Evidenta populatiei a anuntat o usoara crestere a cererilor de schimbare a domiciliului, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Acesta a precizat insa ca nu se stie aceste cereri au legatura cu inscrierea in clasa pregatitoare, scrie Mediafax. Potrivit oficialului, sunt scoli care au deja mai multe cereri de inscriere decat locuri disponibile, dar a declarat ca aceasta nu este o problema, amintind ca anul trecut au fost rezolvate 99,5% dintre solicitari.

Clasa pregatitoareFoto: Agerpres

"Fac apel la parinti si la cadrele didactice sa vedem mai intai care sunt solicitarile. Pana acum nu au fost probleme. Lucrurile se vor aseza", a declarat Remus Pricopie, ministrul Educatiei, citat de Mediafax. Ministrul a explicat ca anul trecut au fost mai putine cereri de inscriere in clasa pregatitoare pentru ca au fost parinti care au optat ca cei mici sa intre direct in clasa I.

"Anul acesta, propunerea s-a facut in functie de ce a fost anul trecut, dar numarul se poate suplimenta. Nu vom avea probleme, in sensul ca nu vom avea copii care sa nu poata merge la clasa pregatitoare", a mai spus Remus Pricopie. Ministrul a afirmat insa ca in acest an va fi o atentie mai mare pentru clasele cu peste 30 de copii.

Ministrul Educatiei a precizat ca in acest an inscrierile au inceput cu o luna mai devreme, pentru a nu se suprapune cu calendarul altor activitati si pentru a permite ca inscrierile la gradinita sa inceapa mai repede.

"Ne-am adresat Ministerului de Interne sa ii rugam sa se uite cu atentie la fiecare solicitare de schimbare de domiciliu, altfel noi nu putem sa interzicem schimbarea de domiciliu, este un drept al fiecarui cetatean. Noi am intrebat la evidenta populatiei, este o usoara crestere la numarul de solicitari, dar nu am de unde sa stiu daca toate aceste solicitari sunt determinate de inscrierea la clasa pregatitoare sau nu. O sa cerem aceste informatii ca numar total de vize solicitate, dar repet este greu de identificat cine a facut-o pentru acest motiv sau pentru alte motive", a continuat Remus Pricopie, citat de Agerpres.

Pana astazi au fost inregistrate peste 150.000 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare

Pana marti, 11 martie, la ora 13:00, Ministerul Educatiei a centralizat 152.132 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare. Dintre acestea:

  • 121.875 de cereri pentru copiii cu varsta de 6 ani, impliniti inainte de data de 1 septembrie 2014;
  • 30.257 de cereri pentru copiii cu varsta de 6 ani, impliniti incepand cu data de 1 septembrie 2014.

Inscrierile in clasa pregatitoare au inceput pe 24 februarie si se vor incheia, in prima etapa, pe 14 martie. In cazul copiilor cu varsta pentru integrarea in clasa pregatitoare, cererile-tip se pot completa online sau la unitatea de invatamant la care se solicita inregistrarea copiilor. Validarea cererilor-tip se face zilnic, in intervalul orar 08:00 - 20:00 (luni-vineri), respectiv 08:00 - 13:00 (sambata).

In intervalul 21 - 22 martie, vor fi afisate, atat in scoli, cat si pe site-urile acestora si ale inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, listele cu copiii inmatriculati, numarul locurilor ramase libere si lista copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere va avea loc in perioada 25 martie - 4 aprilie, iar pe 11 aprilie se vor afisa rezultatele finale. Intre 14 - 18 aprilie, inspectoratele scolare vor solutiona toate cazurile nerezolvate dupa finalizarea celei de-a doua etape de inscriere.

Pentru al treilea an la rand, si acum parintii isi pot inscrie copiii direct in clasa I. Inscrierile in clasa I au inceput tot pe 24 februarie, dar doar pentru familiile care doresc ca cei mici sa urmeze cursurile la scoala de circumscriptie. Inscriere in unitatile scolare din circumscriptia de care apartin acestia se face direct la sediul scolilor, in acelasi segment orar destinat si inscrierilor pentru clasa pregatitoare. Etapa se va incheia in data de 14 martie.

Pentru parintii care doresc inscrierea copiilor in clasa I in alte scoli decat cele de circumscriptie, Ministerul Educatiei Nationale a alocat perioada 25 martie - 4 aprilie. In data de 11 aprilie, la sediul fiecarei unitati de invatamant, vor fi afisate listele finale ale copiilor inscrisi in clasa I.

Citeste si: