Premierul Victor Ponta a declarat joi ca memorandumul semnat de Guvern cu firma chineza Huawei si investitiile derivate de aici se fac cu respectarea obligatiilor asumate de Romania ca stat membru al UE si ca aceasta companie furnizeaza de ani de zile echipamente pentru marile companii de telecomunicatii. "Si SUA, si Europa lucreaza in foarte multe sisteme cu compania Huawei", a subliniat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca a lecturat memorandumul semnat de Guvern, in noiembrie 2013, cu compania chineza Huawei si ca a inteles astfel de ce vrea premierul Victor Ponta sa treaca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) in subordinea Executivului. Potrivit sefului statului, premierul a facut "un joc murdar pe seama securitatii nationale" din cauza acestor obligatii asumate si aprobate prin memorandum cu Huawei.

Intrebat daca in memorandum se spune ca Huawei va participa la crearea unui sistem de siguranta nationala, Ponta a precizat ca acest lucru se va face cu "cu respectarea legislatiei europene. Romania nu isi propune sa deroge de la procedurile europene", adaugand ca "si SUA, si Europa lucreaza in foarte multe sisteme cu compania Huawei".

Ponta a catalogat declaratiile presedintelui privind Huawei drept "o prostie", un ultim atac venit dupa "atacurile constante la adresa KazMunaiGaz" si dupa "acea declaratie absolut iresponsabila legata de Dacia Renault". "Declaratiile presedintelui nu pot decat sa faca rau, atat timp cat nu sunt insotite nici macar de probe", a adaugat seful Executivului.

"Ideea ca Huawei o sa faca nu stiu ce pentru STS e cel putin un neadevar. Din cate stiu, furnizeaza de ani de zile pentru marile companii de telecomunicatii echipamente", a declarat Ponta intrebat daca poate preciza ce sisteme de comunicatii va construi Huawei si daca privesc un grad inalt de securizare".

Premierul a adaugat, raspunzand unei intrebari, ca Huawei nu a participat la contructia sistemul 112.

Memorandumul semnat de Guvern cu compania chineza Huawei in noiembrie 2013, consultat de HotNews.ro, prevede ca Ministerul Societatii Informationale (MSI) "vine in intampinarea Huawei" in vederea participarii la constructia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informatii si comunicatii nationale, Reteaua nationala de banda larga si Sistemul de monitorizare si supraveghere a traficului.

Mai mult, Ministerul si Huawei anunta o "cooperare strategica", in ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzata de institutii oficiale din SUA, Marea Britanie sau Canada de spionaj in favoarea autoritatilor chineze.

Huawei are un istoric insemnat de controverse in state membre NATO in ce priveste accesul la proiecte strategice.

Istoricul controverselor in jurul Huawei:

SUA:

Departamentul pentru Comert al SUA a blocat in 2011 participarea Huawei la o licitatie publica pentru realizarea unei retele wireless nationale. Un reprezentant al Departamentului a explicat pentru PC World ca "a fost o decizie de securitate nationala". (Detalii aici)

Canada:

Guvernul canadian a luat masuri similare fata de Huawei in 2012, autoritatile citand cresterea amenintarii cyberterorismului. (Detalii aici)

Marea Britanie:

Guvernul condus de David Cameron a cerut in ianuarie 2014 renuntarea la echipamente Huawei utilizate pentru videoconferinte, citand "potentiale vulnerabilitati". (Detalii aici)

Si in Australia (tara non-NATO) a existat o controversat majora: Guvernul australian a exclus Huawei in 2012 de la o licitatie pentru realizarea retelei nationale de banda larga, in urma unui raport al Australian Security Intelligence Organisation. (Detalii aici)