"Vocea Rusiei" lanseaza o ipoteza conform careia Romania ar putea deveni mediator in discutiile cu Rusia referitoare al viitorul Ucrainei, caz in care "sansa nesperata" a Romaniei ar fi "conectarea reglementarii conflictului transnistrean la tematica generala a Ucrainei". Vocea Rusiei scrie ca, pe modelul Crimeei, Republica Moldova ar putea decide, prin referendum, sa se alature si ea estului rusofon al Ucrainei "si atunci Romania ar ptuea avea o granita directa cu Federatia Rusa, cu lungimea de 700 km".

"Cele trei state membre ale UE care au granite cu Ucraina sunt Slovacia (cu o lungime de 70 km), Ungaria (80 km) si Romania (650 km) (sic!). Exista posibilitatea ca in urma viitoarei 'medieri' a situatiei din Ucraina, Rusia (de ale carei decizii depinde totul) sa nu aiba din partea UE interlocutori corecti si foarte abili, sau ca dintre acestia sa lipseasca Romania. In aceasta ipoteza, Rusia va rupe teritoriului Ucrainei de-a lungul acestei 'balamale'. Transnistria ajungand astfel parte componenta a estului rusofon al Ucrainei. Drept consecinta, Comisia de mediere si solutionare a conflictului din Transnistria va ramane fara obiect si se va autodesfiinta. Acesta este cazul cel mai fericit pentru ca pe modelul Crimeii, R.Moldova (sau o parte din aceasta) ar putea decide prin referendum sa se alature si ea estului rusofon al Ucrainei si atunci Romania ar putea avea o granita directa cu Federatia Rusa, cu lungimea de 700 km", scrie Vocea Rusiei in analiza sa.

Site-ul mentioneaza insa ca Romania are cateva puncte slabe care ar putea sa impiedice Rusia sa o aleaga ca interlocutor: unul este faptul ca nu are credibilitate de "jucator corect" in fata Moscovei, altul este atitudinea fata de Ucraina, privita prin "primsa cliseelor dictate de Washington".