Bucata de 6,5 km din Autostrada A3 care face legatura intre Soseaua de Centura si Bucuresti va primi anul acesta 280 de milioane de lei, potrivit datelor privind primele 20 de proiecte de investitii publice in 2014, prezentate joi de Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget. Acesti bani vin dupa ce in 2012 si 2013, aceasta lucrare a primit fonduri insuficiente. "Ciotul" de 6,5 km este in constructie, iar nodurile rutiere importante nu sunt finalizate. In conditiile in care s-au alocat acesti bani, lucrarea ar putea fi gata in acest an.

Autostrada din sos. de Centura pana in str. Popasului (cu rosu)Foto: Hotnews

In anul 2013, pentru Autostrada A3, bucata dintre Soseaua de Centura si Bucuresti, s-au alocat circa 60 de milioane lei, platindu-se de fapt sumele restante pentru lucrarile din 2012. Termenul contractual de finalizare a lucrarii este 2015.

Autostrada A3 Bucuresti - Ploiesti (55 km) a fost deschisa circulatiei in 19 iulie 2012, insa fara o componenta esentiala: portiunea dintre reteaua stradala a Bucurestiului si Centura Capitalei, locul unde momentan se dascarca traficul de pe autostrada.

Din acest motiv, autostrada spre Ploiesti nu a prea fost aleasa de soferi in detrimentul DN1, iar traficul pe noul drum a fost de doar 25% (sursa) din estimarile autoritatilor.

Citeste si:

Liviu Voinea a prezentat datele pivind primele 20 de proiecte de investitii publice in 2014, joi, la sedinta Comisiei de Dialog Social (CDS), organizata pentru dezbaterea proiectului de hotarare de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind prioritizarea proiectelor de investitii publice.

Proiectul acestuia propune o prioritizare a celor mai importante investitii din Romania astfel incat marile proiecte sa nu mai ramana fara finantare. Lista cu investitiile prioritare ar urma sa fie aprobata de Guvern.

"Ce vrem cu aceasta reforma? Sa identificam investitiile publice prioritare, sa le bugetam cu prioritatea aferenta acestei selectii facute astfel incat investitiile sa se si finalizeze intr-o perioada relevanta de timp. In al treilea rand sa sistam investitiile care nu indeplinesc criteriile, dar sa sa organizam de la zero procesul de selectie pentru investitiile noi", a explicat Voinea, citat de Mediafax.