Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond, a discutat joi cu autoritatile din Satu Mare despre situatia drumului expres Nyiregyhaza - Satu Mare - Baia Mare, ocazie cu care le-a transmis ca partea ungara a ajuns aproape de frontiera cu construirea tronsonului care ii revine astfel incat partea romana ar trebui sa inceapa si ea lucrarile, informeaza Agerpres.

"Partea maghiara este mai avansata, autostrada a ajuns aproape de granita, Romania ar trebui sa demareze lucrarile in Baia Mare si Satu Mare", a afirmat ambasadorul ungar, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, statul ungar ar putea oferi romanilor sprijin in ce priveste know-how-ul.

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Stef, a precizat ca exista promisiuni de la Ministerul Dezvoltarii cu privire la finantarea lucrarii.

"Ministerul Dezvoltarii si-a aratat interesul pentru a sprijini drumul expres. Eu cred ca din aceasta privinta am facut pasi importanti cu toate ca nu era o perspectiva in viitorul apropiat ca se va intampla aceasta lucrare. Avem aceasta promisiune, tocmai de aceea consider ca pentru cele doua judete, Szabolcs Szatmar Bereg, care este un judet sarac in Ungaria, si noi aici, acest drum expres este un proiect important pentru zona aceasta", a spus Stef.

Realizarea proiectului drumului expres Nyiregyhaza - Satu Mare - Baia Mare a inceput in 2005, acesta fiind o continuare a autostrazii M49.

Drumul va intra din Ungaria in Romania prin apropierea localitatii Petea, va trece prin partea de nord a municipiului Satu Mare, prin nordul localitatii Odoreu si va continua spre Baia Mare, paralel cu raul Somes. In localitatea Seini, soseaua va trece la sudul Somesului, iar in dreptul localitatii Ardusat, va trece in judetul Maramures, pana la Baia Mare. Lucrarile pe partea romana inca nu au inceput.