Actul adoptat de Parlament si cel semnat de premier atesta ca a fost schimbata doar structura Executivului, nu si programul, arata Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu decizia de sambata de respingere ca inadmisibila a sesizarii PDL si a unui grup de deputati neafiliati (PMP), relateaza Agerpres.

"Acordul guvernamental transmis de Guvern la solicitarea Curtii Constitutionale, semnat de domnul Victor Ponta, in calitate de prim ministru al Romaniei, si de Kelemen Hunor, presedintele UDMR, prevede, la art.1, ca 'Uniunea Democrata Maghiara din Romania face parte din formula guvernamentala si isi asuma programul Guvernului 2013-2016, adoptat de catre Parlamentul Romaniei la data de 21 decembrie 2012.' Ambele acte, atat cel adoptat de Parlament, cat si cel semnat de primul ministru al Guvernului, atesta faptul ca in cauza a fost schimbata doar structura si compozitia politica a Guvernului Romaniei, iar nu si Programul de guvernare", se arata intr-un comunicat al CCR publicat luni.

Sursa citata precizeaza ca sesizarea solicita Curtii sa stabileasca, pe calea unui examen comparativ al programului de guvernare aprobat de Parlament in 2012 si a Acordului politic, respectiv a Acordului guvernamental incheiat intre formatiunile politice care compun Guvernul, faptul ca programul de guvernare aprobat de Legislativ a fost implicit modificat, Hotararea Parlamentului contestata consfintind o asemenea modificare implicita.

"Realizarea unui examen comparativ in sensul celor solicitate de autorii sesizarii excedeaza controlului de constitutionalitate. Controlul Curtii Constitutionale nu poate privi decat constitutionalitatea hotararii Parlamentului contestata in cauza", se mai arata in comunicat.

Plenul CCR s-a intrunit, in sedinta din 8 martie, pentru a solutiona sesizarea formulata de grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal si a unui grup de deputati neafiliati referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului nr.1/2014 privind modificarea structurii si compozitiei politice a Guvernului Romaniei.

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate formulata.

Curtea a retinut, in esenta, ca art. 3 al hotararii contestate prevede in mod expres ca Guvernul, in componenta aprobata prin aceeasi Hotarare, "si-a asumat Programul de guvernare, astfel cum a fost prezentat in sedinta Camerelor reunite din 21 decembrie 2012 si aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.45/2012, angajamentele Uniunii Social Liberale fiind preluate si asumate de formatiunile politice care compun si sustin Guvernul".