Bruxelles-ul a trecut la primele presiuni asupra Elvetiei suspendand negocierile pe programele "Orizont 2020" si "Erasmus" dupa ce Berna a renuntat la semnarea acordului care permite accesul cetatenilor din Croatia pe piata muncii, potrivit Reuters si EurActiv.com.

"Tinand cont de aceste circumstante si de absenta unui semnal politic clar, negocierile au fost suspendate pana cand Elvetia semneaza" acordul cu Croatia in vederea accesului pe piata muncii pentru cetatenii croati, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Joe Hennon.

Uniunea Europeana a suspendat pe 10 februarie negocierile cu Elvetia pe tema exporturilor de electricitate in aceasta tara, urmand sa fie decise masuri suplimentare dupa referendumul elvetian in favoarea limitarii imigratiei, scrie Corriere della Sera, citeaza Mediafax.

"Uniunea Europeana nu intentioneaza sa continue negocierile cu Elvetia pe tema energiei electrice, in contextul situatiei aparute dupa rezultatul referendumului pe tema imigratiei, rezultat care este o posibila incalcare a acordurilor bilaterale", a declarat Pia Ahrenkilde, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene.

"In contextul actualei situatii, nu mai sunt prevazute negocieri tehnice intre UE si Elvetia pe tema electricitatii. Modul de abordare trebuie analizat in contextul mai amplu al relatiilor bilaterale. Acordul privind electricitatea este legat in mod logic de chestiuni institutionale orizontale", a explicat Ahrenkilde.

"Este imposibil sa acceptam o separare intre libera circulatie a persoanelor si cea a capitalului. Ne asteptam ca Elvetia sa onoreze obligatiile internationale cu UE", a reactionat Presedintia greaca a Consiliului Uniunii Europene.

Alegatorii elvetieni s-au pronuntat in proportie de 50,3% in favoarea limitarii imigratiei, in cadrul unui plebiscit organizat la initiativa partidului nationalist populist UDC, condus de Christoph Blocher.