Participanti la un miting la care s-a cerut acordarea autonomiei Tinutului Secuiesc au aprins luni seara lumanari in fata sediului Ambasadei Romaniei la Budapesta si au cantat imnul ungar si un cantec secuisc, relateaza MTI, potrivit Mediafax.

Aceste persoane au marsaluit catre sediul ambasadei romane de la Piata Eroilor, unde mii de persoane au participat luni dupa-amiaza la un miting prin care au cerut autonomia Tinutului Secuiesc.

Simultan cu demonstratia de la Budapesta, o petitie prin care Guvernul roman este indemnat sa inceapa negocieri cu organizatii care sustin acordarea autonomiei a fost citita la evenimente similare in alte 19 orase din lume, intre care Targu Mures, Bratislava, Londra, dar si orase din Statele Unite si Canada, a declarat Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societatii pentru autonomia Tinutului Secuiesc, citat de agentie.

Evocand martiri secui care s-au revoltat impotriva dominatiei habsburgice, executati in 1854, Gyorgy-Mozes a declarat ca demonstratia doreste sa aminteasca Guvernului roman ca "secuii iubesc libertatea, iar dorinta lor de autonomie este la fel de vie ca in urma cu 160 de ani".

El a promis "perseverenta". "Vom fi o piatra in pantoful decidentilor europeni. La fiecare pas, vor simti presiunea si durerea, vor sti ca exista o problema", a subliniat acesta.

El a evocat angajamentul Romaniei de a asigura autoguvernare minoritatilor etnice in zone in care acestea sunt majoritare si a avertizat ca planurile cu privire la o reforma administrativa vor implica integrarea Tinutului Secuiesc in alte regiune cu populatie majoritar romana, ceea ce va "elimina institutiile ramase de reprezentare a intereselor secuiesti".