O femeie este judecata de magistratii Tribunalului Botosani, dupa ce a inventat o metoda de a frauda fondurile europene. Aceasta a livrat unei comune din judetul Botosani si la patru unitati administrativ teritoriale din Iasi, Tulcea si Dolj, utilaje, in cadrul unor proiecte cofinantate cu fonduri europene. Cerintele proiectelor priveau utilaje conforme cu normele europene, insa primariile au primit utilaje din China revopsite si cu autocolante reprezentand firme celebre producatoare din Italia, relateaza BotosaniNews.

Potrivit sursei citate, ancheta, ce a a fost extinsa in mai multe judete ale tarii, a fost inceputa de procurorii Directiei Nationale de Anticoruptie la sesizarea inspectorilor Departamentului de Lupta Antifrauda, care au verificat un proiect cofinantat cu fonduri europene, accesat de comuna Hiliseu Horia.

Primaria din Hiliseu Horia a demarat, in anul 2008, un proiect in valoare de 2,4 milioane de euro, precizeaza BotosaniNews. In cadrul proiectului se prevedea modernizarea unui drum si achizitia a doua utilaje, un autogreder si o autobasculanta. Achizitiile s-au facut prin licitatie publica, insa autogrederul, cumparat cu 405.000 de lei, a ridicat suspiciuni inspectorilor. Achizitionat de la o firma din Constanta, acesta avea lipite cu benzi autocolante marca Ram Italia, insa pe subansamble erau inscriptionate numele unui producator din China. In urma unor verificari mai amanuntite s-a descoperit ca de fapt utilaje proveneau de la o firma din judetul Dolj, Dumatrucks SRL, iar cea din Constanta era un paravan.

Procurorii au descins la ambele firme si au descoperit ca firma din Dolj avea un contract cu un furnizor din Italia, Ram Italia, insa a importat utilajele din China, la un pret in jumatate decat cel real, mai relateaza publicatia citata.

Problema utilajelor chineze era calitatea, respectiv neindeplinirea normelor europene. In urma verificarilor incrucisate s-a descoperit ca sefa departamentului de vanzari de la firma doljeana, craioveanca Raluca Mihaela Preda, a falsificat documentele utilajelor, pentru a parea autentice, a intocmit facturi fictive de la furnizorul italian si a mers cu reteta aplicata la Primaria Hiliseu Horia si la Primaria Cotnari, care a cumarat utilajul cu 352.293 de lei, Primaria Ipate, ce a platit 359.856 de lei, ambele din judetul Iasi, Primaria Topolog din judetul Tulcea unde a vandut un autogreder cu 242.583 de lei si Primaria Amarastii de Jos, judetul Dolj, pacalita cu 332.728 de lei. Pe langa cele trei primarii a mai fost pacalit un fond de investitii ce a ajuns sa plateasca 442.610 de lei pentru un utilaj.