Primul element al scutului antiracheta din Europa urmeaza sa fie trimis spre Romania

de Red. Stiri     HotNews.ro
Duminică, 16 februarie 2014, 11:15 Actualitate | Esenţial

Fotografie generata pe computer a bazei Deveselu
Foto: MAE
Americanii se pregatesc sa trimita in Romania primul element al scutului antiracheta din Europa, sistemul Aegis Ashore care va fi instalat la Deveselu, transmite DefenceNews. Componentele sistemului, asamblate deocamdata pe un camp din statul New Jersey, vor fi impachetate in decurs de cateva saptamani si trimise spre Romania.

DefenceNews precizeaza ca personalul a inceput deja dezasamblarea celor 3 etaje ale cladirii, demontand si deconectand componenetele electrice si panourile radar imense. Toate componentele - de la radare si computere pana la pereti, podele si scari - vor fi impachetate in circa 60 de containere cu o lungime de peste 12 m.

Primul element operational al scutului va fi asamblat in Romania si va deveni operational in aproximativ un an.

"Ritmul in care se misca lucrurile este uimitor", a declarat pe 12 februarie Nick Bucci, director pentru aparare anti-racheta la Lockheed Martin, care a construit unitatea Aegis Ashore. Cu cateva zile inainte, sistemul a fost testat, fiind pus sa urmareasca potentiale tinte pe coasta estica a SUA.

Sistemul Aegis Ashore este prima versiune de uscat a celebrului sistem de lupta Aegis, o colectie sofisticata de radare, computere si rachete care, instalate pe nave de razboi ale Marinei SUA si ale aliatilor sai, are capacitatea de a apara zone intinse de un potential atac. Sistemele Aegis pot urmari, in mod curent, peste 100 de tinte simultan.Prima nava americana din cadrul sistemului antibalistic NATO a ajuns in Europa saptamana aceasta

Primul dintre cele patru distrugatoare americane dotate cu sisteme antibalistice conectate la dispozitivul de interceptare al NATO a sosit pe 11 februarie in portul spaniol Rota, unde va fi stationat pentru apararea Europei, a anuntat Alianta Nord-Atlantica citata de AFP.

USS Donald Cook
Foto: US Navy
Potrivit agentiei de presa, nava USS Donald Cook, echipata cu interceptoare antiracheta de tip Aegis, a parasit in data de 31 ianuarie portul Norfolk din SUA indreptandu-se catre baza navala spaniola Rota, situata in apropierea Stramtorii Gibraltar.

"Pentru prima data, o nava a Marinei americane echipata cu sisteme antibalistice Aegis este stationata permanent in Europa", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, intr-un comunicat de presa facut public la Bruxelles.

"Venirea (distrugatorului - n.red.) marcheaza o etapa suplimentara pentru NATO, pentru securitatea europeana si pentru cooperarea transatlantica", a adaugat oficialul.

Navei USS Donald Cook i se vor alatura, in portul Rota, in decurs de 2 ani, alte trei distrugatoare americane, a precizat NATO. In afara de a asigura protectia antiracheta, navele vor participa la operatiuni de asigurare a libertatii de navigare si la exercitii internationale.

Lucrarile la Deveselu, demarate in octombrie 2013

Inaugurare simbolica a bazei de la Deveselu
Foto: Facebook
Luni, 28 octombrie 2013, la Baza Militara Deveselu (judetul Olt) a avut loc ceremonia oficiala de marcare a inceperii lucrarilor principale de constructie la componenta din Romania a scutului antiracheta.

Parte a programului antiracheta al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militara Deveselu este prevazuta sa atinga capacitatea operationala la orizontul anului 2015. Baza Deveselu va constitui contributia Romaniei si un element important al arhitecturii sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO.

Scutul antiracheta pe care Statele Unite vor sa-l instaleze in Europa face parte din cadrul sistemului de aparare antiracheta sustinut de NATO, la care Aliatii pot contribui prin gazduirea pe teritoriul lor national a unor componente.

Implementarea Sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice se va face in 4 etape, iar implicarea Romaniei va avea loc in Etapa a II-a. Ea presupune gazduirea de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B. Site-ul din Romania va deveni operational in 2015.

Acordul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice in Romania a fost parafat pe 7 iunie 2011, la Washington, de sefii celor doua echipe de negociere, secretarul de stat Bogdan Aurescu si Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala.

Sistemul Aegis
Foto: Stratfor
Cum functioneaza sistemul?

La detectarea unei rachete ostile de catre radarele fixe sau mobile, bazele sau navele militare lanseaza interceptorii terestri care vor avea ca tinta racheta inamica. Unul dintre obiectivele SUA este ca timpul de la detectare si pana la impact sa ajunga sa fie cat mai mic in viitorul apropiat, dorindu-se distrugerea rahetelor ostile cat mai curand dupa ce acestea au decolat.
Early Intercept Strategy
Foto: mda.milCum participa Romania?


Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora. Sistemele radar destinate descoperirii tintelor vor fi gazduite de alte state.

Romania nu trebuie nici sa cumpere rachete interceptoare SM-3, nici sa plateasca pentru instalarea sau amenajarea locatiei propriu-zise a acestora pe teritoriul Romaniei. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de catre SUA, Romania punand la dispozitie doar locatia pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale.

In ceea ce priveste fondurile alocate de SUA, costurile legate de amplasarea sistemului antiracheta in fosta baza aeriana de la Deveselu (jud. Olt) se ridica la 400 de milioane de dolari, la care se adauga 20 de milioane de dolari anual pentru functionarea sistemului, a anuntat pe 3 mai 2011, la Slatina, un oficial american.
Lansare interceptor terestru
Foto: mda.mil


Sistemul din Romania este de dimensiune redusa si, potrivit autoritatilor, nu are potentialul de a modifica echilibrul strategic in Europa. Pe teritoriul Romaniei vor fi instalate trei baterii, adica 24 de rachete interceptoare SM-3.

In comuna olteana vor ajunge circa 200 de militari US Army, iar scutul se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.

Cele 4 etape ale realizarii scutului anti-racheta
 • Etapa I (orizont de timp 2011):
SUA au precizat ca in aceasta etapa se tinteste protectia unor portiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfasurarea de sisteme radar si interceptori SM-3 amplasati pe nave. De asemenea, este avuta in vedere amplasarea unei baze radar inaintate, care va detecta lansarea rachetelor inca din faza ascendenta a traiectoriei.
Lansarea unui interceptor SM-3 de pe o nava militara
Foto: mda.mil
Pe 7 martie 2011 a fost detasata in Marea Mediterana nava USS Monterey, dotata cu sistemul anti-rachtea Aegis. Sistemul Aegis este un sistem integrat de radar si rachete capabil sa lupte simultan impotriva amenintarilor aeriene, terestre si submarine.
 • Etapa II (orizont de timp 2015):
Se are in vedere extinderea protectiei aliatilor NATO prin operationalizarea unei noi generatii de interceptori SM-3 (care sa permita lansarea de la sol) si a unor noi baze radar. Acestea vor fi amplasate in baze terestre din Europa de Sud-Est. (in cazul Romaniei este vorba de baza de la Deveselu, Olt).

In afara de baza din Romania nu exista alte informatii cu privire la alte baze cu interceptori care sa fie construite in aceasta etapa. Site-ul din Romania va deveni operational incepand din anul 2015.
 
Pe 2 septembrie 2011, Turcia a anuntat ca va gazdui un sistem radar de avertizare timpurie, componenta care va face parte din scutul anti-racheta american. Nu a fost anuntata o data pana cand radarul va fi functional, dar acesta poate ar putea intra in functiune pana in 2015 sau cel tarziu pana in 2018.
Radar de detectare timpurie
Foto: mda.mil
La acest radar de avertizare timpurie (Upgraded Early Warning Radar - UEWR), s emai adauga si radarul de la Flyingdales din Anglia, de la North York Moors. Apartine fortelor aeriene britanice, dar face parte si din sistemul de aparare anti-racheta al Statelor Unite.

Pe langa statiile radar fixe, SUA va detasa in Europa, in special in Marea Mediterana, radare de tip AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance). La aceasta retea de radare terestre se adauga si sistemul satelitar de monitorizare Space Tracking and Surveillance System (STSS).
 • Etapa III (orizontul de timp 2018)
Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre in nordul Europei (O baza va fi amplasata in Polonia), precum si prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare si pe uscat.

Tot atunci, baza din Polonia si bazele existente deja vor fi dotate cu interceptori SM-3 Block IIA, aflati deocamdata in faza de dezvoltare.
 • Etapa IV (orizontul de timp 2020):
Ultima etapa vizeaza asigurarea unei protectii crescute a teritoriului SUA impotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea in continuare a rachetelor SM-3 si a sistemelor radar.

Ce sunt interceptorii SM-3 care vor fi amplasati in Romania?

Standard Missile 3 (SM-3) este un sistem antiracheta naval, utilizat de catre Fortele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera si cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis.

Intercepoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri si un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalati la Deveselu (jud. Olt) nu au incarcatura exploziva si nu sunt purtatori ai unor incarcaturi periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectati sa distruga rachetele ostile prin forta impactului (forta cinetica).  Racheta are o autonomie de 500 de km si o viteza maxima de 9,600 km/h.

Eficacitatea interceptorilor cu SM-3
Interceptor SM-3
Foto: Raytheon


Potrivit Agentia de Aparare Antiracheta (Missile Defense Agency - MDA), pe 1 septembrie 2011 a avut loc primul test cu noul interceptor SM-3 Block 1B, aceleasi ce vor fi aduse si in baza din Romania, insa testul a fost un esec.

In 2013 au avut insa loc cinci teste reusite, dupa cum arata un comunicat al MAE din 27 octombrie.

Din 2002 si pana in prezent, aminteste sursa citata, au fost 22 de interceptari reusite din 27 de lansari ale interceptorilor de pe mare din cadrul sistemului Aegis (s-au folosit interceptoare SM-3).

Una dintre aceste interceptari cu succes a vizat chiar si un satelit american nefunctional in 2008 si s-a folosit un interceptor SM-3 Block 1A special modificat.

Pe 14 februarie 2008, oficialii Statelor Unite au anuntat ca intentioneaza sa utilizeze o racheta SM-3 modificata, lansata de un grup de trei nave de razboi din Pacificul de Nord, pentru a distruge satelitul american USA 193 la o altitudine de 240 de kilometri chiar inainte ca acesta sa reintre in atmosfera. Intentia declarata a fost aceea de a "reduce riscul asupra fiintelor umane", din cauza hidrazinei toxice folosite drept combustibil de catre satelit. Pe 21 februarie 2008 nava de razboi USS Lake Erie a lansat o singura racheta tip SM-3 care a lovit si a distrus satelitul defect.

Principala amenintare in prezent: Rachetele balistice intercontinentale iraniene - Shahab-3 si Sejil-2
Raza de actiune a rachetelor iraniene Shabab-3
Foto: Stratfor


In momentul de fata, cea mai mare amenintare la adresa securitatii statelor europene o reprezinta Iranul cu ale sale rachete balistice intercontinentale Shahab-3 si Sejil-2

Shahab-3 are o raza de actikune de 1.280 de kilometri, insa, in iulie 208, in urma mai multor teste care au starnit ingrijorare in occident, Iranul a anuntat ca au fost testate rachete cu raza medie si lunga de actiune, inclusiv o noua versiune a rachetei Shahab-3. Conform Teheranului, noua varianta modificata a rachetei Shahab-3 poate lovi tinte aflate la peste 1.900 kilometri departare.

Atunci, Iranul a dat publicitatii mai multe imagini de la testele cu rachetele balistice intercontinentale, insa a fost acuzat mai apoi ca a trucat o parte din imagini.

Racheta balistica intercontinentala Sejil-2 are o inaltime de 17,5-19 metri si poate lovi tinte aflate la peste 2.000 de kilometri departare. Racheta Sejil-2 este propulsata cu ajutorul unui combustibil solid. Racheta Sejil-2 a fost testata pentru prima oara in mai 2009. Potrvit unor analisti militari, suprafata rachetei ar fi  acoperita cu un material anti-radar, ceea ce ar fece-o mai greu de detectat de catre sistemele anti-racheta.

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

3741 vizualizari

 • -26 (28 voturi)    
  haha (Duminică, 16 februarie 2014, 12:46)

  Mazeta [utilizator]

  Interceptorii lui Nick Bucci vor apăra Europa de rachetele intercontinentale iraniene. Și când mă gândesc că unii se uită la poze și chiar cred ce citesc....
  • +16 (22 voturi)    
   Nu-ti place nu? (Duminică, 16 februarie 2014, 13:05)

   predel [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Stii ca asta te pune un pic mai departe si de glontul dulce al mamei rusia? Patriotule!
   • -11 (15 voturi)    
    oh, da! (Duminică, 16 februarie 2014, 14:42)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui predel

    Oficialii americani au declarat în repetate rânduri că sistemul nu are legătură cu Rusia și eu îi cred. Nu îmi imaginez că se poate minți la asemenea nivel.

    Există multe discuții privind eficacitatea sistemului, dar singurul lucru pe care interceptorii SM-3 par să-l intercepteze cu rata de succes 100% sunt câteva miliarde de dolari din bugetul american (și românesc) în folosul unor firme private. Aici da, toată lumea este de acord.
    • +1 (5 voturi)    
     Alo, toar'su ! (Duminică, 16 februarie 2014, 21:59)

     Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Va pasa voua sovietoizilor de bugetul Americii, cum imi pasa mie de cata vodca se consuma in Rusia ...

     Scutul romanesc costa de 100 de ori mai putin decat a furat mafia lui Putin cu ocazia organizarii jocurilor olimpice de la Soci, care au costat mai mult decat toate olimpiadele din istoria omenirii, luate la un loc.

     Cheltuiala cu scutul (a Americii) e mult mai ieftina decat cat ar fura mafia lui Putin din Romania, daca ar ajunge sa-si face voia pe aici, cum se intampla in Ukraina si chiar Rusia.
    • +1 (1 vot)    
     .... (Luni, 17 februarie 2014, 10:33)

     un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     minti si dezinformezi din nou mazzeto.
     Romania nu participa cu nici un buget.
     Asa ca vezi-ti de viata ta ca nu iti face tie umbra jucaria americanilor . problema e simpla.
     daca isi fac rusii jucarii la noi in curte bem vodca si nu nu cola.
     daca isi fac americanii jucarii in curte, avem de ales daca vrem sa bem vodca sau coca-cola. Nimeni nu se supara. Mai mult....poti sa le si amesteci. Poate te mai relaxezi un pic.
     Sa ramanem indiferenti nu se poate si niciodata nu s-a putut intre mari puteri.
     Eu unul imi place sa aleg ce am chef sa beau.... coca-cola sau vodca.... fara sa imi respire nimeni in ceafa.
     poti sa te vaiti cat vrei de influenta americanilor si de cum ne violeaza cultural cu filme si hamburgeri. Dar bunicii tai au fost violati la propiu de armata rosie ... ceea ce e mai incomod un pic.
     Una peste alte.... in capitalismul asta pseudo / post comunist in care traim ai libertatea sa zici public de te taie capul sau cum esti tu plaitt sa comentezi. Nimeni nu te alearga. Vezi.... asa e un drept care uitam sa il apreciem. Altii au sfarsit sapand canalul pentru mai putin.
     Gandeste-te la asta cand iti iei rublele pt postari anti romanesti. Gandeste-te la generatie bunicilor tai care stateau cu frica jafului si a violului cand intra armata rosie la ei in sat.
    • +1 (1 vot)    
     Atunci de ce panica rusilor (Luni, 17 februarie 2014, 11:55)

     Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Si presiunile de a bloca sistemul. De frica bugetului american ce ar suferi pierderi sau de frica unui sistem eficient ce le taie posibilitatile de santaj asupra EU. Noroc ca mai au rusii formula cu "coloana a 5 a" lichele infiltrate in politica unor state EU (in Romania vezi gasca uslinoasa condusa de Ilici) altfel ar fi disperare mare.
  • +19 (23 voturi)    
   Sovietoizii fac clabuci la gura de furie (Duminică, 16 februarie 2014, 14:00)

   Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... ca americanii se implanteaza din ce in ce mai decis in Romania, facand astfel si mai putin probabila influenta mafiei rusesti in frunte cu KGB-istul Putin in aceasta zona.

   Prezenta militara americana e o garantie a unei prezente politice si economice crescute a Americii in Romania si in coastele Rusiei, reducand sansele ca Romania sa cada pe panta influentei nefaste rusesti, precum Bulgaria si chiar Ungaria, ca sa nu mai pomenim de tari ratate si complet mafiotizate de interesele geopolitice si economice ruse, ca Ucraina, Moldova si Belarus, care sunt ramase cu 30 ani in urma Romaniei.

   Romania e stat de frontiera geopolitica, iar pentru asta va avea mult de suferit de pe urma furiei rusesti. Romania si romanii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa fie tenace in devenirea lor de natie de frontiera a occidentului. Sa speram ca o sa apucam si ziua in care politicienii vor realiza implicatiile foarte grave ale acestei realitati dramatice.
  • +10 (14 voturi)    
   Ce primesti tu de la rusi ca sa le tii partea? (Duminică, 16 februarie 2014, 14:46)

   Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ??


   PS. Ti-am mai spus ca e abia inceputul.
 • +7 (13 voturi)    
  Lovitura finala (Duminică, 16 februarie 2014, 16:00)

  KostasP [utilizator]

  Data Rusiei va veni in 2-3 ani, atunci cand SUA va deschide exporturile de liquefied natural gas (LNG) catre Europa si Asia la preturi imbatabile si va deveni #1 in topul exportatorilor. Asta va insemna "game over" pt rusi si economia lor bazata pe exporturile de gaz.
 • -1 (3 voturi)    
  Da, Da, Da (Duminică, 16 februarie 2014, 17:26)

  Sani [utilizator]

  Speram ca Romania va reusi sa scape de prostia ei dintotdeauna.

  Mai concret, in situatia actuala:
  1. Plagiatorul cel nesimtit la Psihiatrie
  2. PNL -> dizolvare in Rusia
  3. PSD -> trimisa spre revitalizare tot acolo (eventual un USL cu ramasitele PNL)
  4. Becali -> bine mersi unde este
  5. Iliescu -> insotitor pentru Becali
  6. Voiculescu -> sef peste celula celor 2 de mai sus
  7. Poate si romanii vor deveni mai inteligenti...
  ...Hmm, hai sa speram macar!
 • -6 (12 voturi)    
  Primul surub !!! (Duminică, 16 februarie 2014, 17:49)

  andreesanu [utilizator]

  Pina la punerea in functiune si testare va bateti gura de pomana,am vazut multe rateuri in poligoane,poate fi si asta o mare fisiiala !!!.
  Jocul celor care fac si desfac lumea dupa cum li se scoala.
  De ce se apara aici americanii !!!,doar Romania nu-i colonia lor !!!,in schimb Iranul le trimite nave militare la limita apelor teritoriale !!!,ridicol puteti zice puricele si cu elefantul ,dar puricele i-a intrat in ureche elefantului !
  • +1 (5 voturi)    
   "apele teritoriale" (Duminică, 16 februarie 2014, 18:30)

   ampersand [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Mi-ai adus aminte de-o ştire din 2007: Russian bomber buzzes U.S. aircraft carrier

   http://edition.cnn.com/2008/US/02/11/russian.bomber/index.html#cnnSTCVideo

   Are şi videoclip :D Cum spunea p-atunci comandantul NORAD, parcă, citez aproximativ "Nu ridicăm avioanele ori de câte ori ruşii ne încalcă spaţiul aerian, ar însemna să le dăm apă la moară propagandei lor, ei vor să-şi demonstreze că încă sunt o superputere militară" :))
  • +2 (6 voturi)    
   LOL. Alt sovietoid. (Duminică, 16 februarie 2014, 19:29)

   Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Cica Romania e colonie a Americii. Nu tovarisci! Romania incearca sa nu devina colonie neo-sovietica, precum statele esuate din CSI.

   Tehnologia antiracheta Standard Missile are o rata de reusita foarte buna, peste 80%, si in permanenta imbunatatire. Doar nu degeaba fac rusii si sovietoizii de pe acest forum clabuci si spume. Pe de alta parte, scutul vine la pachet cu alte chestii, tot producatoare de clabuci sovietoizi in zona.

   Faptul ca Iranul se plimba cu barcile prin Atlantic, e dreptul lor, pt ca orice poate sa-si plimbe barcile cu vasle prin Atlantic. De aici si pana la momentul cand o sa-i apuce pe iranieni dorinta de virgine post-mortem e cale lunga, si aia improbabila.
  • +2 (6 voturi)    
   hai serios? (Duminică, 16 februarie 2014, 19:52)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Deci cate rateuri ai vazut tu in pologoane?
   In ce poligoane? La Capul Midia? la Baikonur?
   Lumineaza-ne si pe noi!
   Cat despre bravada iranienilor cu navele lor cred ca esti constient ca e un cretinism si teribilism din partea lor sa faca asta. Faptul ca tu crezi ca baietii pot sa incomodeze cumva marina SUA arata inaltul tau nivel tehnico-stiintific.
   Asteptam sa ne enumeri rateurile din poligoane vazute de tine.
 • 0 (0 voturi)    
  Instruiti convoiul (Duminică, 16 februarie 2014, 23:51)

  dihania [utilizator]

  Rog HN sa anunte convoiul sa nu treaca prin Buzescu si alte sate de tigani, ca raman fara radare si rachete.

  Vor trebui sa le recupereze apoi de la fier vechi.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri