Statele Unite au cerut aliatilor europeni sa impuna sanctiuni economice Rusiei ca urmare a interventiei in Crimeea, dar s-au lovit de refuzul acestora. Principalul oponent al ideii este Marea Britanie care sustine ca nu trebuie luata o astfel de masura decat in situatia in care Rusia ar prelua controlul asupra Crimeei, potrivit unui document guvernamental secret fotografiat in Downing Street si publicat de The Guardian si The Telegraph. Conform acestui document, se doreste responsabilizarea si marirea rolului ONU in Ucraina in detrimentul UE sau NATO. Documentul a fost fotografiat de catre fotograful liber profesionist Steve Back, specializat in detectarea de documente secrete guvernamentale. Documentul a fost in posesia unui functionar desemnat de premier pentru a participa la discutiile despre Ucraina din Consiliului National de Securitate, potrivit The Guardian.Documentul este prezentat si de The Thelegraph.

UPDATE 03:00 AFP: Statele Unite au "suspendat toate legaturile militare" intre Washington si Moscova dupa interventia rusa in Crimeea, a anuntat luni seara Pentagonul. "Aceasta include exercitii si intalniri bilaterale, exercitii navale comune si conferinte pentru planificari militare", a declarat purtatorul de cuvant al apararii SUA, amiralul John Kirby.

UPDATE Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a luat cina, luni, la Geneva, cu seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a anuntat o sursa diplomatica germana.

Ce prevede documentul:

  • Sa nu se impuna sanctiuni economice Rusiei, iar Centrul Financiar londonez sa nu fie inaccesibil Moscovei
  • Descurajarea discutiilor (cum ar fi in cadrul NATO) despre pregatiriea urgenta a unor contingente militare ce ar urma sa fie trimise in Ucraina
  • UE sa fie pregatita sa aprovizioneze de urgenta cu gaze Ucraina in cazul in care Rusia ar sista exporturile spre aceasta tara
  • Elaborarea unui "pachet de asistenta" penru Ucraina in comun cu Germania
  • Asigurarea monitorizarii situatiei din Crimeea de catre OSCE sau ONU (dar nu UE)
  • Marirea presiunii a liderului ONU pentru a prelua controlul in gestionarea situatiei din zona
  • Organizarea unui summit de urgenta al liderilor UE pentru a dezbate situatia din Ucraina si a analiza actiunile Rusiei in Crimeea

Totusi, premierul britanic David Cameron a declarat la sfarsitul sedintei Consiliului National de Securitate ca este necesara detensionarea situatiei din zona si in relatiile cu Rusia, dar ca trebuie trimis un mesaj clar Moscovei ca nu se accepta o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a altei tari si ca se iau in considerare in caz contrar presiuni diplomatice, sanctiuni politice, economice sau de alta natura. "Ne dorim mai degraba o detensionare a situatiei decat sa vedem Rusia continuand pe calea pe care s-a angajat prin incalcarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a altei tari. Apararea acestui punct de vedere ne va putea conduce sa recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice si de alta natura", a declarat seful Guvernului britanic la resedinta sa din 10, Downing Street.

Seful diplomatiei britanice, William Hague, prezent la Kiev, a calificat la randul sau situatia din Ucraina ca fiind "cea mai grava criza din Europa" de la inceputul secolului si a avertizat Moscova in legatura cu "pretul semnificativ" al interventiei militare in Crimeea.

Zbigniew Brzezinski, consilier de securitate al presedintelui SUA si unul dintre cei mai respectati specialisti in politica globala, avertizeaza intr-un articol publicat de Washington Post ca Romania, Polonia si cele trei tari baltice vor avea de suferit daca Occidentul va privi nepasator cum Rusia zdrobeste Ucraina.

Daca Ucraina e zdrobita in timp ce Occidentul e spectator, libertatea si securitatea Romaniei, Poloniei si tarilor baltice vor fi amenintate", scrie Brzezinski, care compara actiunile lui Vladimir Putin cu tactica utilizata de Adolf Hitler in 1938 si 1939, cind a anexat regiunea sudeta din Cehoslovacia si apoi intreaga tara.

Politologul american sustine ca urmatorii pasi ai Rusiei depind si de reactia ucrainenilor, care la rindul lor privesc cu speranta spre Occident pentru ajutor. Fostul consilier pentru securitate avertizeaza ca Vestul nu poate privi nepasator spre miscarile lui Vladimir Putin: trebuie sa recunoasca noile autoritati ucrainene si sa promita armatei ucrainene sprijinul necesar pentru intarirea capacitatii defensive. In paralel, fortele NATO ar trebui puse in alerta.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a amenintat luni cu masuri economice si diplomatice pentru "izolarea" Rusiei dupa interventia in Crimeea, afirmand ca Moscova se afla de "partea gresita a Istoriei" in criza ucraineana, scrie AFP.

Exista un consens in a afirma ca Rusia a incalcat dreptul international in Ucraina, a afirmat Obama in fata ziaristilor, la inceputul unei intalniri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, in Biroul Oval din Casa Alba.

"Cred ca lumea este pe larg unita in a recunoaste ca masurile luate de Rusia reprezinta o incalcare a suveranitatii ucrainene (...) si o incalcare a dreptului international", a subliniat presedintele.

"Mesajul pe care il transmitem rusilor este ca, daca vor continua pe traiectoria actuala, vom examina un ansamblu de masuri economice si diplomatice care vor izola Rusia", a avertizat el. "Ele vor avea un impact negativ asupra economiei si a statutului sau in lume", a continuat acesta.

"Ceea ce doresc este ca poporul ucrainean sa-si poata decide el insusi destinul", a subliniat Obama.

"Rusia are legaturi istorice puternice cu Ucraina. Exista legaturi comerciale puternice intre cele doua tari. Toate acestea trebuie recunoscute, dar nu este acceptabil ca Rusia sa-si trimita soldatii pe teren fara nicio pedeapsa si incalcand principiile recunoscute in intreaga lume", a adaugat acesta.