O parte din media ucraineana anunta ca presedintele Ianukovici ar fi decolat din Kiev spre Harkov, un oras din apropierea granitei cu Rusia (sursa: aici si aici). Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat pentru Guardian ca informatia este credibila. Nu se stie daca Ianukovici va mai reveni sau nu la Kiev. Harkov este condus de un primar pro-rus, maine urmand ca acolo sa aiba loc o intalnire a liderilor din regiunile estice. Avionul lui Ianukovici ar fi decolat la 22:40, scrie Zerkalo Nedeli, pe traseul Harkov - Rusia. In Harkov este inchisa Iulia Timosenko.

Victor Ianukovici, presedintele UcraineiFoto: Wikipedia

In avion se afla trei dintre apropiatii lui Ianukovici: presedintele Parlamentului, Volodimir Rybak, parlamentarul miliardar Vadim Novinsky si seful administratiei prezidentiale Andrei Kliuev. Avionul este programat a zbura pe ruta Kiev - Harkov - Federatia Rusa, dar aceasta ruta se poate schimba. Ianukovici ar fi dat instructiuni pentru a-i fi aduse mai multe lucruri de valoare din palatul prezidential si din resedinta sa. Totodata o parte din anturajul presedintelui ucrainean s-a urcat in masini blindate cu numere germane.

Surse din administratia prezidentiala au declarat pentru presa ucraineana ca Ianukovici ar ezita sa semneze legea adoptata vineri de Rada Ucrainei prin care functia prezidentiala ar fi vaduvita de mai multe prerogative. Maine ar urma sa aiba loc la Harkov o intalnire cu liderii locali din estul si sud-estul Ucrainei. La Kiev circula zvonuri ca ar urma sa se discute despre secesiune.

Despre criza ucraineana va puteti informa mai in amanunt citind articolele de mai jos: