Presedintele Traian Basescu a afirmat luni ca, in opinia sa, asistam la o "revenire" a Statelor Unite ale Americii in regiunea Europei de Est, dupa ce au constatat ca liderii europeni nu au fost foarte eficienti in aceasta zona.

"As spune altceva, ca om care simte foarte bine: imediat dupa instalarea presedintelui Obama, s-a simtit o retragere a SUA din regiune, ca interes. Din punct de vedere al politicii externe, nu au mai avut printre prioritati Europa de Est. In opinia mea e o revenire a SUA in regiune dupa ce au constatat ca Europa nu a fost foarte eficienta", a spus Traian Basescu, intr-un interviu acordat Evenimentul Zilei si transmis de B1 TV, dupa ce a fost intrebat de moderatori daca exista o tendinta de retragere a SUA din zona.

Seful statului a precizat ca, pe ansamblu, Parteneriatul Estic a fost un mare esec, marcand, cu exceptia evolutiei pozitive a Republicii Moldova, "intoarcerea cu 180 de grade a Ucrainei si Georgiei".

Situatia regionala a fost si principala tema a discutiei telefonice pe care Traian Basescu a purtat-o recent cu vicepresedintele american Joe Biden, a precizat presedintele Romaniei.

Seful statului a precizat ca "regiunea pare a fi intrat intr-un cerc de instabilitate", avand in vedere evolutiile din Ucraina, sudul Balcanilor, Hertegovina, "unde sunt probleme majore".

"Dupa ce i-am prezentat punctul nostru de vedere la regiune, unul din semnalele date de Biden a fost legat de statul de drept. Atentia, stabilitatea statului de drept, a institutiilor e fundamentala. In discutie a incheiat cu acest subiect, voia sa-l poata pune pe site ca semnal pentru toti politicienii din Romania: atentie la statul de drept", a arata el.