Presedintele Traian Basescu se declara profund ingrijorat de situatia in desfasurare in Crimeea si de miscarea separatista care se amplifica in aceasta regiune si face apel la toti actorii internationali sa nu sustina si sa nu incurajeze separatismul din Crimeea, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Seful statului precizeaza ca "statalitatea, suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala ale Ucrainei sunt valori conforme dreptului international public pe care trebuie sa le respecte toate statele care au recunoscut independenta Ucrainei in 1991, cu atat mai mult statele semnatare ale Acordului de la Budapesta din 1994".

Statele Unite, Marea Britanie si Rusia s-au declarat garantii independentei Ucrainei in Memorandumul de la Budapesta, semnat in 1994, in schimbul renuntarii la armele nucleare, dupa caderea URSS.

Presedintele isi exprima "sprijinul pentru calmarea situatiei si pentru instalarea noilor autoritati alese in Rada Suprema, considerand ca violenta poate genera frica si resentimente la adresa populatiei greu incercata in lupta pentru democratie si libertate".

"Romania se arata deschisa sa raspunda tuturor solicitarilor noului guvern instalat la Kiev care va avea tot sprijinul pentru stabilizarea si reconstructia Ucrainei, pentru rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta in lichidarea actualului vid de putere", potrivit sursei citate.

Crimeea se afla de cateva zile in centrul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina. In provincia predominant pro-Rusia, mii de tatari si manifestanti pro-Ucraina au protestat in ultimele zile in fata cladirii Parlamentului regiunii autonome.