Simulari Bacalaureat 2014 Elevii claselor a XI-a si a XII-a au sustinut simularea la Limba si literatura romana

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 3 martie 2014, 9:58 Actualitate | Esenţial


La scoala
Foto: Agerpres
Elevii claselor a XI-a si a XII-a au inceput astazi, 3 martie, simularea probelor de bacalaureat cu simularea examenului scris de Limba si literatura romana. Testarea a inceput la ora 9:00, cand s-au deschis plicurile sigilate cu subiectul multiplicat. Timpul destinat rezolvarii subiectelor la Limba si literatura romana a fost de 3 ore, iar elevii sunt supravegheati de profesori de alta specialitate. Este pentru prima oara cand simularea probelor de BAC are loc la nivel national, cu aceleasi subiecte pentru toti liceenii. O premiera este si sustinerea simularii de catre elevii claselor a XI-a.
Elevii de clasele a XI-a si a XII-a au sustinut luni, 3 martie, simularea examenului scris de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului. Scopul acestei testari este familiarizarea elevilor cu rigorile examenului si optimizarea rezultatelor la bacalaureat, precizeaza Ministerul Educatiei Nationale in Procedura privind organizarea si desfasurarea simularii evaluarii nationale pentru elevii clasei a VIII-a si a simularii probelor scrise ale examenului de bacalaureat national, in anul scolar 2013-2014.  

Amintim ca 56,4% dintre absolventii de clasa a XII-a au promovat anul trecut Bacalaureatul, dupa ce in 2012 promovabilitatea la nivel national a fost de 44,26%. (Detalii aici

Bacalaureat - Continuturi Simulari pentru elevii clasei a XI-a

Limba si literatura romana

Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa de bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:
 • reguli ale monologului, reguli si tehnici de construire a dialogului, stiluri functionale adecvate situatiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale in comunicarea orala
 • textul dramatic postbelic
 • limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii
 • simbolismul, prelungiri ale romantismului si clasicismului, perioada interbelica, perioada postbelica, curente culturale/literare romanesti in context european
 • interpretari si judecati de valoare exprimate in critica si in istoria literara
 • autorii canonici: G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Camil Petrescu, G. Calinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.
Bacalaureat - Continuturi Simulari pentru elevii clasei a XII-a

LIMBA SI LITERATURA ROMANA

Continuturile pentru simulare sunt cele prevazute in programa de bacalaureat. Pentru simulare sunt exceptate urmatoarele continuturi:
 • reguli ale monologului, reguli si tehnici de construire a dialogului, stiluri functionale adecvate situatiei de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale si nonverbale in comunicarea orala
 • textul dramatic postbelic
 • limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii
 • perioada postbelica
 • autorii canonici: Marin Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.
Bacalaureat - Calendar Simulari - Clasele a XI-a si a XII-a
3 martie 2014        Simulare - proba scrisa - Limba si literatura romana
4 martie 2014        Simulare - proba scrisa - Limba si literatura materna
5 martie 2014        Simulare - proba scrisa - Proba obligatorie a profilului E)c)
7 martie 2014        Simulare - proba scrisa - Proba la alegere a profilului si specializarii E)d)
14 martie 2014      Afisarea rezultatelor

Descarca de aici Calendarul Simularilor scolare 2014

Regulile testarii - cum se desfasoara simularea Bacalaureatului 2014

Accesul elevilor in salile de clasa este permis in fiecare zi de simulare pana la ora 8:30, iar simularea examenului de Limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului a inceput la ora 9:00, moment in care in fiecare sala s-au deschis plicurile sigilate care contin subiectul multiplicat. Este pentru prima oara cand simularea se realizeaza la nivel national, adica toti elevii de clasa a XI-a si a XII-a din tara vor avea de rezolvat in acelasi interval orar aceleasi subiecte, realizate de Ministerul Educatiei.

In Bucuresti, Inspectoratul scolar a decis ca simularile sa se desfasoare in sali supravegheate video. Dupa ora 8:30, elevii nu mai au voie sa paraseasca sala de simulare a examenului pana la 10:30. Elevii sunt repartizati in clase in ordine alfabetica, listele sunt publicate pe usa clasei, cate 1 elev in banca. In cazul in care un liceu nu are spatiul necesar, elevii pot fi asezati si cate 2 in banca, dar cu conditia ca elevii alaturati sa fie din ani de studiu diferiti.

Timpul destinat rezolvarii subiectelor este de 3 ore, din momentul in care fiecare elev a primit subiectele fotocopiate.

Elevii sunt  supravegheati in timpul simularii de cate 2 profesori pe clasa, care predau alta materie decat Limba si literatura romana. Profesorii supraveghetori provin din scoala in care elevii sustin simularea, iar presedintele comisiei de organizare a simularii este directorul liceului.  

In cazul abaterilor, elevii pot fi sanctionati prin scaderea notei la purtare, precizeaza Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Corectarea lucrarilor este organizata de catre inspectoratele scolare si este realizata de profesori din localitatea in care elevii au sustinut simularile.

Rezultatele obtinute de elevi la simularile Bacalaureatului 2014 NU se contesta si NU se trec in catalog. Ele sunt analizate la nivelul fiecarui liceu prin discutii individuale cu elevii, prin dezbateri la nivelul clasei, prin sedinte cu parintii si la nivelul consiliului profesoral. In urma acestor analize, fiecare scoala va trebui sa faca un raport pe care sa il transmita inspectoratului scolar. La scolile cu rezultate slabe, raportul va trebui sa includa si un plan de actiune cu masuri de remediere a situatiei. Mai departe, inspectoratele scolare vor realiza la randul lor cate un raport care va cuprinde planuri de actiune si masuri de monitorizare, raport pe care il vor trimite la Ministerul Educatiei Nationale in termen de maximum o luna de la ultima proba de simulare.

Scolile sunt obligate sa ia toate masurile necesare pentru ca activitatea didactica a claselor a IX-a si a X-a, care nu sunt implicate in simulari, sa se desfasoare corespunzator, dupa un program stabilit de consiliul de administratie al scolii.

Amintim ca simularile din acest an ale examenelor nationale au inceput pe 18 noiembrie, cu testarea la Limba si literatura romana a elevilor de clasa a VIII-a (simularea Evaluarii Nationale 2014). Rezultatele simularilor de final de gimnaziu vor fi publicate pe 7 martie.

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19074 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Nu simularile sunt solutia (Luni, 3 martie 2014, 11:44)

  Coddy [utilizator]

  Nu simularile sunt cele ce ar putea imbunatati performantele elevilor la examene. Intrebati-i pe profesori daca ei considera aceste simulari utile. Majoritatea vor spune ca nu! In clasa a XII-a ele mai au sens, dar nu si in clasa a XI-a, cand nici nu s-a studiat inca toata materia necesara.
  Necesar ar fi sa mai existe si corigenti si repetenti si nu toata lumea sa ia note mari. Nu mi se pare normal ca de exemplu in clasele mici toti elevii sa aiba calificativul FB, deoarece nu toti pot fi la fel de buni. Din pacate exista clase intregi in care asa se intampla. In liceu, din nou, uneori pentru ca elevul x e fiul lui X deseori va fi protejat, iar notele lui nu vor reflecta cunostintele. Totodata, numarul mare de elevi din clase (>25) e un punct slab, pentru ca profesorul nu va putea, nu va avea timp, sa se ocupe corespunzator de fiecare in parte.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by