Fiola toxica. Unul dintre inaltii demnitari ai Sanatatii minte - cine?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Duminică, 16 februarie 2014, 21:35 Actualitate | Esenţial


Scandalul vaccinului Institutului Cantacuzino
Foto: Hotnews
Vaccinul gripal produs in Romania de Institutul Cantacuzino nu respecta criteriile de siguranta ale vaccinurilor impuse in Uniunea Europeana. Informatia a devenit publica abia la doua luni de la incheierea productiei acestui vaccin. De ce oficialii guvernamentali au ascuns aceasta informatie care tine de securitatea sanatatii publice?

In incercarea de a evita acuzele de “atac politic”, HotNews va propune un exercitiu detectivist. Va prezentam derularea nuda a unor evenimente grave, asa cum reiese ea pe baza documentelor oficiale. Unul dintre inaltii demnitari ai Sanatatii din Romania minte. Cine?

INFORMATIA PE SCURT:

Desi fusese informat printr-o adresa oficiala ca vaccinul gripal produs de Institutul Cantacuzino nu respecta criteriile de siguranta ale UE, ministrul Eugen Nicolaescu a facut publica informatia abia dupa ce aceasta a ajuns in media prin surse anonime. Justificarea lui Eugen Nicolaescu: nu puteam sa ma antepronunt.

Ministrul Eugen Nicolaescu a sesizat SRI-ul in privinta neregulilor din procesul de productie al vaccinului gripal la 6 saptamani dupa ce aflase de existenta acestor nereguli. Motivatia lui Eugen Nicolaescu este ca Agentia Nationala a Medicamentului nu i-a spus asa ceva. Agentia Nationala a Medicamentului afirma ca ministrul Nicolaescu a fost informat prin adresa 59341 trimisa in 23 decembrie 2013.

Aurelia Draghici, proaspat demisa directoare a Institutului Cantacuzino, sustine ca presiunile exercitate asupra personalului Institutului ar putea fi una dintre cauzele esecului vaccinului gripal. Ministrul Eugen Nicolaescu nu comenteaza "prostiile doamnei Draghici”. Aurelia Draghici a fost numita de Eugen Nicolaescu in functia de director al Institutului Cantacuzino, in octombrie 2013.

DERULAREA EVENIMENTELOR

 • 2 decembrie 2013
Premierul Victor Ponta primeste, in timpul unei vizite ceremonioase efectuate la Institutul Cantacuzino alaturi de ministrul Eugen Nicolaescu, prima fiola de vaccin gripal din lotul produs pentru sezonul 2013-2014. Victor Ponta declara ca se bucura ca a pierdut "pariul" cu Eugen Nicolaescu legat de capacitatea Institutului Cantacuzino de a produce vaccin.
 • 15 decembrie 2013
Productia de vaccin gripal la Institutul Cantacuzino se incheie. Inceperea procesului de  productie fusese intarziata cu 4 luni.
 • 23 decembrie 2013
Ministrul Eugen Nicolaescu este informat, printr-o adresa oficiala, de Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) ca vaccinul gripal de la Cantacuzino nu indeplineste criteriile de siguranta impuse in Uniunea Europeana. Vaccinul gripal de la Cantacuzino prezinta un nivel de endotoxine bacteriene de 4-8 ori mai mare decat limita de siguranta de 100 de unitati impusa in UE.

INFO:
“Endotoxinele sunt substante nocive (toxine) eliberate de bacterii atunci cand ele mor. Daca un pacient primeste un medicament care contine endotoxine, apare riscul ca sistemul imun, mecanismul de aparare al organismului, sa reactioneze impotriva endotoxinelor si sa cauzeze inflamatie” – definitia Agentiei Europene a Medicamentului.
 • 16 ianuarie 2014
Ministrul Eugen Nicolaescu declara public ca exista o problema de “colaborare” intre Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) si cei de la Institutul Cantacuzino care, “cand au terminat productia [vaccinului] si s-au dus la ANM, li s-a spus: stati o clipa, ca voi nu aveti studiul clinic”.

In fapt, cei de la ANM au semnalat ministrului Nicolaescu, inca din 23 decembrie, ca vaccinul produs de Institutul Cantacuzino nu respecta criteriile de siguranta impuse in UE. In adresa oficiala a ANM-ului nu este mentionata necesitatea efectuarii unui studiu clinic pe subiecti umani care sa evalueze efectele vaccinului.  

“Incercam sa facem acest studiu, astfel incat pana la sfarsitul lunii sa punem vaccinul pe piata”, declara Eugen Nicolaescu. La acel moment, Eugen Nicolaescu nu putea sti daca rezultatele studiului clinic vor iesi bine pentru un vaccin cu probleme.

“Noi am rugat, fara sa faca derogare de la lege, de la calitate, i-am rugat sa vada daca pot scurta perioada de studiu clinic”, solicita ministrul Nicolaescu.

Scurtarea perioadei de desfasurare a unui studiu clinic pentru un vaccin despre care s-a stabilit ca nu indeplineste criteriile de siguranta impuse de UE este imposibil. Procedurile respecta un protocol strict.
 • 29 ianuarie 2014
Prima etapa a studiului clinic, derulat pe 62 de subiecti si supervizat de o comisie de specialisti numita de ministrul Eugen Nicolaescu, constata ca reactiile adverse dupa administrarea vaccinului gripal de la Cantacuzino sunt “minore” si ca vaccinul poate “fi folosit in situatii care impun vaccinarea la adulti”. Rezultatele celei de-a doua etape, privind eficienta vaccinului, urmeaza sa soseasca abia pe 25 februarie 2014.
 • 31 ianuarie 2014
La solicitarea presedintelui Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu, si in afara procedurilor romanesti, vaccinul de la Cantacuzino este retestat in Franta unde se descopera niveluri de endotoxine bacteriene chiar mai mari decat nivelul gasit initial in laboratoarele romanesti: 3000 de unitati, in conditiile in care nivelul maxim acceptat in UE este de 100 de unitati.

Diferenta provine din metodele diferite de testare folosite, metoda franceza fiind mai sensibila decat cea folosita in Romania.
 • 4 februarie 2014
Ministrul Eugen Nicolaescu este informat prin adresa 41779E de catre presedintele ANM, Marius Savu, ca Agentia Nationala a Medicamentului recomanda restrictionarea folosirii vaccinului gripal de la Cantacuzino doar in cazul exceptional al unei pandemii si doar la adulti. Recomandarea a fost luata in “in conditiile create de rezultatul neconform”.
 • 6 februarie 2014
ora 12:30 – Ministrul Eugen Nicolaescu anunta, intr-o videoconferinta, oprirea campaniei de vaccinare anti-gripala deoarece intervalul optim pentru vaccinare a expirat si numarul de cazuri de gripa din acest sezon este mai mic decat in alti ani.

Niciun cuvant despre faptul ca vaccinul gripal produs la Cantacuzino nu indeplineste criteriile de siguranta impuse de UE.

In aceeasi videoconferinta ministrul Nicolaescu mentioneaza ca “orice tara trebuie sa aiba un stoc de vaccin pentru situatii exceptionale de aceea, pentru a asigura protectia maxima obligatorie a populatiei (...), stocul de vaccin gripal produs la Institutul Cantacuzino ramane in custodia Institutului pentru cazuri de pandemie sau orice situatie exceptionala si se vor utiliza numai in conformitate cu recomandarea Agentiei Nationale a Medicamentului”.

Conform adresei primita de Eugen Nicolaescu cu doua zile mai devreme, pe 4 februarie, Agentia Nationala a Medicamentului recomanda ca vaccinul de la Cantacuzino sa fie folosit doar in situatii exceptionale tocmai pentru ca NU indeplineste criteriile de siguranta UE.

ora 17:15 – doua televiziuni primesc dintr-o sursa anonima informatii privitoare la existenta in vaccinul gripal de la Cantacuzino a unui nivel de 30 de ori mai mare de endotoxina decat cel de 100 de unitati acceptat in Uniunea Europeana. Informatia explodeaza in spatiul public.

in aceeasi zi – ministrul Eugen Nicolaescu trimite o sesizare catre SRI prin care practic acuza angajatii Institutului Cantacuzino de sabotaj: “Avem suspiciunea ca, mai mult sau mai putin voit, unele persoane, salariati sau fosti angajati ai Institutului, au influentat in mod negativ producerea vaccinului gripal”. Suspiciunea se bazeaza pe faptul ca specialistii Institutului Cantacuzino „nu au evidentiat pe parcursul derularii procesului de productie nicio abatere”.

Ministrul Eugen Nicolaescu cunostea aceste fapte inca din 23 decembrie 2013, dar a sesizat SRI-ul dupa 6 saptamani, in ziua in care informatia a devenit publica.

in aceeasi zi – ministrul Eugen Nicolaescu o demite pe Aurelia Draghici, directoarea Institutului Cantacuzino care fusese numita in octombrie 2013, la mai bine de o luna de la inceperea procesului de productie a vaccinului gripal. Aurelia Draghici este medic ginecolog, fara specializare in vaccinologie sau microbiologie, si unul dintre cei mai vechi consilieri PSD din primaria Bucuresti.

seara
– Ministerul Sanatatii emite un comunicat in care apare pentru prima oara informatia esentiala omisa de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in dimineata aceleiasi zile: „pentru a asigura protectia maxima obligatorie a populatiei, intrucat o componenta din cele 13 analizate a fost neconforma, pe baza documentelor existente pana in prezent, ANMDM a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin sa fie utilizate la adulti numai in situatia aparitiei unei pandemii”.
 • 7 februarie 2014
Ministrul Eugen Nicolaescu acuza „un atac politic si extrem de jos” venit din partea sefului Agentiei Nationale a Medicamentului, Marius Savu, si o acuza pe directoarea proaspat demisa de la Cantacuzino, Aurelia Draghici, de „faptul ca e necinstita pentru ca ea a facut presiuni pe minister sa incercam sa convingem ANM-ul sa grabim autorizatiile”.

Cu o zi inainte, Aurelia Draghici spunea ca „graba cu care etapele au fost parcurse din cauza intarzierii si a presiunii pusa pe personalul din zona de productie, ar putea reprezenta una din cauzele pentru care vaccinul gripal este astazi neconform”.

In timpul vizitei ceremonioase din 2 decembrie 2013, ministrul Eugen Nicolaescu declara despre vaccinul gripal ca „daca ar fi fost sa respectam ce ne-a spus ANM-ul, ar fi trebuit la anul sa facem [vaccin]. Vedeti ca de anul asta il livram, nu cat am vrut noi, dar am fortat, zi si noapte s-a lucrat aici. Deci se poate”.
 • 13 februarie 2014
„Va asigur ca nu voi ceda pana cand nu voi afla ce a dus la crearea acestei situatii si unde a aparut eroarea tehnica care a afectat calitatea vaccinului gripal”, declara ministrul Eugen Nicolaescu. Cu cateva zile mai devreme, pe site-ul Ministerului Sanatatii fusese publicata corespondenta dintre institutiile implicate in aprobarea si verificarea vaccinului gripal de la Cantacuzino. Eugen Nicolaescu a anuntat ca „dosarul va merge mai departe, la Parchet sau la Politie”.

Din succesiunea evenimentelor de mai sus au aparut mai multe intrebari, la care ministrul Eugen Nicolaescu a raspuns intr-un scurt interviu acordat Hotnews.

Hotnews: De ce ati omis, timp de 6 saptamani, prezentarea publica a faptului ca vaccinul gripal produs la Institutul Cantacuzino nu indeplineste criteriile de siguranta impuse in Uniunea Europeana?

Eugen Nicolaescu: Pentru ca adresa din 23-24 decembrie a ANM-ului nu spune asta. Adresa respectiva spunea ca exista o suspiciune, ca endotoxina nu e in parametri si pentru asta se cerea de catre ANM realizarea studiului clinic. Eu ce puteam sa spun inainte: stiti, eu ma antepronunt. Dupa, eu as fi fost cel care e vinovat ca as fi anuntat altceva decat e in realitate. Am preferat toti sa facem toate testele posibile prevazute de standarde ca sa vedem care este realitatea.

Replica ANM, prin purtatorul de cuvant: Nici vorba! Nici vorba de asa ceva! Va citez din adresa trimisa domnului ministru: „In consecinta, pentru seriile de vaccin prezentate de Cantacuzino”, acesta e termenul consacrat in UE, „rezultatele obtinute impun emiterea unor buletine de neconformitate”. Noi nu am cerut realizarea studiului clinic. Noi am spus o singura fraza care se transmite ministrului Sanatatii, intr-o situatie cu asa un impact: „va rugam sa dispuneti luarea masurilor ce se impun in vederea evaluarii cu prioritate a situatiei create”. Unde scrie ca trebuie sa facem un studiu clinic? Dansul a emis un ordin de ministru prin care el a stabilit componenta unei comisii de specialitate referitoare la supervizarea studiului clinic.  

Hotnews: Adresa ANM-ului spune clar ca in urma analizei de laborator s-a constatat inregistrarea de rezultate in afara specificatiilor UE.

Eugen Nicolaescu:
Si ce spun mai departe tot ei? Ce recomandari fac, ca nu eu o fac?

Hotnews: Pentru...

Eugen Nicolaescu:
Multumesc. Pai vedeti?

Hotnews:
Pai stati ca nu v-am citit nimic.

Eugen Nicolaescu:
Haideti sa fim realisti si oameni care privim in ansamblu toate problemele. Nu luam o sectiune sau alta dupa cum ne convine.

Hotnews:
Sa va citesc totusi mai departe: „va rugam sa dispuneti luarea masurilor ce se impun in vederea evaluarii cu prioritate de catre o comisie de specialitate a situatiei create”.

Eugen Nicolaescu: Exact asta am facut. Si comisia a fost infiintata.

Hotnews: Si de ce pana pe 6 februarie, interval de timp in care s-au mai intamplat lucruri, nu ati spus nimic public despre asta?

Eugen Nicolaescu: Dar Comisia a inceput sa lucreze in ianuarie. Pana nu aveam un prim test, un prim semnal, eu ce aveam sa comunic? Ca avem o Comisie care face ceva?

Hotnews: In 31 ianuarie ati primit de la ANM rezultatul din Franta...

Eugen Nicolaescu: Nu l-am primit. Niciodata nu l-a primit Ministerul oficial. Niciodata. Aratati-mi hartia oficiala la Minister, ca nu exista. Imi pare rau, asta este o minciuna gogonata a ANM-ului. Ei au discutat direct cu Cantacuzino. Nu cu Ministerul. Ministerul a aflat acest lucru abia in 5-6 februarie. Am aflat doar la scandalul declansat de doamna Draghici.

Hotnews: Pana in 6 februarie nu ati stiut de rezultatele din Franta?

Eugen Nicolaescu: Evident. Nici nu am stiut ca s-a facut un alt test in Franta. Nimeni nu ne-a informat. Acum poate intelegeti de ce am spus ca e atac politic.

Replica ANM, prin purtatorul de cuvant: Nu este nicio minciuna gogonata. Presedintele Marius Savu a intrat in direct la mai multe emisiuni si avem dovada primirii din Franta a acestui rezultat, care a fost solicitat in afara procedurii. Domnul ministru Nicolaescu era informat de rezultatul neconform, care nu a fost o simpla adresa. Au fost emise buletine de neconformitate ceea ce inseamna ca un produs nu este pus pe piata. Noi am solicitat Agentiei omoloage din Franta sa faca si ei aceste teste. Am facut asta pentru ca sa nu se poata spuna ca rezultatul nostru nu e corect. Rezultatul a fost confirmat si reconfirmat. Nu este nimic politic aici.

Hotnews: Pe 6 februarie ati sesizat SRI-ul. La ce ora?

Eugen Nicolaescu: Nu mai stiu. Pe la pranz am facut hartiile.

Hotnews: Dupa ce a aparut in presa informatia?

Eugen Nicolaescu: Nu. Toate erau facute de dimineata cand am aflat exact despre ce e vorba. Atunci am facut hartiile.

Hotnews: Despre nivelul de endotoxine crescut de 30 de ori fata de limita acceptata in UE ati aflat pe 5 februarie?

Eugen Nicolaescu: Ministerul n-a fost niciodata informat oficial. Niciodata.

Hotnews: Si de unde ati aflat?

Eugen Nicolaescu: Din ce a zis doamna Draghici.

Hotnews: De unde? Declaratiile dansei au aparut abia in 6 februarie.

Eugen Nicolaescu: Pe 5 februarie, undeva in Institutul Cantacuzino, doamna Draghici a facut niste comentarii si au ajuns si la urechile mele. Si atunci am inceput sa intreb ce se intampla.

Hotnews: Doamna Draghici, directoarea Institutului pe care ati demis-o, a afirmat ca „presiunea pusa pe personalul de productie” este unul dintre motivele esecului?

Eugen Nicolaescu: Doamna Draghici habar nu a avut, cat a stat acolo 3 luni de zile, de ce se intampla. Habar nu a avut de productie. S-a trezit vorbind la sfarsitul perioadei, cand nu mai stia pe unde sa scoata camasa ca nu se ocupase. Deci nu comentez prostiile doamnei Draghici.

Hotnews: Dar dumneavoastra ati numit-o in functie. De ce?

Eugen Nicolaescu: Ea... trebuia sa fie un director acolo. Propunerea a fost pentru dumneaei, dar vedeti ca nu a dat rezultate.

EFECTELE SCANDALULUI VACCINULUI GRIPAL

 • Credibilitatea Institutului Cantacuzino este in prezent grav afectata.
 • Statul roman a cheltuit inutil 2,3 milioane de Euro, deoarece in conditiile actuale vaccinul produs poate fi folosit doar in situatia exceptionala a unei pandemii de gripa.
 • O parte din populatia Romaniei nu a fost protejata in acest sezon in fata unei posibile epidemii de gripa. Din fericire, am avut noroc si din acest punct de vedere a fost un an linistit.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13711 vizualizari

 • +31 (39 voturi)    
  Ca in vremea lui Ceasca ! (Duminică, 16 februarie 2014, 21:56)

  UnOarecare [utilizator]

  Pentru ei conta numai sa ascunda rahatul sub pres, populatia putea crapa dar sa nu se afle!

  Multumesc din inima USLului
  Si celor care l-au votat !
  • +13 (23 voturi)    
   multinaţionalele farmaceutice (Duminică, 16 februarie 2014, 23:53)

   FFF T [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Mai bine aflaţi dacă nu şi-a vârât coada vreuna din companiile private producătoare ale vaccinului gripal. În toată lumea practică sabotarea producţiei statale de medicamente, ca să ocupe ele piaţa cu produse identice dar mai scumpe!
   SRI-ul să caşte ochii că de-aia-i plătit!
   • -9 (13 voturi)    
    ei atat stiu: usl, ponta, plagiator si kkrau (Luni, 17 februarie 2014, 10:47)

    jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    fara doar si poate ca este un razboi economic pe vaccinuri si alte produse medicale.
   • +7 (7 voturi)    
    Și-au băgat coada... (Luni, 17 februarie 2014, 18:52)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui FFF T

    ...și l-au obligat pe ministru să mintă?
    Vorba unui comentator de pe aici: Hmmm....

    Aveți dreptate, SRI nu trebuie să doarmă. Dar răufăcătorii de afară n-ar trebui să fie o scuză pentru cei dinăuntru.
   • 0 (0 voturi)    
    Comentariu (Duminică, 23 februarie 2014, 16:33)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui FFF T

    daca se leaga si cu o mica spaga de vo" 500.000- 600.000 E, este si mai bine , de unde atitea geep-uri, or" fi mincat la cantina saracilor ? Nuai prostii cred asta .
  • +14 (20 voturi)    
   Povestea PCR cu rațele stricate din China (Luni, 17 februarie 2014, 0:15)

   Alex Danila [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   În «Confesiunile unui cafegiu» se povestește cum în 1969 niște rațe din China s-au stricat și, pentru a nu fi nimeni tras la răspundere pentru o cantitate imensă de carne aruncată, s-a hotărît ca acestea să fie procesate în pilaf de rață și introduse în comerț.

   Nicolăescu nu înțelege nimic din ce are de făcut. Dacă-i un cuțit să taie o pîine își taie și 2 degete. El nu înțelege că așa dă apă la moară trăsniților care se opun vaccinărilor (ex. HPV), că așa se duce de rîpă încrederea în instituții, că pot să moară oameni. Singura calificare a lui e să ascundă rahatul (și să vorbească mieros).
  • +5 (9 voturi)    
   niste frustrati (Luni, 17 februarie 2014, 9:38)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   Mai pe scurt, 2 copii se iau la intrecere.

   PSD a dat directoarea si Nicolaescul avea de castigat un pariu.

   Nicolaesc pune biciul pe toti angajatii Institutului pt. a face din magar, armasar, doar ca o cam sare pe dn-a directoare din schema, controla direct institutul.

   Ce nu a inteles el, esca nu mai este ca pe vremea lui Ceausescul in care aveam, mp2/zi si bineinteles nu a inteles ca exista o diferenta in a face un vaccin fata de a turna asfalt.

   Pana si cand faci o mancare este destul de complicat, daca nu respecti reteta si instructiunile poti sa strici totul. El a crezul, in cazul vaccinului, ca daca amesteci 2 fiole este gata treaba, iar armata aia de oameni sta degeaba acolo, sunt sigur ca pana in 23 decembrie a trait cu impresia ca oricine poate face un astfel de vaccin.

   Poate din cauza vitezei, sau din cauza unei anumite persoane, toata jucaria a fost stricata sau sabotata, cine stie. La prima vedere poate parea si o lupta, intre PSD si PNL, in care PSD i-a cam tras-o lui Nicolaescu.
   Problema este asa incalcita si sensibila, incat nu cred ca vom afla adevarul.

   Cel mai nasol este ca nu poate nimeni afla ce s-a intamplat, trebuie o echipa de specialisti, iar astia sunt cei angajati in Institut, care ma indoiesc ca se vor da in gat unul pe altul.

   E ca si cand eu, cu studii juridice, ma dau mai doctor de cat doctotul, hai sa fim seriosi.
   • +2 (2 voturi)    
    Nicolaescu sa-si dea demisia (Luni, 17 februarie 2014, 22:48)

    Ellias [anonim] i-a raspuns lui vladf

    Nicolaescu mai bine sa isi dea demisia. E cel mai decent lucru care trebuie sa il faca...daca stie macar ce inseamna decenta. Cum se poate un ministru in sanatate sa aiba asemenea scapari. Nu spun ca nu poate fii vorba si de "cineva privat sau cu interese obscure" in procurarea acestor vaccinuri mult mai scumpe ( de unde sa ii intre in buzunar un anumit procent- ca una e sa ai un procent de la 2 mil de euro si alta e sa ai un procent de la 3.5 mil de euro...nu?) Dar orice ministru care are lacune in ministerul lui, imediar sare ca e "politic" ( sa vedem ce vor spune dupa ce nu mai e Basescu) in loc sa isi dea demisia. NU sunteti in stare sa conduceti un minister, lasati pe altii care sunt profesionisti si care stiu sa conduca.Daca mureau zeci de oameni, atunci spuneau sa a fost altceva la mijloc...acum e politicul...niste impertinenti si impotenti : asta sunteti cu totii.
  • +3 (3 voturi)    
   adică... (Luni, 17 februarie 2014, 14:04)

   boris 007 [anonim] i-a raspuns lui UnOarecare

   dl contabil-ministru cere ajutorul SRI - adică al mult hulitului "stat poliţienesc" ?!? aha, când sunt alţii de înfundat, sunt bune şi "serviciile" la ceva.
 • +20 (26 voturi)    
  se sparie mintea (Duminică, 16 februarie 2014, 22:04)

  victor L [utilizator]

  de acest, nu ma feresc, bandit numit Eugen Nicolaescu.
  Si dece o fi sesizat SRI-ul si nu Politia ori Procuratura?
  Si isi si denigreaza subordonatii daca au curajul sa spuna adevarul.
  • +4 (8 voturi)    
   Nicolaiescu (Luni, 17 februarie 2014, 10:03)

   naica [utilizator] i-a raspuns lui victor L

   un pericol iminent.Un gargaragiu periculos
   • +6 (6 voturi)    
    nicolaescu e (Luni, 17 februarie 2014, 11:37)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui naica

    doar un contabil.
    se vede asta pana si din masurile luate ca minstru al unui domeniu care-i e complet strain.
    acu, ca a datr chix la sanatate, penalistii il vor la finante, in locul altui habarnist, prins si ala cu mata-n sac si trecut disciplinar inapoi la partid.
    cat despre tema articolului, nu se poate sa nu-ti sara-n ochi minciunile gogonate pe care le-a turnat, de o sa-i creasca nasul mai ceva ca lui pontanochio :

    "Hotnews: Pe 6 februarie ati sesizat SRI-ul. La ce ora?

    Eugen Nicolaescu: Nu mai stiu. Pe la pranz am facut hartiile.

    Hotnews: Dupa ce a aparut in presa informatia?

    Eugen Nicolaescu: Nu. Toate erau facute de dimineata cand am aflat exact despre ce e vorba. Atunci am facut hartiile."

    sau, mai stii, diminetile lui nicolaescu incep pe la pranz, ca ale lui kkrau?
 • +10 (18 voturi)    
  pai trebuia (Duminică, 16 februarie 2014, 22:13)

  gopo111 [utilizator]

  testat undeva, acest vaccin, si de ce nu pe oameni, cu o spaga unde trebuie oameni s-au aliniat pt vaccinare pt ca pare "safe" , acum avind succes aia de la minister vor mai multi bani, cei cu vaccinul nu mai dau si atunci ajunge totul in presa, asa se fac "afacerile" cu toate ca au puscariile pline, si ar putea folosi pe aia de acolo, sint proprietatea statului, si trebuie sa isi plateasca si ei datoria fata de comunitate cumva, nu numai sa stea ca la sanatoriu, 3 mese pe zi si opt ore de somn
 • +8 (12 voturi)    
  Prostie cosmică? (Duminică, 16 februarie 2014, 22:37)

  Meier Iuliana Georgiana [utilizator]

  Sau inconştienţă criminală?
  • +4 (4 voturi)    
   de toate (Luni, 17 februarie 2014, 12:46)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Meier Iuliana Georgiana

   si prostie si inconstienta si lipsa de profesionalism si pupincurism obedient fata de conducirili de stat pontace si .......
 • +7 (13 voturi)    
  Comportamentul tov nicolaescu (Duminică, 16 februarie 2014, 22:43)

  Tiger1 [utilizator]

  il califica cu sanse mari pentru postul de prim ministru.Dar mari de tot.
  insa ponta e mai hazliu.
 • +9 (13 voturi)    
  Si dupa ce a facut praf ce mai ramasese intreg.... (Duminică, 16 februarie 2014, 22:49)

  CetateanulRoman [utilizator]

  Spala putina la finante. Acolo sint mai multe licitatii........
  • +4 (4 voturi)    
   sunt curios (Luni, 17 februarie 2014, 13:23)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

   daca tovarasul cercelus, zis si streinu, are vreun "merit" ( ala de-si injecta chipurile toata familia ca sa se dea de exemplu, ala care in lipsa altui argument, ca sa mai vanda din stocul alterabil de vaccinuri anti gripa porcina, s-a folosit de decesul actorului tecuceanu, unul si acelasi individ care nu pleaca neam de la borcanul cu miere cantacuzino).
 • +8 (10 voturi)    
  toata lumea minte si cistiga (Duminică, 16 februarie 2014, 22:53)

  mnicku [anonim]

  cam asa e cu mincinosii din guvern
 • +1 (7 voturi)    
  Singura solutie sigura (Duminică, 16 februarie 2014, 22:56)

  Mircea [anonim]

  O sa imi cumpar vaccin frantuzesc ca sigur este mult mai bun ;))...
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 februarie 2014, 19:59)

   [anonim] i-a raspuns lui Mircea

 • +9 (9 voturi)    
  PARTIDUL, ponta, rOMANIA! (Duminică, 16 februarie 2014, 23:12)

  dan63 [utilizator]

  Așa le place lor să ne vadă cîntînd!!
 • +10 (10 voturi)    
  Cred ca si pe timpul lui Ceausescu era la fel. (Duminică, 16 februarie 2014, 23:27)

  Soro [utilizator]

  Pare simpla schema. Pe timpu lui Ceausescu li se inchidea gura la toti din presa si nu putea transpira nimic. Stiau doar cativa care erau trimisi la canal.
  Acum transpira problema prin toti porii si nu ne mai puteti inchide gura tuturor.
  ... si la anul va aparea Ponta si va zice ca de ce se faca atata valva daca se cere populatiei vaccinarea obligatorie ... uite de asta, ca nu avem incredere ca faceti tot ca la carte si mai ne si mintiti pa deasupra.
 • +7 (7 voturi)    
  Evident (Luni, 17 februarie 2014, 0:29)

  Lea [anonim]

  Nu cred ca cei care lucreaza acolo nu stiu ca toti reagentii pe care-i folosesc trebuie sa fie "endotoxin-free" sau "endotoxin-tested". Si sunt foarte scumpi. Cineva a vrut sa faca economie. Bravo!
 • +8 (10 voturi)    
  simplu (Luni, 17 februarie 2014, 1:42)

  Adrian [anonim]

  1. Ponta si Nicolaescu fac un pariu.
  2. Nicolaescu schimba conducerea institutului.
  3. Nicolaescu castiga pariul.
  4. Nicolaescu arunca responsabilitatea pe umerii altora si creaza o poveste cu sabotaj si SRI.

  Daca "dovezile" nu au fost "sterse", noua "veche" conducere a Institutului ar putea sa aduca putina lumina.
 • +12 (12 voturi)    
  pai e destul de clar... (Luni, 17 februarie 2014, 2:47)

  Codruta N [utilizator]

  Institutul se afla intr-una dintre cele mai scumpe zone din Bucuresti si e mult teren acolo - cineva a pus ochii pe acel teren si vrea sa darame cladirea veche si sa tranteasca vreo 5 blocuri de prost-gust astfel incat Institutul trebuie sa fie inchis, vandut pe 2 lei samd...

  Probabil cine a stricat vaccinul e aceeasi persoana care a sifonat informatiile catre presa.
  FOARTE bine a facut Nicolaescu ca a sesizat SRI!!

  Si sa-i fie invatare de minte, altadata, sa nu se mai bage ministru pe un domeniu la care nu se pricepe. "Sanatatea" NU se face cu mosmondeli in "planul de conturi"! Mai bine sa ramana contzopist, ca si asa, FIX de contzopist are mentalitate! :P
 • +6 (8 voturi)    
  vaccinul (Luni, 17 februarie 2014, 7:14)

  gogu_milogu [utilizator]

  trebuia testat mai intai pe mazeta si pe urma dat publicului
 • +3 (5 voturi)    
  Nicolaescu (Luni, 17 februarie 2014, 8:13)

  Teo [anonim]

  Nicolaescu stia de mai mult timp ca vaccinul are probleme dar in inconstienta sa (a se citi dorinta de putere) nu a oprit procesul, ba mai mult a continuat sa cheltuiasca bani publici (10 milioane ) fara rost.
  Deci se impune o demitere imediata a domnului Nicolaescu cu imputarea celor 10 milioane.
 • +6 (8 voturi)    
  prietenie (Luni, 17 februarie 2014, 8:27)

  tot [utilizator]

  Nicolaescu se are foarte bine cu companiile de medicamente straine din Ro.Vezi ilustra teapa de 20 mil de euro cu vaccinul hpv si desigur , mizilicul de 2 mil de euro cu antigripalul.
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 februarie 2014, 8:47)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  Ponta si-a injectat vaccinul primit cadou? (Luni, 17 februarie 2014, 8:52)

  Doina [anonim]

  Daca Ponta si-a injectat vaccinul primit cadou pe 2 decembrie, se explica multe...
  I-or fi dat pentru toata familia?
 • +3 (5 voturi)    
  Istoria se repeta (Luni, 17 februarie 2014, 9:33)

  Alex [anonim]

  Ce dragut, au preluat ce a fost mai bun de la Bayer, daca aia au fost in stare sa vanda un vaccin care favoriza dezvoltarea cancerului (antipolio), noi de ce am fi mai prosti ?
 • +2 (2 voturi)    
  joaca (Luni, 17 februarie 2014, 10:12)

  danisgeorge [utilizator]

  ei sa joaca de-a condusul unei tzari noi ne jucam de-a populatzia responsbila,
  si joaca asta abia a inceput, o sa ne tot jucam dea proshii si shmecherii pina von crapa, generatie dupa generatie, noroc ca suntem muritori
 • +6 (6 voturi)    
  Hotie institutionalizata (Luni, 17 februarie 2014, 10:21)

  tea [anonim]

  Mama mea are 86 de ani. Dupa un consult la medicul specialist, geriatru, primim idicatia de a apela la un set de medicamente cu actiune rapida. O recomandare de la medic si o aprobare suspect de rapida a CNSAS-ului, fara nici o comisie. Stiti cat costa medicamentele pe care mama mea le ia gratis? 500lei si are aprobare 12 luni!!! Pentru un ajutor de handicap de circa 500 lei se intruneste o comisie, se face o ancheta etc.
  Deci Romania este o piata de desfacere minunata pentru companiile straine chiar un El Dorado si romanii cobai pentru testarea noilor medicamente.
  Cred ca este un fenomen care ar trebui investigat.
  • 0 (0 voturi)    
   Cobai (Joi, 27 martie 2014, 20:38)

   zigzag [anonim] i-a raspuns lui tea

   Stii cat dureaza aprobarea unui studiu pe subiecti umani in Romania? 6-8 luni. Acelasi studiu primeste in orice alta tara din UE aprobare in maxim 2 luni. Stii cat de stricta este legislatia studiilor clinice? De exemplu daca un participant la un studiu isi rupe piciorul pe gheata trebuie raportat ca reactie adversa grava si demonstrat ca omul a alunecat si ca asta nu are nicio legatura cu medicamentul, altfel se considera ca are. Intotdeauna se pleaca de la premisa de vinovatie in studii. Treaba asta cu cobaii e mentinuta de tot felul de ignoranti care se uita la filme de categorie D si cred ca Superman exista.
 • +3 (5 voturi)    
  Evident că Nicolaescu este incapabil şi minte (Luni, 17 februarie 2014, 10:27)

  Alistar44 [utilizator]

  .....minte Nicolaescu şi nu pentru prima dată. Minciuna a fost întotdeauna partenerul său de bază. Cu lașitatea caracteristică lui , aruncă vina pe alţii. După ce a făcut-o lată, s-a refugiat la alt minister.Ăsta-i guvernul USL.Mă bucur că Hotnews l-a încolţit bine !
 • -1 (3 voturi)    
  vaccin? (Luni, 17 februarie 2014, 10:50)

  hop [utilizator]

  da-tii afara,da...cine stie citi nepoti,rude,,etc.or fi acolo pe banii buni ?
 • +4 (4 voturi)    
  vaccin (Luni, 17 februarie 2014, 11:41)

  @ [anonim]

  cei ce comenteaza omit ca fosta directoare-ginecolog- psd-ista, a fost numita de nicolaescu. se demonstreaza inca o data ca numirile politice creaza probleme majore. madam draghici a facut presiuni pt al multumi pe contele mulhlausen ponta. mai e ceva de adaugat. adevaratii producatori prin sefii lor trebuiau sa fie verticali. cumva sefii au fost numiti politic ? daca da, iata cauza imenselor ratari : clasa politica. societatea civila trebuie sa faca presiuni asupra politicului sa o termine cu numirile politice.
 • +4 (4 voturi)    
  Fiola toxica (Luni, 17 februarie 2014, 12:45)

  weber [anonim]

  probabil ca este mutat de la sanatate la finante pt. a-si plati prostia (incompetenta) de ce nu platesc vinovatii paguba produsa?? cati din demnitarii excroci care au fost sau sunt in puscarie li s-au confiscat averile??!! atata timp cat tara asta este condusa de personaje dubioase pe care nu ia votat nici 10% din populatie nu putem avea pretentie la un stat de drept din toate punctele de vedere. vai de tineretul de azi si de maine....
 • +5 (5 voturi)    
  Deci eu zic ... (Luni, 17 februarie 2014, 16:40)

  AnonimTM [anonim]

  ... ca Basescu e de vina ... el e tartorul suprem, si daca pica avioane, tot el e de vina ... si de furtuni si tot ...
 • +1 (1 vot)    
  logica nemaipomenita.... (Joi, 27 martie 2014, 21:12)

  Diana [anonim]

  Vaccinarea antigripala se face in principiu toamna, cel mai bine inainte de sfirsitul lui noiembrie, pentru ca organismul sa aiba timpa sa reactioneze la vaccin si sa dezvolte imunitatea antigripala, eficace in perioada epidemiei probabile...
  Si in fiecare an vaccinul este adaptat la virusii care au circulat pentru a avea un maxim de eficacitate.
  Sa iti propui sa faci vaccinul cind iarna aproape a trecut, si cind riscul de a face gripa a scazut , dupa ce ai cheltuit sume imporante, .... nu mai necesita comentarii.
  De ce nu a fost anticipata productia si controlul de calitate, pentru a evita costurile imense ale vaccinurilor produse de laboratoarele internationale, si cheltuiala inutila pentru un vaccin de o calitate discutabila?
  Profesionalism pe toate linia, vai de bolnavi ....


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by