Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi ca sunt neconstitutionale prevederile din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii care se refera la comunicarea, prin scrisoare recomandata, a adeverintelor si notelor emise de Colegiul CNSAS persoanelor verificate, precum si celor care au solicitat verificarea, informeaza Agerpres.

CCR a luat joi in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 lit.b) si art.10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24 /2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii. Exceptia a fost ridicata de Adrian Octav Fulea in Dosarul nr. 5300/2/2011 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia contencios administrativ si fiscal.

"CCR, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art. 10 alin. (1) din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii sunt neconstitutionale. A respins exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 2 lit. b) si art. 10 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 si a constatat ca acestea sunt constitutionale in raport de criticile formulate", se arata intr-un comunicat al CCR transmis joi.

Art. 10 alin (1) prevede: "Notele de constatare si adeverintele emise de Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii se comunica persoanelor verificate, precum si persoanelor care au solicitat verificarea, in cazul verificarii la cerere, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire".

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia contencios administrativ si fiscal.