Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala prevederea din Legea Educatiei care le ofera posibilitatea sa devina titulare cadrelor didactice care au participat in ani anteriori la titularizare

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 28 februarie 2014, 12:29 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Legea Educatiei Nationale care prevad posibilitatea titularizarii cadrelor didactice care au participat la concursuri de titularizare in ani anteriori. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi. Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, a declarat pentru HotNews.ro ca a "luat act de decizia Curtii Constitutionale" si ca asteapta motivarea deciziei. In ceea ce priveste situatia cadrelor didactice care si-au pregatit dosarele pentru a se titulariza, in baza notelor obtinute la concurs in anii anteriori, Ispas a declarat ca nu se poate "pronunta asupra chestiunii de fond pana in momentul in care vom vedea motivarea Curtii Constitutionale".

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi, 27 februarie, ca "prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale sunt neconstitutionale". Exceptia de neconstitutionalitate a acestor prevederi a fost ridicata de Stefania Sidonia Constantin, intr-un dosar inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti in aprilie 2012, informeaza CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Tribunalului Bucuresti.

Ce spune articolul declarat neconstitutional din Legea Educatiei:

In prezent, articolul este urmatorul (ca urmare a modificarii LEN prin OUG in decembrie 2013):
Art. 253 - (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat in ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, care au obtinut cei putin nota/media 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al unitatii de invatamant respective este de acord.

In 2012, articolul arata astfel (ca urmare a modificarii LEN prin OUG 21/2012 in mai 2012):
Art. 253 - (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare in anii 2008, 2009, 2010 si 2011, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord.

Articolul initial din legea promovata in 2011:
Art. 253 - Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul national unic de titularizare in ultimii 3 ani, anteriori intrarii in vigoare a prezentei legi, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra devin titulari ai scolii respective daca:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord.

Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei: Dupa ce decizia va fi publicata in Monitorul Oficial se va considera ca intr-un interval de 45 de zile masura este suspendata

Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, a declarat pentru HotNews.ro: "Am luat act de decizia Curtii Constitutionale si cunoscand dispozitiile constitutionale asteptam redactarea hotararii pentru a vedea motivatia deciziei. Din momentul in care decizia va fi publicata in Monitorul Oficial, se va considera ca intr-un interval de 45 de zile masura este suspendata, iar in acest interval emitentul actului normativ poate sa dispuna masuri de uniformizare a dispozitiei constatate a fi neconstitutionale cu cadrul constitutional".

In ceea ce priveste situatia cadrelor didactice netitulare calificate care si-au pregatit sau isi pregatesc dosarul pentru a deveni titulari, in baza rezultatelor pe care le-au obtinut la concursul din ani anteriori, Gabriel Ispas a precizat pentru HotNews.ro: "Nu ma pot pronunta asupra chestiunii de fond pana in momentul in care vom vedea motivarea Curtii Constitutionale. Ministerul Educatiei respecta principiul suprematiei constitutiei si deciziile CCR vor fi puse in aplicare."


Citeste mai multe despre   


29255 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Ispas (Vineri, 28 februarie 2014, 12:43)

  Petecutz [utilizator]

  Ispas, stim ca ai fost un incapabil inca de pe vremea cand erai student si unicul tau "merit profesional" e faptul ca te-ai "remarcat" ca fiind presedinte ASUB.

  Cunoastem faptul ca tu sustii incompetenta ...Bine ca mai sunt astia de la CCR care va mai pun stop.
 • +2 (6 voturi)    
  culmea (Vineri, 28 februarie 2014, 13:35)

  TenziCarbone [anonim]

  adica pentru cei care au cazut la titularizare in 2005
  cu 5 cand media de intrare a fost 6,5 pe anumite subiecte,sa-i bagam acum fara examen cand
  media de titularizare este de 5 ,pe alte subiecte,
  alti candidati,,,etc!
  Nu se ma termina lista abuzurilor!
  • -1 (1 vot)    
   NU (Vineri, 28 februarie 2014, 15:06)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui TenziCarbone

   era vb de medii peste 7!!
   asa ca treaba asta cu bagatul curtii la niste amarati de suplinitori e exagerata! alta treaba mai serioasa nu au! sa fac e guvern si tot etc!
  • 0 (0 voturi)    
   Culmea (Vineri, 28 februarie 2014, 15:47)

   fdan [utilizator] i-a raspuns lui TenziCarbone

   Culmea ar fi fost sa citesti ce scrie articolul de lege contestat.Bati campii vorbind de note mai mici de 7 cand conditia este clara - note sau medii pete 7. Si de altfel legea a functionat ani de zile, doar anii luati in seama pentru sustinerea examenului s-au schimbat.
 • 0 (2 voturi)    
  Legea lui Murphy si invatamantul din RO (Vineri, 28 februarie 2014, 13:52)

  GRANDFATHER [anonim]

  Legea lui Murphy
  Legea lui Murphy este maximă care are următorul enunț: „Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”.
  Numele legii vine de la inginerul american Edward Aloysius Murphy, Jr. (1918 – 1990). În 1948, pe când lucra la Institutul de Tehnologie al United States Air Force, a declarat despre asistentul său că „Dacă are vreo posibilitate de a greși, o va face”. Murphy a considerat legea ca un principiu de bază al „proiectării preventive”, în care trebuie asumate cele mai defavorabile condiții de operare și funcționare, și s-a opus interpretării într-un mod amuzant a legii.
  De-a lungul timpului s-au adăugat o serie de alte „legi”, formând așa-numita murphologie:

  Legea lui Finagle: Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost, în cel mai defavorabil moment posibil.
  Preceptul lui Flanagan: Murphy a fost un optimist.
  Paradoxul lui Silverman: Dacă legea lui Murphy poate să greșească, va greși.
  Legea extinsă a lui Murphy: Dacă o serie de evenimente poate merge prost, va merge prost, în cea mai proastă secvență posibilă.
 • +3 (3 voturi)    
  chiar si in legea originala (Vineri, 28 februarie 2014, 14:35)

  Gobelin [utilizator]

  articolul e neconstitutional, pentru ca dadea posibilitatea directorilor sa bage pe sestache in scoala persoane fara concurs.
 • +1 (1 vot)    
  Titularizare art.253 (Sâmbătă, 1 martie 2014, 17:36)

  roxymary [utilizator]

  Ca sa fie dreptate ar trebui sa dea toata lumea examen si actualii titulari si daca vor otine nota 5 sa fie titulari in continuare.Din sistem va spun ca nu vor mai lua nici 5 cei care s-au titularizat cu dosarul.De ce pana anul acesta era constitutional art.253 si acum nu mai este?De ce exista discriminare?De ce Ministerul Educatiei nu adopta o pozitie fata de aceasta problema?Nu este normal sa stim ce se intampla?
  In ce tara traim!
  • 0 (0 voturi)    
   Hello! (Miercuri, 5 martie 2014, 17:12)

   RazvanGheorghica [anonim] i-a raspuns lui roxymary

   Legea a fost gandita bine dar in teritoriu inspectori de zona cu partidul şi-au asezat pe posturi exact oameni lor. Eu de opt ani sunt în învăţământ şi nu am văzut o titularizare pe drept. Cei cu note mari sunt îndepărtaţi din sistem , iar pe primul loc sunt cei cu note de cinci, titulari din anul 2000, tot în urma unui articol care a adus sistemul de învăţământ la sapă de lemn.Eu de patru ani iau note peste opt. Când am cerut titularizare în baza articolului 253, ori nu mi-au dat viabilitate, ori au fost luate la transfer.Eu nu mai sper ca se va face dreptate.Îmi pare rău de generati întregi de elevi care nu au nici o vină.Mai rău este că printre ei se află şi fiul meu.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version