Fostul politist Cristian Cioaca, eliberat din arest vineri seara, dupa ce Curtea de Apel Pitesti a decis revocarea masurii de arestare preventiva, va fi pus la dispozitia IPJ Arges, se arata intr-un comunicat al Politiei Romane, citat de Mediafax. Cioaca va desfasura activitati administrative si nu va avea dreptul sa poarte armament.

Potrivit unui comunicat de presa al Politiei Romane, ca urmare a hotararii Curtii de Apel Pitesti de a inlocui masura arestului preventiv cu cea de control judiciar si in conformitate cu prevederile legale in vigoare, IPJ Arges are obligatia de a inceta masura suspendarii din functie a inspectorului principal de politie Cioaca Cristian si de a dispune masura de punere la dispozitie.

"In conformitate cu prevederile art. 65 din Legea nr. 360 din 2003 privind statutul politistului, ofiterul de politie va fi pus la dispozitia IPJ Arges, urmand a desfasura activitati administrative. Precizam faptul ca acesta nu va avea drept de port armament. De asemenea, nu va efectua activitati de politie judiciara sau de relatii cu publicul", se arata in comunicatul comunicatul citat.

Fostul politist Cristian Cioaca, condamnat la 22 de ani de inchisoare pentru uciderea sotiei sale, avocata Elodia Ghinescu, decizie care nu este insa definitiva, a fost eliberat vineri seara, dupa ce un complet de divergenta al Curtii de Apel Pitesti i-a admis, vineri, cererea de ridicare a arestului preventiv.

Cei doi magistrati de la Curtea de Apel Pitesti care joi au judecat contestatia lui Cristian Cioaca fata de masura arestului preventiv nu au ajuns la o decizie, astfel incat vineri un complet de divergenta format din trei judecatori a judecat cererea acestuia.

Completul de divergenta a decis inlocuirea arestului cu controlul judiciar, hotararea fiind executorie, conform noului Cod de procedura penala (Cpp), insa nu si definitiva.

O eventuala contestatie a procurorilor fata de hotararea luata vineri de Curtea de Apel Pitesti se va judeca la instanta suprema.

Cristian Cioaca se afla in arest din 5 decembrie 2012, iar la sfarsitul lui ianuarie 2013 el a fost transferat la Penitenciarul Colibasi.

***********

Cristian Cioaca a fost trimis in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru omor calificat si profanare de morminte, el fiind acuzat ca si-a ucis sotia, avocata Elodia Ghinescu, in august 2007.

In 2 iulie 2013, Cioaca a fost condamnat de Tribunalul Arges la 21 de ani de inchisoare pentru omor calificat si la doi ani de inchisoare pentru profanare de morminte, urmand sa execute, daca decizia ramane definitiva, 22 de ani de detentie. Sentinta instantei de fond a fost atacata cu apel de toate partile implicate, respectiv de Cristian Cioaca, de mama si fratele Elodiei Ghinescu, in calitate de parti civile in dosar, si de procurori.

Fostul politist a mai fost obligat, prin sentinta Tribunalului Arges, sa plateasca suma de 135.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat si echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului sau minor Patrick, in calitate de parte vatamata. De asemenea, familia Ghinescu ar urma sa primeasca daune morale de 100.000 de euro, in timp ce fratele Elodiei Ghinescu, Robert Ghinescu, 50.000 de euro.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in noaptea de 29 spre 30 august 2007, "pe fondul unor relatii conflictuale preexistente legate de un iminent divort generat de presupusele relatii extraconjugale ale sotilor, in timp ce se aflau in dormitorul matrimonial, discutiile au degenerat, context in care Cristian Cioaca i-a aplicat sotiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia".

Ulterior, Cioaca a dus trupul sotiei sale in cada baii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai usor, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au precizat ca in noaptea in care ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul minor al celor doi se afla in apartament.

Elodia Marilena Ghinescu a disparut de acasa la sfarsitul lunii august 2007, insa Cristian Cioaca, atunci politist la Politia din Arges, a anuntat disparitia acesteia abia in 5 septembrie 2007, la solicitarea sefei lui.

Anchetatorii au luat in calcul, din primele momente, varianta crimei in cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioaca, pentru ca s-au gasit urme de sange in apartamentul celor doi soti si in autoturismul barbatului. Mai mult, in septembrie 2007, dupa doua saptamani de la disparitie, anchetatorii au gasit intr-o rapa haine avand pete cu sangele Elodiei Ghinescu. In octombrie 2007, intr-o rapa langa Rasnov au fost gasite uniforma de politist a lui Cioaca, alte obiecte ale acestuia si ale Elodiei Ghinescu.