Presedintele Traian Basescu i-a solicitat marti premierului Victor Ponta sa vina in fata Parlamentului cu un nou program de guvernare, pentru noua formula guvernamentala, inainte de a se prezenta pentru votul de investitura. Seful statului a precizat ca au aparut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale care trebuie incluse in programul de guvernare si ca fortarea unui vot fara modificarea programului prezinta doua riscuri: hotararea sa fie atacata la Curtea Constitutionala sau sa se declanseze un conflict intre Presedintie si Parlament din cauza faptului ca se instaleaza o noua structura guvernamentala pe un program votat cu alta componenta politica.

Traian BasescuFoto: HotNews / DP

Basescu a aratat ca asumarea unui nou program de guvernare "nu e o chichita, e o conditie a legitimitatii noii structuri guvernamentale".

"L-am asigurat pe premier ca pana dimineata la 6:00, la orice ora se rezolva cele doua probleme - asumarea raspunderii pe noul program si desemnarea prin vot a noilor ministri - la orice ora am disponibilitatea emiterii decretelor", a declarat seful statului, adaugand ca "interesul Romaniei e sa aiba un guvern legitim".

Iata mai jos principalele declaratii facute de Traian Basescu:

  • Pe fond, in scrisoare solicit un lucru simplu: inainte de a valida componenta noului guvern, prin asumarea raspunderii, sa treaca prin Parlament cu noul program de guvernare
  • Va asigur ca nu e o chichita, e o conditie a legitimitatii noii structuri guvernamentale.
  • Nu se poate continua cu un program in care e mentionat de multe ori USL, cand USL nu se mai afla la guvernare.
  • Una din cele doua componente majore nu mai e acolo si nu mai acorda sustinere guvernului.
  • De asemenea, au aparut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale care trebuie incluse in programul de guvernare.
  • Altfel, fortarea unui vot fara modificarea programului are doua riscuri:
  • Hotararea sa fie atacata de 50 de membri ai Parlamentului si, din cate stiu va fi, si atunci se suspenda desemnarea pana la pronuntare.
  • Al doilea risc e declansarea conflictului intre Presedintie si Parlament avand ca obiectiune faptul ca se instaleaza o noua structura guvernamentala pe un program votat in cu totul alta componenta politica.
  • Cred ca trebuie respectat spiritul Constitutiei si avem nevoie de un guvern care sa fie reinstalat repede si legitim.
  • E greu sa mai obtii legitimitatea votului pentru USL, mai ales ca din noua structura fac parte UDMR, UNPR si minoritatile, care au sustinut si guvernele Boc si Ungureanu, dar macar o legitimitate parlamentara trebuie sa avem.
  • Am avut discutii cu premierul, exista totala deschidere sa gasim solutii, solutia asumarii raspunderii pe program este o solutie care necesita formalitati sau trasee parlamentare, eu cred ca majoritatea poate face exceptie si daca birourile permanente hotaresc ca se poate fara a se sta 5 zile pentru depunere de observatii pe program, cu certitudine si plenul va accepta programul.
  • L-am asigurat pe premier ca pana dimineata la 6:00, la orice ora se rezolva cele doua probleme - asumarea raspunderii pe noul program si desemnarea prin vot a noilor ministri - la orice ora am disponibilitatea emiterii decretelor
  • Interesul Romaniei e sa aiba un guvern legitim.
  • Nu e o chestiune de jocuri politice, de intarzieri, am spus public despre inadvertentele din programul USL si noua situatie, cred ca ar fi trebuit sa transmit scrisoarea de ieri, dar nu intotdeauna reusim sa gasim formulele cele mai bune.
  • Mi se pare esential sa avem un guvern instalat pe un program legitim aprobat de Parlament.
  • I-am spus si premierului, nu vreau sa creez un precedent care pe urma sa fie urmat si reclamat ca posibil.
  • Rigoarea fata de Constitutie trebuie pastrata.
  • Art. 114 da posibilitatea Guvernului sa-si asume raspunderea pe o lege, program sau declaratie.
  • Nu voi intarzia niciun minut pe ideea introducerii unei motiuni de cenzura pe program, la asumarea raspunderii opozitia poate depune o motiune.
  • Nu ma impiedica, validez ministrii imediat.
  • Efectul hotararii CCR, poate fi peste o luna sau doua, in eventualitatea unei motiuni, se va produce atunci, dar nu cred ca ar fi motive de neconstitutionalitate.
  • Daca nu procedam asa, va fi imposibila instalarea guvernului in aceasta noapte, pentru ca va exista atacarea la CCR si va trebui sa astept pana se pronunta CCR asupra hotararii.
  • Nu e nici o contradictie aici, nu voi astepta in niciun caz un eventual efect al unei motiuni pe asumarea raspunderii pe program, voi valida ministrii in noaptea asta, dar daca nu se trece programul sunt obligat sa astept pana CCR se pronunta pe un eventual atac.
  • Cred ca drumul de urmat e acesta: asumarea raspunderii azi, prin exceptie de la regula, sa nu se stea 5 zile, votul in plen pentru ministri, emiterea decretelor in noaptea asta si Romania are guvern legitimat de Parlament.
  • Diferenta intre ce se intampla acum si guvernele Boc si Tariceanu e mare pentru ca atunci nu a venit un alt partid la guvernare, ci a plecat un partid si premierul si-a mentinut programul.
  • Aici in program se vorbeste de USL, care nu mai e la guvernare.

Intrebari:

Q: Ce raspuns a dat premierul?

R: Incearca sa rezolve lucruri, si domnia sa intelege, sau cel putin asta e senzatia mea, ca a avea o problema de legitimitate ii va crea probleme ulterior.

Avem puncte de vedere diferite public, dar incercam sa ajungem la o solutie care sa dea un guvern legitim si pe mine sa nu ma puna in situatia de a da un guvern neconstitutional.

Q: O decizie a Curtii spune ca ministrii validati trebuie investiti de presedinte...

R: Stiu foarte bine, si stiu si obligatia de a avea un program de guvernare.

Nu refuz emiterea decretelor, dar nu imi stabileste nici Constitutia nici legea un termen, si atunci declansez conflictul constitutional si astept decizia.

Nu vreau sa las un precedent care sa poata fi invocat pe urma.

Q: Ce guvern ar trebui sa-si asume raspunderea?

R: Premierul este cel care cere modificarea programului de guvernare.

Q: Cine va sesiza CCR? Ati discutat cu cineva?

R: E din ceea ce stiu, se va intampla acest lucru, am vazut si anunturile de ieri.

Q: Ce parere aveti despre ministri?

R: Daca Parlamentul ii da de buni... la remaniere presedintele se poate pronunta. Cand e vorba de un ministru desemnat prin votul Parlamentului, presedintele e obligat sa-l numeasca.

Nu ma pot opune votului Parlamentului, asta a hotarat CCR.

Q: Ce v-a raspuns Ponta?

R: Dansul incearca sa rezolve problema la Parlament si sunt convins ca incearca in modul cel mai sincer.

Mie mi-a promis ca incearca sa rezolve, nu va pot garanta ca e de acord cu mine.

Eu i-am prezentat variantele care pot fi: atac din Parlament, conflict inter-institutional.

Nu vreau un precedent ca la romani - dai ca merge si asa -, nu merge si asa, avem nevoie de putina rigoare.

Ce e programul de guvernare? Contractul dintre cei care guverneaza si popor.

Guvernantii trebuie sa arate poporului contractul, iar acest program e contractul cu romanii si cred ca trebuie sa fie un document de acuratete.

Cred ca premierul discuta si el cu liderii partidelor de coalitie, cu liderii PSD, solutia.

Si eu am spus, si Crin Antonescu, ca premierul ar fi trebuit sa plece.

Acum se guverneaza cu formatiuni politice care au fost la guvernare in 2010.

Am vrut sa dau aceasta explicatie sa nu fie interpretari rauvoitoare, pur si simplu vreau un guvern legitim si sa prevenim atacuri la Curte.

Dupa parerea mea, nu va mai fi niciun motiv de atac la Curte daca se ajusteaza programul de guvernare pe actualitatea momentului.