Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a anuntat vineri seara, la Comandamentul pentru inundatii de la Guvern, ca este posibil sa mai ploua sambata in sudul tarii, dar si luni si marti, in sud si sud-est, insa nu in cantitati importante, transmite Mediafax.

Potrivit lui Sandu, in sud sunt posibile, sambata, ploi slabe, de maximum 10 litri pe metru patrat.

"Mai ploua luni si marti in sud si sud-est, nu in cantitati importante, dar mai mari decat sambata - 10-15 litri pe metru patrat", a adaugat directorul ANM.

Ion Sandu a mai spus ca ANM va emite sambata o informare sau o avertizare privind intensificari ale vantului, care va viza, duminica si luni, sud-estul tarii si Moldova.

De asemenea, duminica dupa-amiaza sau luni dimineata, meteorologii vor informa daca precipitatiile de luni si marti se vor transforma in lapovita si ninsoare.

Comandamentul pentru inundatii a fost convocat in contextul in care, in urma ploilor din ultima perioada, au fost afectate 44 de case din 29 de sate si comune aflate in sud, fiind evacuate 51 de persoane din Movileni si Schitu (judetul Olt) si din Sopot (Dolj), conform situatiei centralizate vineri dimineata de Ministerul Afacerilor Interne.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o noua avertizare hidrologica valabila incepand de vineri la ora 10.00 si pana sambata, la ora 18.00.

Astfel, codul portocaliu de inundatii a fost prelungit pe raurile Desnatui (judetul Dolj) si Raznic (afluent al Jiului - judetul Dolj). De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisa pentru raul Teleorman, pe sectorul aval Tatarasti - Olteni (judetul Teleorman), precum si pentru raul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Calugareni (judetul Giurgiu).

Hidrologii au mentinut si codul galben emis pentru raurile Drincea (judetul Mehedinti), Jiu - sector aval Filiasi (judetul Dolj), Motru si unii afluenti din bazinul inferior al Jiului (judetele Mehedinti, Gorj si Dolj), pe Oltet, aval Otetelis (judetele Valcea si Olt) si pe unii afluenti ai Oltului inferior (judetul Olt), pe raurile din bazinul Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), pe Calmatui (judetul Teleorman) si pe Neajlov - amonte Vadu Lat (judetele Arges si Dambovita). O avertizare cod galben a fost instituita si pe raul Olt - aval de Draganesti (judetul Olt).