Romania este preocupata de ceea ce se intampla in Ucraina, pentru ca orice instabilitate plaseaza tara noastra intr-o zona geografica nesigura si pentru ca exista o minoritate romana care traieste in aceasta zona, a declarat marti directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, citat de Agerpres.

"Nu e vorba de teama. Romania fara indoiala este preocupata de ceea ce se intampla in apropierea frontierelor noastre din doua puncte de vedere - in primul rand pentru ca orice instabilitate, orice incertitudine ne plaseaza intr-o zona geografica nesigura, ceea ce inseamna scumpirea creditelor de care Romania are foarte mare nevoie, anul acesta chiar va fi nevoie de o creditare destul de serioasa. In al doilea rand, pentru ca avem si noi o minoritate care traieste in aceste zone si bineinteles ca suntem preocupati, dar nu e vorba de teama, ci de preocupare. Nu e vorba de dorinta de a interveni in aceste probleme, ci de dorinta noastra de a ne promova pozitiile de principii inclusiv cele referitoare la pastrarea statalitatii, unitatii si parcursului european, deci dreptul fiecarui popor de a-si alege parcursul pe care il considera cel mai potrivit in materie de politica externa", a spus Teodor Melescanu, la Parlament, la finalul sedintei Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SIE, intrebat daca Romania are de ce sa se teama din cauza situatii din Ucraina.

El a adaugat ca tema sedintei Comisiei a fost modul in care SIE isi poate indeplini, cu mijloacele pe care le are, sarcinile care ii revin in aceasta perioada.

"Comisia de control sigur este doritoare sa aiba asigurari ca pe toate problemele de importanta majora pentru Romania, mai ales pe zone care ne sunt foarte apropiate, suntem capabili si in masura sa ne facem treaba. Am incercat sa spunem foarte clar aceste lucruri si mai ales sa solicitam si in continuare sprijinul permanent pe care l-am avut din partea Comisiei pentru realizarea atributiilor care ne revin noua care serviciu din punct de vedere al furnizarii de informatii pentru decidentii politici", a conchis Melescanu.

La randul sau, presedintele comisiei SIE, Mihaita Calimente, a declarat ca Romania este interesata de stabilitatea Ucrainei, de minoritatea romaneasca din aceasta tara, dar si de ce se intampla in Republica Moldova.

"Ceea ce se intampla in Republica Moldova, mai ales ca acolo vor fi si alegeri in acest an este, foarte important si ne dorim ca parcursul european al Moldovei sa fie impecabil, sa nu existe conflicte interne sa nu existe tendinte separatiste incat Republica Moldova sa paseasca pe calea pe care s-a angajat sa fie", a explicat presedintele comisiei SIE.