Victor Ponta i-a demis luni pe secretarul de stat Stefania Duminica de la Ministerulo Educatiei, acuzata de plagiat, si pe secretarul de stat Ovidiu Putura de la Ministerul Justitiei, potrivit unor decizii publicate in Monitorul Oficial nr. 133 de luni, 24 ianuarie. Tot luni, premierul l-a demis pe Bogdan Cristian Nica din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, inlocuindu-l interimar cu vicepresedintele Marius Alexandru Dunca. Toti cei trei demnitari demisi sint membri PNL sau sustinuti de PNL.

Bogdan Nica a declarat pentru Observatorul de Prahova ca a aflat de demiterea sa din presa si acuza posibile interese oculte ale PSD: "Pur si simplu am aflat de la ziaristi ca domnul Ponta m-a demis. In contextul acesta, nu pot sa nu ma gandesc daca demiterea mea nu are si o alta conotatie decat aceea strict politica. Nu pot sa nu ma gandesc la faptul vineri am demarat o ancheta serioasa pe marginea felului in care sunt ambalate unele mezeluri care atenteaza la sanatatea romanilor, si luni ma trezesc demis. Nu pot sa nu bag de seama ca in locul meu este numit domnul Marius Alexandru Dunca, presedinte al TSD Brasov, fost sef al OPC Brasov, si sa constat ca, intamplator sau nu, una dintre firmele identificate ca avand probleme in cadrul recentelor controale este din acelasi judet. Sunt curios sa vad cum vor finaliza fostii mei colegi aceasta ancheta si daca vor mai fi descoperite nereguli acolo".

Cine este Stefania Duminica

Stefania Duminica (PNL) a fost secretar de stat in Ministerul Educatiei. O ancheta jurnalistica realizata de Robert Turcescu a aratat ca ea si-a lucrarea de disertatie la masterat. Verdictul oficial de plagiat a fost stabilit de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti la 21 februarie.

Lucrarea de disertatie a Stefaniei Duminica este "un plagiat integral", "o fotocopie" dupa o lucrare cu acelasi titlu din 2008, informeaza Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti (UB), care cere rectoratului UB sa propuna retragerea titlului de master al secretarului de stat, anunta Mediafax.

Conducerea Universitatii din Bucuresti a cerut Consiliului National de Etica retragerea titulului de master al secretarului de stat Stefania Duminica.

Cine este Ovidiu Putura

Ovidiu Putura a fost numit secretar de stat in Ministerul Justitiei cu sustinerea PNL, iar in ianuarie 2014 a fost numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratiei al CFR. La acel moment, HotNews.ro a scris ca numirea sa in CA al CFR a fost considerata ilegala, deoarece acesta are calitatea de judecator pe durata detasarii la Ministerul Justitiei, iar legea 303 le interzice, intre altele, magistratilor sa fie membri in organele de conducere a unor societati nationale.

Imediat dupa numirea lui Putura ca membru in CA al CFR, Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu si a inceput verificari prealabile pentru a vedea daca exista indiciile incalcarii vreunei dintre interdictiile impuse judecatorilor si procurorilor, a declarat la acel moment pentru HotNews.ro Tamara Manea, purtatorul de cuvint al Inspectiei Judiciare.

Putura a fost detasat din functia de judecator la ministerul justitiei pe pozitia de secretar de stat la MJ, de unde a fost numit in CA la CFR. Legea arata ca, in perioada detasarii, judecatorii si procurorii isi pastreaza calitatea de magistrat.

Vom reveni cu amanunte