Parintii care doresc ora de Religie la inceputul sau la finalul zilei de scoala "au doar un motiv de discutie", este de parere Gheorghe Dogaru, inspector de religie la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. "In primul rand, in Romania nu se preda invatamant religios confesional, si ca atare niciuna dintre bisericile care dezvolta invatamant de stat in Romania nu poate in momentul acesta sa isi plateasca propriii profesori", a declarat inspectorul scolar pe Religie la RFI, in emisiunea moderata de Magda Prelipceanu care a avut ca tema campania HotNews.ro - "Puneti ora de Religie la inceputul sau la sfarsitul programului scolar!".

Profesor de religie primind binecuvantarea pentru a participa la titularizareFoto: Bistriteanul.ro
  • In Constitutia Romaniei se arata, la articolul 32 - aliniatul 7 ca "Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege".

Gheorghe Dogaru, inspector de religie la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, a declarat in cadrul matinalului de la RFI ca orele de Religie nu pot fi puse mereu primele sau ultimele in orar, chiar daca elevii au doar o ora de Religie pe saptamana, pentru ca numarul profesorilor pentru aceasta disciplina nu ar fi de ajuns.

In ce priveste propunerea HotNews.ro ca Biserica sa fie care sa isi plateasca profesorii de Religie, inspectorul a afirmat: "In primul rand, in Romania nu se preda invatamant religios confesional, si ca atare niciuna dintre Bisericile care dezvolta invatamant de stat in Romania nu poate in momentul acesta sa isi plateasca propriii profesori, pentru ca in Romania nu se preda religie confesionala".

Biserica a fost "varful de lance al societatii romanesti in anii '90", cand s-a cerut introducerea religiei in scoli, insa nu se poate spune ca biserica "a insistat", sustine oficialul. Potrivit acestuia, "Biserica a raspuns doleantelor intregului popor roman de a se introduce religia ca o reparatie morala a scoaterii religiei din scoala in perioada comunista". "E adevarat, Biserica Ortodoxa, alaturi de toate celelalte 17 culte recunoscute in anii '90 de statul roman, a facut aceasta campanie in Parlamentul Romaniei. A fost mai puternica vocea Bisericii Ortodoxe Romane pentru ca, din punct de vedere statistic, credinciosii ortodocsi ocupa locul I in panoplia credinciosilor din tara", este de parere Gheorghe Dogaru.

In plus, inspectorul scolar sustine ca "Biserica nu poate sa trimita dascali in scoli pentru ca actul de predare-invatare-evaluare apartine strict Ministerului Educatiei si se supune unor legi scrise". Intrebat ce pregatire au profesorii de religie, acesta a afirmat ca "cei care predau religia, indiferent de cult, au invatamant superior - Facultate de Teologie a cultului respectiv - facultate care este finantata de asemenea din bugetul de stat, fiind invatamant care se supune legilor invatamantului. Exista si cursuri de pedagogie si din cate stiu exista didactica, au sectie de didactica in cadrul facultatilor de teologie si in afara de aceasta toti profesorii de religie, ca sa poata preda pe un anumit nivel (primar, gimnazial sau liceal) au nevoie de modulul psiho-pedagogic obligatoriu. Acesta se face in facultate, dar se face si separat in Institutul de Stiinte ale Educatiei".

Gheorghe Dogaru este de parere ca "este imposibil" ca religia sa fie ultima sau prima in orarul scolar. "Sunt inspector la Bucuresti din 1997 si am incercat lucrul acesta in cateva scoli, ani la randul, cu buna-vointa comisiei care organizeaza orarul si cu buna-vointa directorilor si cu intelegerea parintilor. Deci toti factorii au fost implicati. Practic, nu se poate include o ora de religie la inceputul sau la sfarsitul programului tocmai din cauza numarului de ore pe saptamana. Chiar daca religia are o ora pe saptamana, sunt si alte discipline care au o ora pe saptamana. Faptul ca se preda de la clasa pregatitoare pana la clasa a XII-a, numarul de clase si numarul de sali din scoala nu pot permite ca ora de religie sa fie prima sau ultima".

In plus, "plasarea orei de religie ca prima sau ultima ora nu este neaparat lucrul cel mai bun" si "din punct de vedere al curbei de efort pe care un elev il depune in cadrul unei zile petrecute la scoala", afirma acesta. "S-a demonstrat ca ora de religie, prin continuturile pe care le preda, este facila, este o ora de cultura generala si nu este o ora pur confesionala", a declarat Gheorghe Dogaru, care a precizat ulterior ca religia se bazeaza pe cunostinte acumulate anterior "si de aceea ora de religie poate fi plasata in orice moment al orarului elevului in ziua respectiva. Cei care doresc prima sau ultima au doar un motiv de discutie".

Toma Patrascu, ASUR: Cum se poate afirma ca nu e vorba de un invatamant confesional atunci cand programele pentru predarea religiei sunt elaborate direct de catre culte

De cealalta parte, Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), a declarat pentru HotNews.ro ca "tocmai caracterul confesional al orelor de religie a fost pus sub semnul intrebarii in ultimele doua decenii, semnalandu-se faptul ca elevilor li se preda strict viziunea religoasa a unui singur cult, in majoritatea cazurilor fiind vorba de religia crestin ortodoxa". "Afirmatiile inspectorului scolar de religie pe Bucuresti dovedesc fie o necunoastere flagranta a prevederilor Legii Educatiei Nationale, fie rea-credinta", sustine Patrascu.

"Cum se poate afirma ca nu e vorba despre un invatamant confesional atunci cand programele pentru predarea religiei sunt elaborate direct de catre culte, iar profesorii de religie au o dubla subordonare, neputand fi angajati fara 'binecuvantarea' cultului de care apartin?", este de parere vicepresedintele ASUR.

Acesta a precizat ca "pozitia de profesor de religie este conditionata de existenta unei asa-numite binecuvantari din partea cultului, retragerea binecuvantarii implicand automat desfacerea contractului de munca dintre Minister si fostul profesor. Cu alte cuvinte, profesorul de religie, desi este angajat de Ministerul Educatiei Nationale, desi este platit din fondurile Ministerului Educatiei Nationale, este complet la cheremul cultului religios de care apartine".

N.Red:Fotografia apartine publicatiei Bistriteanul.ro, care precizeaza ca pentru a putea participa la concursul de titularizare/suplinire, profesorii de religie au nevoie de avizul cultului-binecuvantarea arhiereasca. In 2012, candidatii din Bistrita-Nasaud au primit avizul cultului, binecuvantarea arhiereasca din partea IPS Andrei Andreicut, Mitropolitul Clujului, Salajului si Maramuresului, la Inspectoratul scolar Judetean Bistrita-Nasaud, potrivit sursei citate.