Inscrieri in clasa pregatitoare: Aproape 100.000 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare au fost inregistrate pana astazi

de R.P.     HotNews.ro
Luni, 3 martie 2014, 14:21 Actualitate | Esenţial

Harta inscrierilor in clasa pregatitoare
Foto: edu.ro
Ministerul Educatiei Nationale anunta ca au fost inregistrate 99.553 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare de la inceputul saptamanii trecute si pana astazi, 3 martie, la ora 13.00. Judetele unde numarul cererilor de inscriere a copiilor este mic, comparativ cu estimarile ministerului, sunt Valcea si Mures. La polul opus se afla Bucurestiul si Suceava.

Inscrierile in clasa pregatitoare au inceput pe 24 februarie, iar prima etapa de inscrieri se va finaliza pe 14 martie. In aceasta etapa, inscrierile se fac atat la scolile de circumscriptie, cat si la celelalte unitati de invatamant.

Potrivit situatiei centralizate anuntate de Ministerul Educatiei Nationale, la nivel national au fost completate 99.553 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare, pana luni, 3 martie, ora 13:00, astfel:
 • 83.450 de cereri pentru copiii cu varsta de 6 ani, impliniti inainte de data de 1 septembrie 2014;
 • 16.103 de cereri pentru copiii cu varsta de 6 ani, impliniti incepand cu data de 1 septembrie 2014.

Descarca de aici date statistice referitoare la numarul de inscrieri inregistrate pe ore

Descarca de aici date statistice referitoare la numarul de inscrieri pe judete

Validarea cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare se face zilnic, in intervalul orar 08:00 - 20:00 (luni-vineri), respectiv 08:00 - 13:00 (sambata). In intervalul 21 - 22 martie, vor fi afisate, atat in unitatile de invatamant, cat si pe site-urile acestora si ale inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, candidatii inmatriculati, numarul locurilor ramase libere si lista copiilor neinscrisi dupa prima etapa. A doua etapa de inscriere va avea loc in perioada 25 martie - 4 aprilie, iar pe 11 aprilie se vor afisa rezultatele finale.

Tot luni, 24 februarie, a debutat si inscrierea copiilor pentru clasa I, in unitatile scolare din circumscriptia de care apartin acestia. Inscrierea se va face direct la sediul unitatilor de invatamant, in acelasi segment orar destinat si inscrierilor pentru clasa pregatitoare. Etapa se va incheia in data de 14 martie. Pentru parintii care doresc inscrierea copiilor in clasa I in alte scoli decat cele de circumscriptie, MEN a alocat perioada 25 martie - 4 aprilie. In data de 11 aprilie, la sediul fiecarei unitati de invatamant, vor fi afisate listele finale ale copiilor inscrisi in clasa I.

Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2014-2015

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2014 inclusiv au obligatia sa isi inscrie copiii in clasa pregatitoare. Prin exceptie, pentru anul scolar 2014-2015, parintii ai caror copii nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014 si implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2014 inclusiv pot inscrie, la cerere, copiii in invatamantul primar, in clasa I, se arata in metodologie. Este al treilea an consecutiv in care Ministerul Educatiei introduce aceasta exceptie.

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 inclusiv pot sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare. In acest caz, copiii trebuie evaluati psihosomatic, iar inscrierea lor se face la solicitarea scrisa a parintilor, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice a acestora atesta pregatirea copiilor. 

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata. Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati, in conformitate cu solicitarile parintilor.

In situatia in care intr-o scoala numarul cererilor de inscriere de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale si specifice.

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:

 • a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
 • b) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
 • c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
 • d) existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva. 
In cazul in care numarul cererilor de inscriere primite de la parinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, repartizarea copiilor se face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil: se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc 3 dintre criteriile de mai sus, apoi copiii care indeplinesc doua dintre criterii si, in final, copiii care indeplinesc unul dintre criterii.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare scoala si se aplica daca numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul de locuri ramas liber, dupa aplicarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, scoala va indica documentele doveditoare pe care parintele trebuie sa le depuna in momentul completarii/validarii cererii-tip de inscriere.

Prin exceptie, referitor la ordinea de aplicare a criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare, in cazul in care scolile cu predare in limba unei minoritati nationale au stabilit printre criteriile specifice de departajare criteriul de cunoastere a limbii de predare, acesta poate fi aplicat inaintea criteriilor generale de departajare.

Calendarul inscrierii in Clasa Pregatitoare 2014-2015
 • 18 februarie-12 martie 2014: Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor, in cazurile solicitate de parinti
 • 24 februarie-14 martie 2014: Completarea de catre parinti, online sau la scoala in care solicita inscrierea copiilor, a cererilor-tip de inscriere
 • Validarea cererilor-tip de inscriere la scoala la care solicita inscrierea copiilor, zilnic, in intervalul orar 8:00-20:00 (luni-vineri), respectiv 8:00-13:00 (sambata). Depunerea si validarea cererilor-tip de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala speciala.
 • 21-22 martie 2014: Afisarea in scoli si pe site-ul inspectoratului scolar a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa
 • 25 martie-4 aprilie 2014: Etapa a II-a - Depunerea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor.
 • 11 aprilie 2014: Afisarea la fiecare scoala a listelor finale cu copiii inscrisi in clasa pregatitoare.
 • 14-18 aprilie 2014: Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant
Calendarul inscrierii in clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014 si  ai caror parinti solicita inscrierea direct in clasa I
 • 24 februarie-14 martie 2014: Depunerea solicitarilor de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copilului la scoala de circumscriptie, la sediul unitatii de invatamant respective
 • 17-21 martie 2014: Solutionarea de catre scoli si, dupa caz, cu acordul inspectoratelor scolare judetene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti pentru suplimentarea numarului de locuri/clase, a cererilor de inscriere depuse de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala de circumscriptie
 • 25 martie-4 aprilie 2014: Depunerea solicitarilor de inscriere, de catre parintii care solicita inscrierea in alta scoala decat scoala de circumscriptie, la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea
 • 11 aprilie 2014: Afisarea la fiecare scoala a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa I

Citeste si:Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1931 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  100 000!!!! (Luni, 3 martie 2014, 15:23)

  cinic [utilizator]

  plus/minus cam atati vor absolvi bac peste 18 ani. Fata de 180 000 azi. Si sa mai urle sindicatele profilor cum ca nr. de scoli trebuie sa creasca si nr. de dascali sa ramana acelasi sau mai mare.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version