Agentia Nationala de Integritate solicita Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor aplicarea sanctiunii disciplinare de revocare din functie a senatorului Mora Akos Daniel, respectiv a deputatului Stoica Stefan Bucur, ca urmare a deciziilor emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin care s-au mentinut ¬ca legale si temeinice¬ rapoartele de evaluare emise de Agentia Nationala de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestora.

ANI mentioneaza ca "'au trecut mai bine de cinci luni de la emiterea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, perioada in care nu s-au aplicat sanctiunile disciplinare prevazute de lege, si anume revocarea din functie a celor doi membri ai Parlamentului, contrar deciziei Curtii Constitutionale nr. 460 din 13 noiembrie 2013, potrivit careia 'Senatul in plenul sau are obligatia de a hotari, prin vot, cu privire la incetarea sau nu a calitatii de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatarii starii de incompatibilitate a acestuia de catre Agentia Nationala de Integritate'".

Potrivit Raportului Anticoruptie al Uniunii Europene, remis opiniei publice la data de 3 februarie 2014, "parlamentul a dat dovada de o lipsa de consecventa in luarea deciziilor referitoare la probleme de integritate, inclusiv in ceea ce priveste actiunile ulterioare deciziilor ANI in situatii de conflicte de interese si de incompatibilitate. Odata definitive, aceste decizii ar trebui sa duca la incetarea mandatului respectivului functionar ales. Totusi, de la mijlocul anului 2012, sistemul judiciar a trebuit sa sesizeze de doua ori Curtea Constitutionala in urma refuzului Parlamentului de a pune capat mandatelor ca urmare a unor hotarari judecatoresti definitive privind incompatibilitatea unor parlamentari. Cel mai recent caz dateaza din toamna anului 2013 si se refera la decizia ANI privind incompatibilitatea unui senator care a fost confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si pe care Senatul nu a aplicat-o. Prin urmare, Curtea Constitutionala a trebuit sa intervina inca o data, printr-o hotarare privind conflictul constitutional dintre puterea legislativa si cea judiciara. De atunci, Senatul nu a actionat in acest sens", se arata in comunicatul ANI.

De asemenea, ultimul raport al Comisiei Europene in ceea ce priveste Mecanismul de Cooperare si Verificare pentru Romania consemneaza faptul ca "Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar si atunci cand erau confirmate de hotarari definitive ale instantelor".