Eu spun ca e un conflict juridic de natura constitutionala. Sigur asteptam sa vedem daca va fi sesizata Curtea si daca se va da o decizie. E inadmisibil sa se intrerupa brusc cursul justitiei. Au fost doua cazuri anul acesta cand nu s-a avizat inceperea urmaririi penale si un caz in care s-a dispus netrimiterea in judecata pentru ca nu s-a dat aviz pe inceperea urmaririi penale", a afirmat Dumbrava, fost presedinte al CSM.

Intrebat daca Parlamentul se substituie justitiei, el a raspuns: "Daca cumva va fi sesizata CCR o sa vedem decizia. Eu spun ca da".

In cadrul discutiilor din CSM, procurorul Oana Schmidt-Haineala, fost sef al CSM, a sustinut ca Parlamentul obstructioneaza actul de justitie prin faptul ca a nu a dat aceste avize. Haineala a reclamat ca ar putea fi vorba despre un "concurs intre puteri", fapt ce reprezinta un conflict de natura constitutionala.

Camera Deputatilor a respins, marti, prin vot secret, cererea privind incuviintarea urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu.

Au votat impotriva solicitarii de incepere a urmarii penale 248 de deputati, iar in favoarea cererii s-au inregistrat 108 voturi. De asemenea, trei voturi au fost anulate.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut Procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor. Procurorul general, Tiberiu Nitu, a inaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmarirea penala a lui Chitoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.

In referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential in garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv in interesul public, cat si lui Daniel George Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata.

"In acelasi timp, grupul infractional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obtinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constand in posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control", potrivit procurorilor.