Calugarii de la Sihastria Rarau, judetul Suceava, le-au spus anchetatorilor ca Iulia Ionescu a dormit o noapte la manastirea lor, iar inainte cu o zi de a ajunge la ei ar fi stat la Manastirea Agapia, judetul Neamt, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Anchetatorii i-au audiat, in noaptea de duminica spre luni, pe calugarii de la Manastirea Sihastria Rarau, acestia recunoscand ca Iulia Ionescu a stat o noapte la ei, au declarat sursele.

Iulia Ionescu a aratat, in declaratia pe care a dat-o in scris, in noaptea de sambata spre duminica, ca ar fi stat la manastirile Agapia si Varatec, din judetul Neamt. Ea a mai dat o declaratie, duminica, in care a adus lamuriri suplimentare, au spus surse apropiate anchetei.

***

Iulia Ionescu, in varsta de 15 ani, eleva la Colegiul "Sfantul Sava" din Bucuresti, care a fost data disparuta miercuri, a fost gasita sambata, intr-un tren in care a urcat la Suceava, care mergea spre Bucuresti. Adolescenta a fost identificata de seful de tren, care a anuntat Politia. Ea a fost adusa la Bucuresti de Politie si predata familiei, dupa ce a fost audiata.

Seful Politiei Romane, Petre Toba, a declarat, sambata seara, intr-o conferinta de presa, ca fata nu a fost victima vreunei infractiuni cat a fost disparuta si a colaborat de la bun inceput cu politistii care au identificat-o in tren. Petre Toba a spus ca in acest caz Politia Romana a beneficiat inclusiv de sprijinul SRI.

Cornel Grigoriciuc, seful trenului in care a fost gasita Iulia Ionescu, a fost audiat, duminica, la Suceava, de un ofiter de politie din Suceava, la solicitarea anchetatorilor bucuresteni care se ocupa de acest caz, au declarat pentru Mediafax surse din Politia Suceava.

Grigoriciuc a declarat ca adolescenta, imbracata in straie calugaresti, a fost insotita in gara Suceava de un barbat, si el imbracat in haine monahale. Potrivit sursei citate, fata s-a dezbracat de aceste straie inainte sa urce singura in tren, ramanand in haine civile - pantaloni si o jacheta neagra, ea urcand apoi singura in tren.

Seful de tren a spus ca, in momentul in care a ajuns la fata cu controlul biletelor, a stat de vorba cu ea dupa ce a recunoscut-o ca ar fi adolescenta disparuta, moment in care fata a devenit agitata si si-a sunat mama, spunandu-i ca se intoarce acasa, la Bucuresti. Acesta a mai spus ca a anuntat Politia la 112 dupa ce a recunoscut-o pe fata, insa adolescenta a fost preluata imediat de o patrula a Politiei Transporturi, aflata in trenul respectiv.

Fata avea bilet pe ruta Suceava - Bucuresti, care i-a fost cumparat de catre calugar la casa de bilete din gara Suceava, a declarat Florin Catana, seful Politiei Transporturi Feroviare Suceava.

Conform unor surse, tanara si-ar fi sunat mama in cursul zilei de sambata, plangand, si a rugat-o s-o ierte. Iulia Ionescu i-ar mai fi spus mamei ca se intoarce acasa din pelerinaj.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica, declara, sambata seara, pentru Mediafax ca, in urma verificarilor facute dupa gasirea Iuliei Ionescu, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a infirmat ca fata ar fi fost la vreo manastire din judetul Suceava. Potrivit lui Stoica, politistii din Suceava au verificat toate manastirile si chiar biserici din judet si nu au gasit-o pe adolescenta la niciuna dintre ele.

Duhovnicul Iuliei Ionescu, Visarion Alexa, a declarat ca a discutat cu mama si cu bunica ei in legatura cu dorinta fetei de a pleca la manastire si au reusit impreuna sa o opreasca, in urma cu doi - trei ani, iar tanara nu i-a indicat vreodata manastirea unde ar vrea sa stea.

Visarion Alexa, preotul paroh al Biserii Sfantul Nicolae din Militari, este atat duhovnicul Iuliei, dar si al mamei si bunicii acesteia, iar fata nu venea niciodata singura la spovedanie, ci insotita de una dintre cele doua, care ramanea la cativa metri departare.

Iulia si familia sa, mai putin tatal, veneau la biserica duminica de duminica, iar in urma cu aproape trei ani fata i-a marturisit duhovnicului ca vrea sa plece la o manastire.

"A existat o discutie cu mama si cu bunica ca ea ar vrea sa plece la o manastire. Atunci am reusit sa o oprim eu, mama, bunica, toti ne-am implicat si am oprit-o pe Iulia. Si am inceput sa-i explicam ca locul ei este in familie pana la varsta de 18 ani. (...) Eu nu cred ca parintii nu si-au facut datoria. Mama si bunica i-au dat cea mai mare grija din cate am vazut fata de un copil, sa incerce sa o faca sa inteleaga ca nu este inca vremea sa faca optiuni de viata in sensul acesta", a spus Alexa.

Referitor la faptul ca a primit un e-mail in care Iulia ii spunea ca vrea sa plece la manastire si ca textul nu a ajuns la parinti, preotul a aratat ca adresa sa de email este publica si ca primeste si cate 30 de mail-uri pe zi, avand 6.000 de mesaje necitite.

Intrebat daca o manastire ar fi putut-o primi fara sa semnaleze acest lucru, Alexa a raspus ca "a o primi da, a ramane nu".

"Daca cineva bate la usa manastirii cerand ajutor sa stiti ca nu li se cere nici buletinul si nici cazierul. Orice manastire poate sa ofere ospitalitate, sa dea o farfurie cu mancare atunci cand cineva strain bate la usa ei. Cand primesc un copil, e posibil sa se alerteze putin, dar tot il primesc. Nu avea la ea niciun document, absolut nimic, si nu arata ca un copil de 15 ani, ci mai degraba ca unul de 18 ani, asa ca ea ar fi putut fi gazduita de o manastire, dar ziua urmatoare s-ar fi vorbit cu ea cine este si cum poate fi ajutata. Daca ar fi urmat un proces firesc, fara amploarea pe care a avut-o acest eveniment, cu certitudine in cateva zile ar fi fost anuntata Politia, pentru ca oricat ai vrea sa ascunzi tot se afla cine esti", a mai spus parintele paroh.