Presedintele Traian Basescu a precizat marti seara, la intrebarile ziaristilor legate de solicitarile de gratiere a fostului fotbalist Gica Popescu, ca, daca in primul mandat a acordat putine gratieri, in cel prezent nu a acordat nici macar una, deoarece a preferat sa "respecte judecatorul".

"Daca in primul mandat aveam semne de intrebare cu privire la vointa justitiei de a functiona, in cel de-al doilea nu am mai avut motive sa cred ca cea mai mare parte a justitiei nu ar functiona. Am plecat de la premisa ca, decat un om pe care l-am respectat si il respect, l-am admirat si il admir, il cunosc mai bine sau mai putin, intre un astfel de om si a respecta un judecator am preferat sa respect judecatorul, pe care nici macar nu il cunosc", a spus Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Acesta a precizat ca in primul mandat nu a "facut multe gratieri", iar in cel de-al doilea "nu exista nicio gratiere, nici macar pe motive umanitare".

"Pentru ca intr-adevar gratierea e un act de vointa al presedintelui si punct, nu ii trebuie avize", a explicat el.

Traian Basescu s-a intrebat insa daca nu cumva "a platit cineva banii pentru a se face astfel de campanii, pentru Gigi Becali, pentru Gica Popescu".

"Mi se pare o campanie foarte puternica si nejustificata", in care nu conteaza daca un post de televiziune sau altul strang 50.000 de semnaturi sau 5 milioane".

Presedintele Basescu a confirmat, la intrebarile ziaristilor, ca mama lui Gigi Becali a venit marti la Palatul Cotroceni, la "Relatii cu publicul, si a lasat o petitie".

"Presedintele poate face foarte mult rau prin atributiunile lui justitiei, prin abuzul de gratiere, si de aceea am fost extrem de retinut si in primul mandat, iar in al doilea mandat am eliminat functia gratierii", a intarit acesta.