Agentia Nationala de Integritate il acuza de incompatibilitate pe fostul presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, Silviu Bian, pentru ca a detinut, simultan cu functia publica, functia de cenzor la mai multe societati comerciale, se arata intr-un comunicat de presa transmis de ANI.

Potrivit ANI, Silviu Bian s-a aflat in incompatibilitate in perioada in perioada 10 ianuarie 2009 - 17 octombrie 2011 pentru ca adetinut, simultan, functia de presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si functia de cenzor la mai multe societati comerciale.

  • Comunicatul integral al ANI

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul lui BIAN SILVIU, fost Presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, in perioada 10 ianuarie 2009 - 17 octombrie 2011, intrucat, in perioada mentionata, a detinut, simultan cu functia publica, si functia de cenzor la mai multe societati comerciale.

Astfel, BIAN SILVIU a incalcat dispozitiile art. 84, alin. (2) din Legea nr.161/2003, potrivit carora "Functia de secretar de stat, functia de subsecretar de stat si functiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei functii publice de autoritate, precum si cu exercitarea functiilor prevazute la alin. (1), lit. c): functia de [...] cenzor la societatile comerciale [...]".

Persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza - de a fi asistata sau reprezentata de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. BIAN SILVIU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere in exercitarea dreptului la aparare.

"Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] incalcarea obligatiilor legale privind [...] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective [...]".

"Persoana [...] fata de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica [...] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului".

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare.

AGENTIA NATIONALA DE INTEGRITATE, 10 martie 2014

Amintim ca Silviu Bian a fost trimis in judecata, in 9 noiembrie 2011, fiind acuzat, alaturi de alti doi directori din institutie, de luare de mita si complicitate la aceasta fapta, dupa ce fostul presedinte al ANOFM ar fi primit in total peste 270.000 de euro de la opt angajati din cadrul unor proiecte.

Alaturi de acesta mai este judecata si Alexandra Maria Tichindelean, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), pe care procurorii o acuza de luare de mita, precum si directorul executiv al Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu Rasnov, Cristache Ristea, pentru complicitate la luare de mita in forma continuata.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada decembrie 2010 - octombrie 2011, Silviu Bian, in calitate de presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca si al Consiliului de administratie din cadrul ANOFM, ar fi primit peste 270.000 de euro de la opt angajati, in cadrul a doua proiecte destinate dezvoltarii resurselor umane, finantate din fonduri europene, pentru a vira 25 la suta din costul acestora, reprezentand cofinantarea din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

In 23 mai 2012, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Silviu Bian la noua ani de inchisoare cu executare. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care in 7 iunie 2013 i-a redus pedeapsa lui Silviu Bian de la noua la sase ani de inchisoare cu executare.

Potrivit Mediafax, dosarul se judeca in recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit urmatorul termen la 25 martie.