Fortele ucrainene nu au recurs pana in prezent la provocari la adresa partii ruse, lucru valabil inclusiv in cazul populatiei rusofone din Ucraina, a declarat marti ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei in Romania, Teofil Bauer, citat de Agerpres.

Intr-o conferinta de presa consacrata situatiei actuale din Ucraina, diplomatul ucrainean a spus ca fortele ruse din Crimeea isi continua incercarile de a le impune celor ucrainene sa predea armele si, in consecinta, sa isi incalce juramantul militar, pentru a trece de partea rusa. ''Continua incercarile de a impune fortelor armate ale Ucrainei dislocate acolo (in Crimeea) sa predea armamentul, munitia si ca atare sa incalce juramantul militar, pentru a le impune sa treaca de partea fortelor rusesti sau a separatistilor locali'', afirmat Bauer.

De asemenea, are loc sporirea prezentei militare ruse din zona Marii Negre prin aducerea de contingente desfasurate acum in Marea Baltica si se incearca suplimentarea fortelor ruse prin trecerea frontierei terestre dintre Ucraina si Rusia.

In aceste conditii, a continuat Bauer, Ucraina face toate eforturile diplomatice si politice pentru a convinge partea rusa sa renunte la actiunile agresive care duc la escaladarea situatiei in Crimeea si, in paralel, fortele armate ucrainene sunt la nivelul maxim de alerta. ''Toate autoritatile ucrainene fac eforturi pentru a nu raspunde la provocarile partii ruse si se face tot posibilul pentru a se reactiona adecvat in cazul escaladarii situatiei actuale'', a spus ambasadorul ucrainean.

In paralel, la Kiev se depun eforturi pentru a mobiliza intreaga comunitate internationala sa sustina integritatea teritoriala a Ucrainei, fiind vorba despre o ''sustinere politica si de oricare alt fel din partea comunitatii internationale'', potrivit ambasadorului ucrainean. ''Dupa cum stiti, comunitatea internationala a condamnat actiunile partii ruse, le considera ca atare - o agresiune deschisa fata de Ucraina, un amestec in afacerile interne ale Ucrainei - si indeamna Federatia Rusa sa inceteze agresiunea'', a spus Teofil Bauer.

El a reamintit ca Parlamentul de la Kiev a lansat un apel catre comunitatea internationala in care se afirma ca actiunile Rusiei, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, sunt inacceptabile si ca intre Rusia si Ucraina este inca in vigoare un acord de prietenie si buna-vecinatate, actiunile partii ruse fiind in aceste conditii cu atat mai condamnabile.

De asemenea, legislativul ucrainean a facut un apel catre partile semnatare ale Memorandumului de la Budapesta din 1994 in care se solicita trimiterea in Ucraina a unor misiuni speciale pentru a cunoaste situatia reala din teren.

In plus, parlamentul ucrainean a declarat inca o data in ultimele zile ca republica autonoma Crimeea este parte a teritoriului Ucrainei si, deci, acolo, Constitutia ucraineana si legile ucrainene sunt suverane, fiind imposibila organizarea unui referendum care nu ar respecta aceste legi. ''Vreau sa subliniez ca numai parlamentul Ucrainei se poate adresa unei terte parti pentru a interveni sau nu. Autoritatile care sunt acum la Kiev sunt absolut legale'', a insistat ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Ucrainei la Bucuresti.