Copilotul Razvan Petrescu, ranit in accidentul aviatic din urma cu o luna, petrecut in Muntii Apuseni, a fost externat, vineri dimineata, de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj-Napoca, si transportat cu o ambulanta pana acasa, la Ramnicu Valcea, transmite Mediafax.

Razvan Petrescu a fost scos, vineri dimineata, cu o targa din cladirea SCJU Cluj-Napoca si a fost urcat intr-o ambulanta care il va transporta la Ramnicu Valcea, ambulanta fiind urmata de o masina in care se aflau parintii acestuia.

Intrebat cand va reveni la control la SCJU Cluj-Napoca, copilotul a raspuns ca nu stie, si ca acest lucru este trecut pe fisa de externare. Nici conducerea SCJU Cluj-Napoca nu a putut preciza cand va veni la control Razvan Petrescu.

Copilotul Razvan Petrescu va urma acasa un program de refacere, iar apoi alt program de recuperare intr-o clinica de specialitate.

Joi, la o luna de la accidentul din Apuseni, Razvan Petrescu a facut primele declaratii, inaintea externarii sale, spunand ca starea de sanatate i s-a imbunatatit considerabil si ca se simte bine, el rememorand momentul impactului.

"Starea mea s-a imbunatatit considerabil si pot fi externat, ma simt bine", a spus copilotul Razvan Petrescu intr-o conferinta de presa sustinuta, joi, la Spitalul Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca.

Razvan Petrecu a mai spus ca pentru el va urma o perioada de refacere de o luna-doua, acasa, si apoi o perioada de recuperere.

Copilotul a afirmat ca i-ar placea ca dupa ce starea de sanatate ii va permite sa ii viziteze pe motii salvatori si sa vada "si din picioare" locul accidentului.

Intrebat ce dorinte are, el a spus ca vrea sa revina la starea sa initiala de sanatate si apoi sa se urce din nou la mansa avionului.

Copilotul Razvan Petrescu, in varsta de 23 de ani, a suferit trei operatii pana in prezent.

In urma accidentului aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. In accident au fost raniti, pe langa copilotul Razvan Petrescu, si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.

Pilotul Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar studenta era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa, nemaiputand fi salvata.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca. In 21 ianuarie, medicul Radu Zamfir a fost externat de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Cluj, ajungand in Capitala la bordul unui avion de linie.

Ulterior, medicul a sustinut o conferinta de presa la Institutul Fundeni, el spunand ca datorita lui Adrian Iovan sunt cinci oameni in viata, dupa ce aeronava a intrat in ceata, a pierdut inaltime si a pierdut un motor. Medicul Zamfir si-a reluat activitatea dupa o saptamana.

De asemenea, medicul Sorin Ianceu a fost externat in 3 februarie, iar ceilalti doi medici raniti in accidentul aviatic, Valentin Calu si Catalin Pivniceru, au fost externati a doua zi.