Peste 85.000 de persoane au depus cereri de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare incepand de luni si pana astazi, la ora 13:00, informeaza Ministerul Educatiei Nationale. Cele mai multe cereri de inscriere a copiilor in invatamantul primar au fost inregistrate in Bucuresti, Iasi si Suceava, in timp ce la polul opus, cu cele mai putine cereri, se afla Caras-Severin, Valcea si Mehedinti. Inscrierile in clasa pregatitoare au inceput luni si se vor incheia pe 14 martie, odata cu finalizarea primei etape. Pe 21 - 22 martie vor fi afisate listele cu elevii inmatriculati, numarul locurilor ramase libere si lista copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

Situatia inscrierilor in clasa pregatitoareFoto: edu.ro

Ministerul Educatiei Nationale anunta intr-un comunicat remis HotNews.ro ca pana astazi, 28 februarie, la ora 13:00, au fost inregistrate 86.784 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare, dintre care:

  • 73.470 de cereri pentru copiii cu varsta de 6 ani, impliniti inainte de data de 1 septembrie 2014
  • 13.314 de cereri pentru copiii cu varsta de 6 ani, impliniti incepand cu data de 1 septembrie 2014 (pentru care parintii au solicitat evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor)

Cele mai multe cereri de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare au fost inregistrate in Bucuresti (8.865), Iasi (4.056), Suceava (3.742), Constanta (3.556), Timis (3.088) si Prahova (3.010).

Cele mai putine cereri de inscriere sunt, pana astazi, in Caras-Severin (802), Valcea (830), Mehedinti (921) si Salaj (999).

Parintii trebuie sa isi inscrie copiii in invatamantul primar pentru anul scolar 2014-2015 incepand de luni, 24 februarie, pana in data de 14 martie. In cazul copiilor cu varsta pentru integrarea in clasa pregatitoare, cererile-tip se pot completa online sau la unitatea de invatamant la care se solicita inregistrarea copiilor. Validarea cererilor-tip se face zilnic, in intervalul orar 08:00 - 20:00 (luni-vineri), respectiv 08:00 - 13:00 (sambata).

In intervalul 21 - 22 martie vor fi afisate, atat in unitatile de invatamant, cat si pe site-urile acestora si ale inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, candidatii inmatriculati, numarul locurilor ramase libere si lista copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere va avea loc in perioada 25 martie - 4 aprilie, iar pe 11 aprilie se vor afisa rezultatele finale.

Tot luni, 24 februarie, a debutat si inscrierea copiilor pentru clasa I, in unitatile scolare din circumscriptia de care apartin acestia. Inscrierea se va face direct la sediul unitatilor de invatamant, in acelasi segment orar destinat si inscrierilor pentru clasa pregatitoare. Etapa se va incheia in data de 14 martie. Pentru parintii care doresc inscrierea copiilor in clasa I in alte unitati de invatamant decat cele de circumscriptie, Ministerul Educatiei a alocat perioada 25 martie - 4 aprilie. In data de 11 aprilie, la sediul fiecarei unitati de invatamant, vor fi afisate listele finale ale copiilor inscrisi in clasa I.

Metodologia de inscriere a copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2014-2015

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31 august 2014 inclusiv au obligatia sa isi inscrie copiii in clasa pregatitoare. Prin exceptie, pentru anul scolar 2014-2015, parintii ai caror copii nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014 si implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2014 inclusiv pot inscrie, la cerere, copiii in invatamantul primar, in clasa I, se arata in metodologie. Este al treilea an consecutiv in care Ministerul Educatiei introduce aceasta exceptie.

Parintii ai caror copii implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 inclusiv pot sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare. In acest caz, copiii trebuie evaluati psihosomatic, iar inscrierea lor se face la solicitarea scrisa a parintilor, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice a acestora atesta pregatirea copiilor.

Toti copiii ai caror parinti solicita inscrierea in clasa pregatitoare la scoala de circumscriptie vor fi inmatriculati la unitatea de invatamant solicitata. Pe locurile libere, se inscriu si, ulterior, se inmatriculeaza copiii care provin din alte circumscriptii scolare, inclusiv din alte localitati, in conformitate cu solicitarile parintilor.

In situatia in care intr-o scoala numarul cererilor de inscriere de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale si specifice.

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:

  • a) existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului;
  • b) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti. Situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti;
  • c) existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;
  • d) existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva. 

In cazul in care numarul cererilor de inscriere primite de la parinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, repartizarea copiilor se face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil: se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc 3 dintre criteriile de mai sus, apoi copiii care indeplinesc doua dintre criterii si, in final, copiii care indeplinesc unul dintre criterii.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare scoala si se aplica daca numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul de locuri ramas liber, dupa aplicarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, scoala va indica documentele doveditoare pe care parintele trebuie sa le depuna in momentul completarii/validarii cererii-tip de inscriere.

Prin exceptie, referitor la ordinea de aplicare a criteriilor generale, respectiv a criteriilor specifice de departajare, in cazul in care scolile cu predare in limba unei minoritati nationale au stabilit printre criteriile specifice de departajare criteriul de cunoastere a limbii de predare, acesta poate fi aplicat inaintea criteriilor generale de departajare.

Calendarul inscrierii in Clasa Pregatitoare 2014-2015

  • 18 februarie-12 martie 2014: Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor, in cazurile solicitate de parinti
  • 24 februarie-14 martie 2014: Completarea de catre parinti, online sau la scoala in care solicita inscrierea copiilor, a cererilor-tip de inscriere
  • Validarea cererilor-tip de inscriere la scoala la care solicita inscrierea copiilor, zilnic, in intervalul orar 8:00-20:00 (luni-vineri), respectiv 8:00-13:00 (sambata). Depunerea si validarea cererilor-tip de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala speciala.
  • 21-22 martie 2014: Afisarea in scoli si pe site-ul inspectoratului scolar a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa
  • 25 martie-4 aprilie 2014: Etapa a II-a - Depunerea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor.
  • 11 aprilie 2014: Afisarea la fiecare scoala a listelor finale cu copiii inscrisi in clasa pregatitoare.
  • 14-18 aprilie 2014: Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant

Calendarul inscrierii in clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost inscrisi in invatamantul primar in anul scolar 2013-2014 si ai caror parinti solicita inscrierea direct in clasa I

  • 24 februarie-14 martie 2014: Depunerea solicitarilor de inscriere de catre parintii care solicita inscrierea copilului la scoala de circumscriptie, la sediul unitatii de invatamant respective
  • 17-21 martie 2014: Solutionarea de catre scoli si, dupa caz, cu acordul inspectoratelor scolare judetene/Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti pentru suplimentarea numarului de locuri/clase, a cererilor de inscriere depuse de catre parintii care solicita inscrierea copiilor la scoala de circumscriptie
  • 25 martie-4 aprilie 2014: Depunerea solicitarilor de inscriere, de catre parintii care solicita inscrierea in alta scoala decat scoala de circumscriptie, la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea
  • 11 aprilie 2014: Afisarea la fiecare scoala a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa I

Citeste si: