Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) sustine ca in cazul decesului lui Gabriel-Daniel Dumitrache, parcagiul care a murit pe 5 martie in fostul sediu al Sectiei de Politie 10 din Stelea Spataru 15, din informatiile disponibile pana in prezent, s-a incalcat atat art. 3 al Conventiei europene a Drepturilor Omului - Nimeni nu poate fi supus torturii ori tratamentelor inumane ori degradante - cat si art. 2 al Conventiei - Dreptul la viata, articol care consacra si obligatia pozitiva a statului de a proteja acest drept.

"Pe 4 martie 2014, Gabriel-Daniel Dumitrache, zis Dinte, in varsta de 26 de ani, domiciliat fara forme legale in Bucuresti, sector 3, a plecat in jurul orei 19 din casa unde locuia impreuna cu mama sa si multi alti membri ai familiei spre zona Unirii, la lucru. Mama lui Daniel a relatat ca baiatul a plecat de acasa in seara de 4 martie pe la ora 19, perfect sanatos. De etnie roma, Daniel n-avea studii, nici loc de munca, dar pentru a-si castiga existenta lucra ca "parcagiu ". In aceeasi noapte (4 spre 5 martie), mai multi politisti s-au prezentat la mama lui acasa si i-au cerut un act de identitate al lui Daniel. La aproximativ 20 de minute dupa ce au plecat cu certificatul lui de nastere, politistii au anuntat familia ca Daniel e mort. Familia acuza politia ca l-ar fi batut pana l-a omorat", se rata in raportul APADOR -CH.

"Conform documentelor oficiale, decesul s-a produs in str. Stelea Spataru nr. 15, fost sediu al Sectiei 10 Politie - unde acum functioneaza Sectia de Politie pentru Centrul Vechi, care gazduieste si sala unde sunt condusi la sectie "suspectii" depistati de angajatii Sectiei 10, precum si garajele Sectiei 10. Certificatul constatator consemneaza drept cauze ale decesului anemia acuta, hemoperitoneul masiv si ruptura de splina patologica. Actul este inregistrat cu data 05.03.2014, consemneaza ca data a decesului 4 martie 2014, dar rubrica destinata orei decesului nu este completata", se mai arata in raportul fundatiei.

"Un var primar, Dan Ionescu, si alti doi apropiati au mers la IML sa ridice cadavrul in dimineata zile de 5 martie intre orele 10 si 11. Dan Ionescu a povestit reprezentantilor APADOR-CH ca pe corpul neinsufletit se vedeau urme clare de violenta: piciorul drept ar fi fost rupt mai jos de genunchi, maxilarul ar fi fost tumefiat, abdomenul umflat, pe tot corpul erau nenumarate rani mai superficiale sau mai profunde. Un prieten al lui Daniel, care a dorit sa ramana anonim, a afirmat ca e convins ca piciorul drept era rupt, bazandu-si afirmatia pe experianta sa de lucrator la pompe funebre. Mai multi membri ai familiei, care au vazut corpul decedatului in cosciug, au relatat ca au vazut maxilarul rupt si urme de arsuri (ca de electrosocuri) pe piept", se mai arata in raportul APADOR CH.

Comandantul Sectiei de Politie in incinta careia s-a produs accidentul, contactat de reprezentantii fundatiei, nu a oferit mai multe informatii despre incident.

"Mai exact, comandantul a fost intrebat daca in Sectia 10 exista registrul de evidenta a persoanelor conduse administrativ la sectia de politie, registru prevazut de procedurile interne ale politiei, si daca a fost intocmit un proces verbal de contraventie sau alte acte din care sa reiasa pentru ce motiv si cat timp a fost privata de libertate persoana in cauza. Comandantul a refuzat sa raspunda la aceste intrebari care, in mod evident, nu ar fi putut periclita in vreun fel vreo ancheta in desfasurare. Acesta a solicitat ca intrebarile sa-i fie adresate in scris. Singurele informatii concrete furnizate au fost ca: s-a deschis un dosar de moarte suspecta, ca a fost sesizata Directia Control Intern a IGPR si ca in incinta din strada Stelea Spataru nu exista un sistem de supraveghere video. Comandantul a mai afirmat si ca multe dintre declaratiile familiei si prietenilor decedatului sunt false", se arata in raportul APADOR-CH.

Concluzii raportului APADOR CH

- APADOR-CH considera ca informatiile disponibile pana la momentul redactarii acestui raport conduc la ideea ca in cazul decesului lui Gabriel-Daniel Dumitrache au fost incalcate atat art. 3 al Conventiei europene a Drepturilor Omului - Nimeni nu poate fi supus torturii ori tratamentelor inumane ori degradante cat si art. 2 al Conventiei - Dreptul la viata, articol care consacra si obligatia pozitiva a statului de a proteja acest drept;

- Decesul lui Gabriel-Daniel Dumitrache in incinta unei sectii de politie confirma din nou vulnerabilitatea persoanei conduse "administrativ" la sediul politiei. O astfel de persoana, desi este privata de libertate la fel ca un arestat sau retinut, este lipsita de orice mijloc legal de aparare (dreptul de a nu da declaratii, dreptul de a fi asistat de un avocat, informarea imediata a familiei asupra locului in care se afla etc.). Este absolut necesar ca garantiile privind respectarea drepturilor persoanelor in perioada conducerii la sectia de politie sa fie reglementate prin lege, in cel mai scurt timp;

- Intarzierea cu peste 3 zile a publicarii comunicatului DGPMB privind decesul lui Gabriel-Daniel Dumitrache este un indiciu - dupa opinia APADOR-CH - ca se incearca musamalizarea cazului;

- Intrucat in legatura cu decesele survenite in sediile politiei parchetul are obligatia legala de a efectua o ancheta, APADOR-CH solicita ca ancheta sa fie rapida, temeinica si eficienta, urmand ca publicul sa fie informat asupra solutiei adoptate.

Ce spune Politia Capitalei despre caz

Potrivit unui comunicat emis pe 7 martie de instit, la data de 4 martie in jurul orei 22.30, politisti din cadrul Sectiei 10 au depistat pe o strada din sectorul 3 al Capitalei, un barbat de 26 de ani care apela la mila publicului.

"La vederea echipajului de politie barbatul a afisat un comportament suspect, incercand sa fuga. Politistii l-au condus la sediul sectiei in vederea indentificarii si luarii masurilor legale ce se impuneau. In sediul sectiei de politie, barbatului i s-a facut rau, motiv pentru care politistii au solicitat prezenta unui echipaj medical, iar pana la sosirea acestuia i-a fost acordat primul ajutor.

Echipajele medicale sosite la fata locului au aplicat manevre de resuscitare, barbatul fiind declarat decedat la scurt timp dupa aceasta. Cadavrul a fost ridicat de lucratori din cadrul I.N.M.L. Mina Minovici pentru efectuarea necropsiei. In cauza se fac verificari pentru stabilirea cu exactitate a imprejurarilor in care a survenit decesul. Mentionam faptul ca barbatul de 26 de ani nu prezenta urme exterioare de violenta", se arata in comunicatul Politiei Capitalei.