Raul Teleorman se mentine peste cota de pericol in zona localitatii Tatarasti din judetul Teleorman, iar Neajlovul si Tesluiul raman peste cota de atentie, potrivit situatiei prezentate de reprezentantii ANAR, vineri seara, la Comandamentul pentru inundatii de la Guvern, transmite Mediafax.

Reprezentantii Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR) au precizat ca, in cazul raului Teleorman, cota este in scadere.

Pe raul Neajlov, cota este peste cea de atentie in zonele Vadu Lat si Moara din Groapa (Dambovita), iar pe Teslui se inregistreaza aceeasi situatie la Resca (Olt).

Potrivit ANAR, nivelul altor sapte rauri se afla peste cota de atentie.

Tot la Comandamentul pentru inundatii, directorul general adjunct al ANAR, Ovidiu Gabor, a precizat ca inundatiile s-au produs din cauza scurgerilor de pe versanti, el subliniind ca nu au fost probleme in zonele unde sunt lucrari hidrotehnice, respectiv regularizari si diguri.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o noua avertizare hidrologica valabila incepand de vineri la ora 10.00 si pana sambata, la ora 18.00.

Astfel, codul portocaliu de inundatii a fost prelungit pe raurile Desnatui (judetul Dolj) si Raznic (afluent al Jiului - judetul Dolj). De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisa pentru raul Teleorman, pe sectorul aval Tatarasti - Olteni (judetul Teleorman), precum si pentru raul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Calugareni (judetul Giurgiu).

Hidrologii au mentinut si codul galben emis pentru raurile Drincea (judetul Mehedinti), Jiu - sector aval Filiasi (judetul Dolj), Motru si unii afluenti din bazinul inferior al Jiului (judetele Mehedinti, Gorj si Dolj), pe Oltet, aval Otetelis (judetele Valcea si Olt) si pe unii afluenti ai Oltului inferior (judetul Olt), pe raurile din bazinul Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), pe Calmatui (judetul Teleorman) si pe Neajlov - amonte Vadu Lat (judetele Arges si Dambovita). O avertizare cod galben a fost instituita si pe raul Olt - aval de Draganesti (judetul Olt).